Likvid opciós alaptermékek

Opciós kereskedés során elengedhetetlen, hogy az adott alaptermék kellően likvid opciós piaccal rendelkezzen. Hoztam egy friss listát ezen termékekről.

Az opciós piac likviditását két érték mutatja adott termék esetén: open interest (OI) és volume. Az OI az összes aktuálisan nyitott opciós kontraktus számát jelenti adott strike esetén. A volume ugyanezen strike-on történt napi kereskedési mennyiség. A volume nyilván minden nap nullázódik, az OI pedig ennek függvényében változik.

Nincsen általánosan elfogadott szabály arra vonatkozóan, hogy mi számít likvid terméknek, így az alábbi lista összeállításánal a következő feltételeket vettem alapul:

  • alaptermék ára legyen min 10 dollár, az alatt ugyanis elég nehézkes az opciózás,
  • az összesített OI minden lejáratot figyelembe véve legyen min. 10.000 db.

Fentieket beállítva futattam le a szűrőt az éles TOS segítségével és kaptam egy 396 elemből álló listát, amely részvényeket és ETF-eket is tartalmaz vegyesen. EZT ITT TÖLTHETED LE!

Mire kell még odafigyelni likviditás szempontjából?

Annak ellenére, hogy a fenti lista rendesen meg van szűrve, könnyen előfordulhat, hogy olyan termék is bekerült, ami annak ellenére illikvid, hogy teljesíti a fenti kritériumokat. Ennek az oka az, hogy a szűrő nem képes azt vizsgálni, hogy a kívánt 10.000-es OI arányosan legyen elszórva a strike-ok között.

Következésképp előfordulhat, hogy egy termék azért került a listára, mert éppen 1-2 strike-on bent van a 10.000-es OI, a többi pedig full illikvid. Tehát mielőtt bármelyik esetében opciózásra adod a fejed, ellenőrizd ezt. Továbbá amit minden esetben meg kell nézni, az az átlagos Bid/Ask spread. Hiába van valahol magas OI, előfordulhat, hogy a napi volume elenyésző, így a spread széles. Az ilyeneket kerülném.

Tehát a fentieket figyelembe véve tökéletes listát előállítani nem lehet és nincs is értelme rá törekedni, hisz ez is ugyanúgy változik mint maga a piac. Viszont egy jó kiinduló alap arra, hogy mely termékekben érdemes nézelődnöd ha az opciós kereskedés érdekel.

Persze az, hogy ennyiből lehet válogatni még véletlenül sem jelenti azt, hogy ennyit is KELL nézni. Ez egy likvid halmaz, de én SOHA nem követek ennyi papírt.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: likviditás,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-06-18



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.