"Cash is trash" - FOMC hatások

2021 júniusi FOMC kapcsán csak Ray Dalio elhíresült mondása jutott eszembe: "cash is trash", azaz a készpénz szemét.

Idén márciusban a FED közölte, hogy nem lesz kamatemelés 2024-ig. Tegnap pedig már arról beszéltek, hogy 2023-ban lesz két kamatemelés is és az infláció mértéke is esélyes, hogy magasabb lesz, mint ahogy azt gondolták. Micsoda meglepetés...

FOMC hatások

Erre a hírre a dollár szépen megugrott, a piac picit esett, az arany pedig nagyot. Kíváncsian figyelem, hogy a masszív dollár shortos kitettség merre veszi az útját a dupla aljról megpattanva. A kamatemelés hírére nem meglepő, hogy a dollár megugrott átmenetileg.

Íme a napos chart-ja:

Az egyre erősödő dollár kapcsán érdemes lesz még figyelni a commodity és részvénypiacok mozgását is.

Ha már commodity, akkor nézzünk rá az olajra, ami a részvényindexhez hasonlóan elég szépet rallizott mostanság. Amúgy döbbenet látni, hogy kicsit több, mint 1 éve pár dolláron szabadult mindenki az olajtól. Az olaj egyébként nem szereti a túl erős dollárt...

Természetesen a 10 éves államkötvény hozama is szépet ugrott a hírre. Íme a TNX napos chartja.

TNX kapcsán a Nasdaq-ot lesz még érdemes figyelni, ami az elmúlt fél évben elég érzékenyen reagált a hozamemelkedésre a tech céges hitelállománya miatt.

"A készpénz szemét"

A megkeresett pénzünk nem kicsit ér kevesebbet az egy évvel korábbi értékhez képest. Aki tudatosan figyel a pénzügyeire az elég erősen érzi a saját bőrén is azt, hogy a hivatalos inflációnak nem sok köze van a saját tapasztalataihoz.

Extrém drágulást láthattunk az elmúlt 1 év alatt, nem csak a fogyasztói árakban, de a különböző eszközosztályokban is, mint pl. részvény, commodity, stb.

Akinek van pénze az próbál menekülni a készpénztől és termelő eszközökbe fekteti, mint pl. ingatlan, osztalékot fizető részvények, föld, stb. Az arany és újabban a kriptó is kvázi inflációs hedge, de azoknak nincs hozama, azaz nem termelő eszközök (eltekintve a kriptó defi piacról, de az teljesen más téma).

Lassan már bármi jobb a készpénznél, de ezeken az eszközár szinteken elég nehéz jó befektetési célpontokat találni. Az viszont biztos, hogy inflációs környezetben a két legrosszabb dolog, amiben ülni lehet az a készpénz és a kötvények.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 90%

Tags: fomc,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.