Megnyomták a pánik gombot

Ismét elég eseménydús hétvégénk volt, aminek a következtében Mr. Market elég nagy pánikrohamot kapott és közben gondolkodás nélkül eladott mindent.

A híreket nem szeretném megismételni, mert tele van vele a sajtó, csak röviden:

  • Szaudiak olajháborút indítottak az oroszok ellen, amit persze a hétvégén kellett közölniük, így -30% gap-pel sikerült a határidős piacnak nyitnia vasárnap éjjel.
  • Olaszország északi részét hamarosan lezárják a vírus rohamos terjedését kezelendő.
  • Fenti két hír örömére az S&P500 határidő (/ES) nyitás után gyorsan elszaladt -5%-ba, ahol bekapcsolt a limitdown és felfüggesztették a kereskedést egészen a cash market nyitásáig, azaz mai idő szerint 14.30-ig (ők előbb állnak át két héttel a nyári időszámításra).
  • DAX index kora reggel tartózkodott -10%-ban is, az olasz tőzsdéről ne is beszéljünk.

Magyarán: pánik van

Ez az irgalmatlan mennyiségű negatív hír nagyon rossz hatással van még a hosszútávú befektetők mentális állapotára is, pedig éppen, hogy ilyenkor kellene nyugodtnak maradni és nem fejvesztve nyomkodni a sell gombokat. Aki hosszabb távra fektet be és képes nézni a hatalmas lebegő veszteségeket, annak ez a piac ideális terep lehet a válogatásra. De azt is okosan kell csinálni és nem egyszerre betolni mindent, hiszen lehetünk még jóval lejjebb is jövő héten. Azt, hogy meddig esünk, senki sem tudja.

Az opciós piacon is olyan jelenségeket látni, amiket utoljára 2008-ban. A /VX futures jelenlegi állása szerint olyan 70 körül lehet majd a VIX nyitáskor. Ilyet a válság óta nem láttunk. Főleg olyat nem, hogy 15-ről megyünk 70-re ilyen rövid idő alatt. Tehát az opciós prémiumok az égben vannak. Aki tudja, hogy ezzel mit kell kezdeni, az most fedezett opciós kiírásokkal tud profitálni ezen a piacon. Pl. put kiírással be lehet ülni osztalékfizető részvényekbe is ha az embernek van kellő tőkéje most opciót kiírni és tudja, hogy mit csinál. Tudás és tapasztalat nélkül meg se próbáld!

Mennyire lesz elhúzódó a probléma?

Ezt senki sem tudja jelenleg. Sokan hasonlítják ezt a 2008-as válsághoz, de egy dologban nagyon különbözik: ott "csak" gazdasági probléma volt. Jelen helyzet kialakulása egészségügyi problémából indult, aminek a következménye egy komolyabb gazdasági lassulás, recesszió is lehet. 2008-ban kvázi csak egy hitelválságot kellett kezelni.

Most számos olyan dologgal is szembe kell nézni, ami eddig nem volt:

  • komplett iparágak leállása, mint pl. turizmus
  • oktatási intézmények leállása
  • teljes ellátási láncok kiesése
  • gyártási kapacitás visszaesése
  • rövidtávú likviditási gondok, amelyek komolyabb hitelválsághoz is vezethetnek.

Ha ez emberek huzamosabb ideig nem járnak be dolgozni és nem fogyasztanak, a cégek csődbe mehetnek, így se cég, se fizetés, aminek következtében még kevesebb fogyasztás és így tovább... - beláthatatlan következmények.

Természetesen a negatív kilátás egyik napról a másikra megváltozhat ha jön egy hír a hatékony és olcsó ellenszer feltalálásáról. De erre még úgy tűnik várni kell és az sem oldja meg a már okozott károkat, csak esetleg a további esést gátolhatja.

Kockázatkezelés

Ismét nem győzöm hangsúlyozni a helyes kockázatkezelés fontosságát, aminek az egyik alapköve a korrekt pozícióméretezés. Ilyen zavaros piacon lehet kifogni jó deal-eket, de nagyon körültekintően érdemes eljárni és ne hagyd, hogy a FOMO eluralkodjon rajtad.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 90%

Tags: olaj, VIX, SPX,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-03-09



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.