"Cash is trash" - FOMC hatások

2021 júniusi FOMC kapcsán csak Ray Dalio elhíresült mondása jutott eszembe: "cash is trash", azaz a készpénz szemét.

Idén márciusban a FED közölte, hogy nem lesz kamatemelés 2024-ig. Tegnap pedig már arról beszéltek, hogy 2023-ban lesz két kamatemelés is és az infláció mértéke is esélyes, hogy magasabb lesz, mint ahogy azt gondolták. Micsoda meglepetés...

FOMC hatások

Erre a hírre a dollár szépen megugrott, a piac picit esett, az arany pedig nagyot. Kíváncsian figyelem, hogy a masszív dollár shortos kitettség merre veszi az útját a dupla aljról megpattanva. A kamatemelés hírére nem meglepő, hogy a dollár megugrott átmenetileg.

Íme a napos chart-ja:

Az egyre erősödő dollár kapcsán érdemes lesz még figyelni a commodity és részvénypiacok mozgását is.

Ha már commodity, akkor nézzünk rá az olajra, ami a részvényindexhez hasonlóan elég szépet rallizott mostanság. Amúgy döbbenet látni, hogy kicsit több, mint 1 éve pár dolláron szabadult mindenki az olajtól. Az olaj egyébként nem szereti a túl erős dollárt...

Természetesen a 10 éves államkötvény hozama is szépet ugrott a hírre. Íme a TNX napos chartja.

TNX kapcsán a Nasdaq-ot lesz még érdemes figyelni, ami az elmúlt fél évben elég érzékenyen reagált a hozamemelkedésre a tech céges hitelállománya miatt.

"A készpénz szemét"

A megkeresett pénzünk nem kicsit ér kevesebbet az egy évvel korábbi értékhez képest. Aki tudatosan figyel a pénzügyeire az elég erősen érzi a saját bőrén is azt, hogy a hivatalos inflációnak nem sok köze van a saját tapasztalataihoz.

Extrém drágulást láthattunk az elmúlt 1 év alatt, nem csak a fogyasztói árakban, de a különböző eszközosztályokban is, mint pl. részvény, commodity, stb.

Akinek van pénze az próbál menekülni a készpénztől és termelő eszközökbe fekteti, mint pl. ingatlan, osztalékot fizető részvények, föld, stb. Az arany és újabban a kriptó is kvázi inflációs hedge, de azoknak nincs hozama, azaz nem termelő eszközök (eltekintve a kriptó defi piacról, de az teljesen más téma).

Lassan már bármi jobb a készpénznél, de ezeken az eszközár szinteken elég nehéz jó befektetési célpontokat találni. Az viszont biztos, hogy inflációs környezetben a két legrosszabb dolog, amiben ülni lehet az a készpénz és a kötvények.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 90%

Tags: fomc,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-06-17



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.