2020 vs. 2008

Jellemzően a kialakult piaci helyzetre számos grafikon lát napvilágot, ami összehasonlítja a korábbi zuhanásokat és abból próbál meg következtetni a jövőre nézve. Megnéztem én is a legfontosabb összefüggéseket.

A jelent a múlttal összehasonlítani mindig csak megfelelő kontextusban lehet. A jelenlegit könnyen mondhatjuk fekete hattyúnak és mint olyan, mindegyiknek egyedi jellemzői vannak. Lesznek a múlttal hasonlóságok és lesznek teljesen eltérő reakciók. Más ágazatok mennek csődbe, máshol lesznek a dominánsan kritikus pontok. Ettől függetlenül, most röviden hasonlítsuk össze, hogy eddig (20.03.25) miben hasonlít és miben különbözik a mostani esés a 2008-tól.

SPX

2008-ban szeptemberben kezdődött a nagy esés, ami közel 7 hónapon keresztül tartott és 50%-al értékelte le az SPX-et.

2020-ban februárban kezdődött a nagy esés és mostanáig 1 hónap leforgása alatt több, mint 35% mélységbe taszította az indexet. Ez meglepő lehet, de 2008-ban is az első 3 héten esett 32%-ot az index, utána nyugodott meg egy időre.

2008-ban az esés után, több hétre megállt és oldalazott az árfolyam. Íme a 2008-as releváns időszak heti SPX grafikonja. Sárgával bekarikáztam a kritikus időszakot időszakot (klikk a képekre a nagyításhoz). Látszik, hogy 3 hét esés után volt benne egy kisebb megnyugvás hetekig.

A jelenlegi nagy esés is eddig 4 hete tart és a legutolsó gyertyában már az eheti felpattanást látjuk. A múltban ezt követően 3 hét oldalazás jött, majd ismét egy új alj. Íme a jelenlegi állapot.

Tehát a két helyzet egyelőre nagyon hasonlít egymásra annyi kivétellel, hogy 2008-ban 3 hétig volt nagy esés, aztán 3 hét oldalazás, most pedig eddig 4 hét esés aztán a többit meglátjuk:)

VIX

Nézzük meg ezek után, hogy a VIX hogy alakult 2008-ban és most mit csinál. 09.15-től, 6 héten keresztül emelkedett a VIX, míg végül 89.53 volt a csúcsa. Tehát hiába volt 3 hét oldalazás a kezdeti 3 hét esés után, a VIX mégis tovább nőtt, hiszen a bizonytalanság fennmaradt.

Jelenlegi helyzetben azt látjuk, hogy a VIX csúcsa eddig 85 volt és 4 hete folyamatosan emelkedik, ami érthető is ekkora esés mellett.

Így a múltból kiindulva azon sem kell meglepődni ha most jön esetleg egy oldalazás és közben a VIX tovább emelkedik, hiszen a rendszerben még benne lehet a bizonytalanság és a VIX akkor nő ha sokat költenek hedge-re (SPX put opciók).

Dollár

2008-ban az első két hétben esett a dollár, utána nekilódult és két dupla top után indult el lefele, amikor az SPX március 9-én, 666-ról pattant.

A 2020-es dollár mozgás eddig azt mutatja, hogy az első 2 hétben szintén esett a dollár és utána rákapcsolt. Hogy ez után mi lesz az egy jó kérdés...

Arany

2008-ban az arany első reakciója az emelkedés volt, majd azt követően szakadásnak indult és csak 7 hét elteltével talált magára. Ezt követően viszont egészen addig emelkedett, amíg a piac esett és ott megtorpant néhány hétre.

2020-ban eddig az első 4 hét reakciója elég negatív volt, nemrég talált csak magára.

Hasonlóság vs. különsbégek

Látszik a fenti grafikonokból, hogy elég sok hasonlóságot lehet felfedezni a kezdeti reakciókról, mégis vannak különbségek is. Hiba lenne azt feltételezni a múlt alapján, hogy a jövő hasonló lesz, de az sosem árt, ha értjük, hogy mi történt egy korábbi válság során.

Ne csak a múltat elemezd

A piacon mindig is jelen volt a ciklikusság. Egy ideig fel, aztán le. Felívelést követően mindig van egy recessziós kör. Azonban nem mindegy, hogy adott recessziót mi váltja ki. Én is szeretem összehasonlítani a jelent a korábbi esésekkel, de nem hagyom figyelmen kívül azt a tényt, hogy a világtörténelem során még soha nem volt ennyi pénz a piacon és még soha nem történt piaci szakadás járványhelyzet miatt. Azaz, egy ismeretlen terepen mozgunk, aminek számos hatása lesz a különböző iparágakra.

Nagyon sokféle hatás várható, amit nehéz is előre megtippelni, de íme három gondolatkísérletem bizonyos változásokkal kapcsolatban. Aztán vagy bejön vagy nem:).

Ha elhúzódik a globális karantén időszak, akkor az egyik hosszútávú érintett az irodaházak piaca lehet. Ahogy egyre több cég áll át home office-ra, feltételezem, hogy több hónapos működés után majd felmerül a menedzsmentben, hogy ha ezt lehet így is, akkor minek bérelni óriási irodaházat, miért nem lehet akár lefelezni és a cég egyik része otthonról folytatja a munkát vagy akár rotációban járnak be egy közösségi térbe. Rá fogunk jönni, hogy sok munkahely esetén sokkal könnyebb az élet utazás nélkül és nem utolsó sorban költséghatékonyabb is. Következésképp nekem az a véleményem, hogy a klasszikus irodaházak bérleti igénye visszaeshet, ami majd érezhető lehet akár a REIT árazásokban is.

A másik amit már most látni az olyan részvények elszállása, amik a home office-t támogatják, mint pl. Citrix, Zoom, Teams (Microsoft), stb. Ezekre a megoldásokra most nagyobb igény van mint valaha, ami nem is meglepő. Kérdés, hogy mennyire marad ez fenn ha a népet majd összeeresztik ismét. Én azt gondolom, hogy a menedzsment sok helyen át fogja gondolni ezek után a stratégiáját már ami a home office területet illeti.

A következő nyilvánvaló terület az oktatás. Ez a helyzet egy nagyon gyors digitalizációs folyamatot indított el. Ebben is nyilván lesznek olyan versenyzők, akik majd élen tudnak járni és elszáll az árfolyamuk.

Végül, de nem utolsó sorban, számomra nyilvánvaló kategória a nanotech és biometric monitoring témaköre. Egyelőre nem tudni, hogy hány hónapig leszünk bezárva de az már biztos, hogy egy ilyen egészségügyi és gazdasági sokk után meg előtérbe fognak kerülni az olyan megoldások, ahol az emberi szervezet lesz bekötve a felhőbe akár egy smart tetováláson keresztül akár beültethető chipen keresztül, akár valamilyen karkötő segítségével. Számos technológia áll már ma is rendelkezésre, de eddig nem volt sürgető. Nyilván ez felvet számos magánszféra kérdést, amit nem lesz könnyű átvinni, de ha koronavírus kapcsán átélt sokk elviselhetetlen, akkor bármit meg fogunk tenni, hogy a jövőben ezt ne kelljen átélni. Ne felejtsük el, hogy ma még csak 2 hete vagyunk karanténban. Mit fogunk érezni 8 hét után?:)

Tehát azon túl, hogy a múltat elemzed mindig érdemes előre is tekinteni és meglátni, hogy adott helyzetben melyek lehetnek a húzó ágazatok a jövőben. Nyilván ez egy elég spekulatív terület, de elég profitábilis is tud lenni ha potenciális résztvevőkre fogadsz hosszú távon.

A jövőt senki sem látja

Erről már többször írtam: ez a probléma nem hasonlít semmilyen korábbihoz, így nem tudod egy az egyben lemásolni a 2008-ban esetlegesen működő megoldásokat. Ray Dalio, a világ egy legnagyobb alapjának a vezetője nyilatkozta, hogy míg 2008-ban szépen tudtak profitálni, most ők is 20% veszteséget szenvedtek el, pedig nem ma kezdték. A jelen soha nem egyezik meg a múlttal, max hasonlít rá, így a legfontosabb, hogy tudj a piacon alkalmazkodni és olvass a jelekből.

A mai piacon nem tudod ugyanazt a stratégiát alkalmazni, amit 2019-ben. Ezért szeretem az opciós kereskedést, mert egy olyan eszköztárat ad a kezembe, amelyet bármilyen piacon be tudok vetni, legyen szó akár magas vagy alacsony volatilitásról, irány vagy iránymentes kereskedésről.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: VIX, SPX, arany, dollár,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-03-26



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.