Buy the dip - a pavlovi reflex

2021-ben (eddig) az összes SPX korrekciót elég hamar megvették és a korrekciók egyre kisebbek. Gyakorlatilag hetente szinte új csúcsra megy az index...

2021-ben eddig a piaci szereplők pavlovi reflex szerűen mantrázták magukban a "buy the dip" elvet, miközben egyre kisebb és kisebb korrekciókat vásároltak fel. Az év elején még néha 1-2 hétig is tudott korrigálni a piac, most 2021 őszén már olykor csak napokig, amit rögtön meg is vesznek.

Ez a reflex szerű reakció egy ideig ok, aztán egyszer csak többé nem fog működni. Ezért fontos a helyes pozícióméretezés és kockázatkezelés. Nincs semmi gond a buy the dip mentalitással ha helyén kezeljük a dolgot, hisz azt kell venni, ami megy, csak most már talán egyre óvatosabban.

SPX vs. VIX

Az alábbi ábrán az SPX napos grafikonját láthatjuk a VIX-el karöltve. Látszik, hogy szépen menetelünk felfelé az 50 napos mozgóátlag felett a trendvonal mentén. Azonban az rögtön szembetűnő, hogy hiába csinál új csúcsokat a piac, a VIX "szinten" marad, azaz folyamatos bizonytalanság és "félelem" mellett emelkedik a piac. Hogy meddig az nyilván az 1 millió dolláros kérdés...

Kép forrása: zerohedge.com

Ömlik a pénz a részvénypiacokra

Az alábbi ábrából az látszik szépen, hogy idén elképesztő mennyiségű pénz áramlott be a részvénypiacokra. Nem véletlenül néznek ki így a chartok. Ha egyszer ez a pénztömeg menekülőre fogja, elég szűkös lesz az az ajtó...

Kép forrása: zerohedge.com

A nagy kérdés, hogy mi hozhat jelentősebb korrekciót rövidtávon. Nyilván az első és legkézenfekvőbb gondolat a FED tapering és kamatemelés lehetősége. Erről 2021.09.22-én fognak nyilatkozni az FOMC keretein belül. Ha jelentősebb lesz a tapering (kötvényvásárlási program csökkentése) azt biztosan megérzik a piacok.

Emellett érdemes odafigyelni a gazdasági növekedés mértékére, mert ha előáll az a helyzet, hogy a növekedés csökken, de az infláció marad, akkor esélyes, hogy ismét a growth szektor kerül előtérbe.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: VIX, SPX,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-09-16



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.