Szabadesés

Vasárnap este (20.03.15) rendkívüli jelleggel 100 bázispontos kamatvágást jelentett be a FED. Ezzel eljutottunk a 0%-os kamatszintre ismét. Hogy ez mire volt elég?

Rövidtávon úgy tűnik, hogy semmire. Annak ellenére, hogy a FED 0%-ra vitte le az alapkamatot és bejelentett egy 700 milliárd dolláros QE-t, a piac a mai napon szabadesést (-12%) produkált. Nyitás után volt egy kis lelkesedés, de a nap végére sikerült új aljra menni. Konkrétan 40 pontra van az SPX a 2018-as aljtól. Eddig olyan 30%-ot sikerült esni 3 hét alatt. Nem gyenge. Ezzel kimondhatjuk, hogy a 2020-as esés sokkal gyorsabb és vehemensebb volt, mint a 2008-as időszak.

Az egészben a legaggasztóbb szerintem az, hogy a FED ellőtte az összes töltényét. Nincs tovább. 0% a kamat és betolt egy masszív QE programot, amire másnap az index beszakadt 12%-ot. Szerintem ők is szájtátva figyelik a monitorokat. Feltételezem, hogy nem erre a reakcióra számítottak a piacon. Ami 2008-ban elég volt, az ma már kevés. A piacot rövidtávon egyáltalán nem hatotta meg ez az ösztönző csomag. Íme az SPX napos grafikonja.

Rossz az üzenet

A FED vasárnapi vágásával egy nagyon rossz üzenetet közvetített a piacnak, mert:

  • nem bírtak várni szerdáig, a szokásos ülésig, ismét rendkívüli vágást eszközöltek,
  • nem 25-50 bázispontot vágtak, hanem rögtön 100-at (2008 óta először),
  • újabb QE, amitől eddig tartózkodtak.

Fenti 3 dolog azt üzente a piacnak: hatalmas a baj! És ez ma az árakban meg is jelent.

A monetáris politika nem fog embereket meggyógyítani. Az elmúlt hetekben számos jegybank fogott össze és öntik a pénzt a piacra, mégsem áll meg az esés. Mert nem a pénz a megoldás. Vagyis de, csak nem így. A kutatásfejlesztésbe kellene a sok pénz és nem kötvényvásárlásokon keresztül, hanem most és azonnal.

Mikor áll meg az esés?

Senki sem tudja. Lehet -50%-ban majd. Bármi lehet.

Véleményem szerint 2 dolog állíthatja meg a piaci esést radikálisan:

  • jó hír az ellenszerrel kapcsolatban,
  • melegedés kapcsán bekövetkező lassuló terjedés.

Fentiektől függetlenül egy jelentősebb esés után azért bejöhetnek a long-term vevők, akár a részvényportfóliót építők, akár a passzív index alapok hívői. Az elmúlt évekhez képest kezd akciós lenni a piac...

Nézzünk rá a mai szentimentre

Az alábbiakban látható az SPX $UVOL-$DVOL grafikonja, ami az emelkedő volumen - a csökkenő volumen. Ha a szám negatív (ld most.) akkor több az eséshez kapcsolódó volume. A mai és a csütörtöki napot bekarikáztam. Csütörtökön "csak" 9%-ot esett az SPX, mégis lejjebb került a mutató. Ma annak ellenére, hogy 12%-ot sikerült esni, ez kisebb értéket mutat. A grafikonon a jobb szélső sárga a mai nap, a középtájt lévő a csütörtöki.

A fentiekből azt láthatjuk, hogy a mai eladás negatív volumene nem volt olyan nagy, mint a csütörtökié, annak ellenére, hogy a végeredmény százalékosan magasabb volt. Ez egy aprócska reménysugár holnapra...

Mai "beteg dolgok"

A mai piac is produkált elég beteg jelenségeket: 0% kamat mellett a high yield szektort is beadták, de nem kicsit. Ezüst is szakadt 12%-ot és a /VX futures átlépte a 2008-as szintet. Nem unatkoztunk ma sem...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: VIX, SPX, koronavírus,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.