Miért opcióznak a WallStreetBets követői?

Korábbi cikkekben már hoztam statisztikákat az opciós piac elképesztő volumen növekedéséről a pandémia óta. A retail kereskedők imádják több ok miatt is.

Az opciós kereskedés népszerűségének folyamatos növekedése mögött én két okot vélek felfedezni. Az egyik az ingyenes és játékosított platformok, a másik az alacsony tőkeigény és magas tőkeáttét.

Játékosított platformok

A Robinhood élen jár a kereskedés ingyenességében és az opciós piac játékosításában.

Az alábbi képernyőképen a kereskedő kiválaszthatja, hogy a Facebook esetén esésre vagy emelkedésre játszik. Ha ezt eldöntötte, akkor a platform felkínál néhány opciós lehetőséget. Látható, hogy nem egy komplett option chain-t jelenít meg, hanem maga által high és medium risk-nek kategorizált rövidebb és hosszabb lejáratú és eltérő strike-ú opciókat kínál fel megvásárlásra.

Természetesen olyan apró "felesleges" részletekkel nem is zavarja a felhasználót, hogy időérték, volatilitás, delta, bid/ask. Minek is ezekről tudni, hisz csak venni kell és megy fel az ár:).

Ez a fajta játékosítás iszonyatos mennyiségű retail kereskedőt rántott be az opciós piacra. Feltételezem hogy a tömeg nagy részének fogalma sincs arról, mi az a strike és lejárat. Azt nézik, hogy high risk vagy medium risk és azt, hogy mennyibe is kerül.

Vonzó opciós tőkeáttét

Az év eleje tartó meme stock őrületben még kelendőbbek az opciók, mint eddig hiszen alapvetően olcsón és korlátozott kockázat mellett lehet beszállni a különféle pumpálásokba, ld. GME, AMC, BBBY és társai.

Én alapvetően nem szoktam az ilyen hype-okra ráugrani, de a BBBY engem is berántott januárban, csak sajnos túl későn. Alábbiakban bemutatom hol szálltam be, mennyiért vettem opciót és mikor, mennyiért adtam el az első adagot.

Íme a BBBY napos chartja, ahol nyíllal jelöltem a két napot, amiről a példa szólni fog. Látszik, hogy elég későn kapcsoltam, hisz nem vagyok egy daytrader típus. (Kattints a képekre a nagyításhoz).

Alábbiakban a BBBY grafikonja 15 perces bontásban, pontosan megjelölve az opciós vásárlás és eladás időpontját.

Az alábbi kép pedig az opciós tranzakciós lista a Tastyworks platformból.

Tehát látszik, hogy 01.26-án 4:03-kor vettem 1.48-ért a február 19 lejáratú 60-as Call opciót, ami kellőképpen konzervatív volt, hiszen minél kevesebb idő van hátra annál nagyobb a tőkeáttét.

Másnap az extrém mozgást látva, 3:45-kor a pozíció egy részét zártam 11.25-ön. Ez egy 7.5x profit egy nap alatt, ami ezeknél a mozgásoknál nem is nagy szám. Ennél sokkal többet is el lehetett volna hozni ha előbb szállok be és rövidebb lejáratú opciókat veszek.

Mivel scale-out párti vagyok, így csak a pozíció egy részét zártam le ilyen áron. A gyors beszakadás miatt a fennmaradó részeket már nem sikerült 7x nyerőben zárni. Ettől függetlenül jó példa arra, hogy még "konzervatív" megközelítéssel is ennyire durva felértékelődéseket tudnak produkálni az opciók ha a hozzájuk kötött részvényben hype van és még a volatilitás is megnő.

Az se gyenge mozgás, ami tegnap (2021.03.10) történt a GME-nél napon belül. Alábbi charton pirossal jelöltem a napi szakaszt 15 percesen. Kb. 180 és 350 között mozgott az árfolyam. Sajnos az opciós mozgásokról nem készítettem képernyőképet, de a fentiek alapján szerintem el tudod képzelni.

Ezért rántott be mostanság nagyon sok embert az opciós piac, mert a könnyű pénz ígérete mindig vonzó. De sajnos a nagy része szerintem nem érti, hogy mit csinál.

Fontos megjegyeznem, hogy az opciós kereskedés annál sokkal komplexebb, mint hogy az ember a játékosított platformokon high és medium risk gombokat nyomkodva szétkeresi magát.

Ezek a trendek és hype-ok ideig-óráig működnek, aztán beköszönt a realitás...

Biztos vagyok benne, hogy a most bevonzott retail tömeg jelentős része fogja magát megégetni tudás hiányában.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: tőkeáttét, social trading, reddit, wsb,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-03-11



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.