Buy the dip - a pavlovi reflex

2021-ben (eddig) az összes SPX korrekciót elég hamar megvették és a korrekciók egyre kisebbek. Gyakorlatilag hetente szinte új csúcsra megy az index...

2021-ben eddig a piaci szereplők pavlovi reflex szerűen mantrázták magukban a "buy the dip" elvet, miközben egyre kisebb és kisebb korrekciókat vásároltak fel. Az év elején még néha 1-2 hétig is tudott korrigálni a piac, most 2021 őszén már olykor csak napokig, amit rögtön meg is vesznek.

Ez a reflex szerű reakció egy ideig ok, aztán egyszer csak többé nem fog működni. Ezért fontos a helyes pozícióméretezés és kockázatkezelés. Nincs semmi gond a buy the dip mentalitással ha helyén kezeljük a dolgot, hisz azt kell venni, ami megy, csak most már talán egyre óvatosabban.

SPX vs. VIX

Az alábbi ábrán az SPX napos grafikonját láthatjuk a VIX-el karöltve. Látszik, hogy szépen menetelünk felfelé az 50 napos mozgóátlag felett a trendvonal mentén. Azonban az rögtön szembetűnő, hogy hiába csinál új csúcsokat a piac, a VIX "szinten" marad, azaz folyamatos bizonytalanság és "félelem" mellett emelkedik a piac. Hogy meddig az nyilván az 1 millió dolláros kérdés...

Kép forrása: zerohedge.com

Ömlik a pénz a részvénypiacokra

Az alábbi ábrából az látszik szépen, hogy idén elképesztő mennyiségű pénz áramlott be a részvénypiacokra. Nem véletlenül néznek ki így a chartok. Ha egyszer ez a pénztömeg menekülőre fogja, elég szűkös lesz az az ajtó...

Kép forrása: zerohedge.com

A nagy kérdés, hogy mi hozhat jelentősebb korrekciót rövidtávon. Nyilván az első és legkézenfekvőbb gondolat a FED tapering és kamatemelés lehetősége. Erről 2021.09.22-én fognak nyilatkozni az FOMC keretein belül. Ha jelentősebb lesz a tapering (kötvényvásárlási program csökkentése) azt biztosan megérzik a piacok.

Emellett érdemes odafigyelni a gazdasági növekedés mértékére, mert ha előáll az a helyzet, hogy a növekedés csökken, de az infláció marad, akkor esélyes, hogy ismét a growth szektor kerül előtérbe.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: VIX, SPX,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.