Miért fontos a volatilitás volatilitása (VVIX)?

A közismert félelem és kapzsiság index a VIX, ami az SPX opciók árából számított volatilitás. Azonban ennek is van volatilitása...

Ma már elterjedten használja minden kereskedő a VIX indexet, mert használatával könnyen mérhető a piac jelenlegi szentimentje. Segítségével azonosítható a túlzott optimizmus vagy pl. az is, hogy adott esés pánikszerű-e a piacon vagy sem.

A VIX egy származtatott termék, ami a leegyszerűsítve az SPX opciók 30 napos implied volatility-jét (IV) mutatja összesítve egy chart-on. Ha az SPX IV magas, akkor a VIX is magas azaz az opciók drágák, ha az IV alacsony akkor a VIX is alacsony, tehát az opciók alapvetően olcsók.

Az SPX opciók ára pánikban nő meg, hiszen nő a fedezeti igény (Putok vásárlása). Amikor pedig hurrá optimizmus uralkodik, senki sem fedez, így a VIX csökken, hiszen az opciók iránti kereslet is csökken.

A volatilitás volatilitása

Tehát azt tudjuk, hogy a VIX az SPX index volatilitását mutatja. Viszont magának a VIX-nek is van volatilitása amit a VVIX chart segítségével lehet nyomon követni.

Ha a piac szakad, nem csak SPX Put opció vásárlásával lehet fedezni, hanem pl. VIX Call opció vásárlásával is, hiszen ha a piac szakad akkor a VIX emelkedik, így a VIX Call is emelkedik szerencsés esetben. Tehát ha a VIX Call opciók iránt megnő a kereslet, akkor nő a VIX volatilitása, vagyis emelkedik a VVIX index.

Tehát a VIX az SPX volatilitása a VVIX pedig a VIX volatilitása.

Na de mire jó mindez?

Néha előfordulhatnak olyan piaci szituációk, amikor a VVIX és a VIX között kialakul egy divergencia. Azaz pl. az SPX még nem kezdett el esni, de a VIX Call-okat már előszeretettel vásárolják. Azaz esést várnak. Ekkor nyilván vagy jön az esés vagy nem, a jövőt semmi sem látja. Arra viszont érdemes odafigyelni ha a VVIX és a VIX között jelentős eltérés kezd kialakulni.

Az alábbi chart-on a VVIX (sárga) és VIX (kék) együttmozgását lehet látni. Bejelöltem két olyan helyzetet, ahol kvázi a VVIX előbb kezdett emelkedni, míg a VIX, azaz enyhe előrejelző szerepet töltött be.

Ezeket a divergenciákat érdemes figyelni a két instrumentum között. Nagyításhoz klikk a képre.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: VIX, VVIX,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.