Egy zárhatatlan pozíció története...

Az alábbi írást az egyik legrégebbi tanítványom (Nándi) készítette, amiben azt részletezi, hogyan futott bele az IB-n egy hónapokig zárhatatlan pozícióba.

Elöljáróban csak annyit, hogy a történet félresiklása nem az opcióknak köszönhető hanem az alapterméknek. De nem spoiler-ezek, íme az általa írt dokumentum teljes terjedelmében.

Egy zárhatatlan pozíció története

Idén, 2021 nyarán reversal pozikat tesztelgettem és több mint 12 év trading tapasztalattal sem gondoltam volna, hogy ez egyik ilyen kötésem lesz a legstresszesebb pozícióm, amit valaha kötöttem.

A stratégia

A Reversal stratégia hasonlít a Box Spread-hez, annyi különbséggel, hogy ez utóbbinál sosem találtam olyan terméket, ahol ez lejáratra fixen profitot mutatott volna pusztán opciókkal. Viszont a reversal esetén létezik olyan bolygóegyüttállás, ahol egy ilyet fix kreditért (látszólag kockázatmentesen) be lehet kötni. A „kockázatmentes reversal” egy szintetikus long opcióból és egy short alaptermékből áll. A „szintetikus long” egy ugyanazon strike-on bekötött OTM Long Call és egy ITM Short Put.

 „Ínyenceknek” :)

Például itt egy risk free reversal, amit hirtelen találtam. Ez midpoint-on fizet 70$-t 184 napra (market-en beadva pont 0$-on a lejárati görbe, de ugye ennél csak jobb lehet, ha alkudunk). Középárfolyamon 1.55 (Long Call)-13.60 (Short Put)-11.15 (a short alaptermék)=23.20 Credit. Ha ebből kivonjuk a 22,5-ös strike-ot, akkor megkapjuk a 0.70 lejáratkori nyerőt.

Analizálva:

Hogy lehet ilyet találni?

Elsősorban „no-name”, olcsó részvényeknél fordul elő ez a látszólag arbitrázs lehetőség, ahol természetesen nincs osztalék, hosszabb lejáratoknál, ami általában nagyon magas IV-vel társul, de, hogy még mire kell figyelni, arról majd később.

A trade

Pont egy ilyen átlagos kötés volt, amit 2021.06.22-én egy kevésbé ismert TRCH (Torchlight Energy Resources) cégre kötöttem. -200 db Short alaptermék, 2db 10-es Long Call  és 2db 10-es Short Put. A cég árfolyama felment 4$-ról 10$-ra, majd elkezdett szakadni a korábbi szintekre. A stratégia szempontjából majdnem mindegy, hogy esik vagy emelkedik az árfolyam, mert a lejárati görbe végül úgyis egy vízszintes, fix profitban lévő egyenes.

Ekkor jött egy értesítés, hogy a Torchlight egy spin-off-ot hajtott végre. Nyilván aki napi szinten követte a híreket a céggel kapcsolatban, annak ez nem volt új információ. A cég neve megváltozott Metamaterial-ra (MMAT) és a Torchlight, a papíron bejelentett 4 alkalmazottjával együtt megszűnt. Az MMAT egy kanadai, hasonlóan kis vállalat, mint a TRCH, viszont teljesen más profillal, akik mindenáron csak egy Nasdaq-on jegyzett céggé akartak válni. Ezt a legegyszerűbben úgy tudták megtenni, hogy felvásároltak egy Nasdaq-on jegyzett süllyedő vállalatot és így papíron egyesült a két társaság. Amikor tudomást szereztem róla, hogy ez nem egy átlagos trade, egyből zártam mindent (41$ profitban).

Fellélegeztem, hogy megúsztam, de ez nem így történt. A portfóliómat böngészve feltűnt egy -200 db-os TRCHP.CNT ticker, aminek 0 volt a piaci értéke. Jeleztem az IB-nek, hogy zártam a TRCH pozíciómat és szerintem ennek sem kéne már ott lennie. Egyébként meg nem tudom zárni, mert nem kereskedhető instrumentum. Ráadásul mi van, ha ez kinyit 50-en, akkor lesz egy 50*200=10.000$ bukóm?

Az IB nem volt nagy segítségemre, de sajnos erre a kérdésemre helyeseltek: ha ez kinyit valahol, az nekem azonnali veszteség lesz, valamint azt írták, hogy a tickernek nem tudnak utána nézni, mert nekik sincs róla semmi információjuk, viszont én utánanézhetek, hogy mi a terv a Torchlight weboldalán a Media Center / Company News menüben vagy felvehetem a kapcsolatot az Investor Realations menüben megadott személlyel. A poén az, hogy ahogy létrejött a fúzió, a Torchlight hivatalos weboldala (https://ir.torchlightenergy.com/) azon nyomban megszűnt. Mivel a google sosem felejt, a trch kapcsolattartójának az elérhetőségét megtaláltam. Négy levélből egyszer sem válaszolt, ugyanúgy, ahogy az egyesített cég, a Metamaterial kapcsolattartója sem.

A sztori

Szép lassan kiderült, hogy 06.23-án volt egy „record date” is, ami azt jelentette, hogy a cég megszűnése miatt, minden „A sorozatú elsőbbségi Torchlight részvényes” egy „Corporate Action” kapcsán kap 1:1 arányban egy ugyanolyan pozíciót, mint amekkora volt neki, egyfajta osztalékként. Mivel én -200 shortban voltam azon a napon a TRCH-ban, kaptam -200 shortot az akkor még TRCHP.CNT-re keresztelt tickreben.

Ez egy később esedékes rendkívüli osztalékfizetési kötelezettség volt. Az osztalék mértéke pedig a Torchlight olaj és gáz lelőhelyeire és egyéb eszközeinek értékesítéséből származó bevételeire vonatkozott. A könnyű számolás kedvéért kerekítek: A Torchlight eszközei között szerepel egy hozzávetőlegesen 170.000 (!!) hektár olaj- és gáz lelőhely! (Ez nagyjából háromszor akkora terület, mint Budapest). Az outstanding shares, akik közt el kell osztani ezeket az eszközöket ~170 millió db részvény. Egy egyszerű osztással megkapjuk, hogy 1 részvény egy ezred hektárnak felel meg, azaz az én 200 short részvényem meg 0,2 hektárnyi kötelezettségnek. Ekkor vert le először a víz.

Soha nem akartam texasi olajmezőkön rohamosan emelkedő olajárak mellett bármiféle kötelezettséget is vállalni.

A számolás nem pontos, mert elméletileg nem 100%-ban ők a tulajdonosok, sőt egyesek szerint csak bérlik azt, így magát a területet nincs is joguk eladni. Sok információ és pletyka kering a neten (például, hogy nincs is ott olaj) és rengeteg spekuláció ezzel és az osztalék mértékével kapcsolatban. Olyan szinten fogalma sem volt senkinek, hogy mennyi lesz az osztalék, hogy 0.25$-tól 100$+ -ig ment a tippelés. Én persze a legrosszabbat sem zártam ki, azaz ha valaki 100$-t tippel, akkor miért ne lehetne 200$, azaz egy 200db*200$=40.000$ bukó?

A Torchlight szerint 3,7 milliárd(!!) hordó olaj lehet a föld alatt, amit ha csak 8$-os olajárral kalkulálunk, akkor kijön a 200$-os részvényenkénti osztalék. Viszont ezt még a nagy olajmezők adásvételénél sem így szokás számolni hál’ istennek, hanem terület alapján ($/acres).

Az egyik neten terjedő osztalék kalkuláció, ami nem pontos az outstanding shares-szel kapcsolatban és a háromból csak az egyik (a legnagyobb Orogrande) 134.000 hektáros mezőre terjed ki:

Ez alapján a bukóm 2.77-44.25$-ig terjed részvényenként, azaz 554$-tól 8850$-ig, plusz a másik két kisebb projekt eladásaiból származó veszteségek.

Úgy gondoltam akárhogy is lesz az IB-től hazautaltam minden pénzem, amennyit lehetett és csak annyit hagytam kint, amennyit ennek az egy pozíció tartása megkövetelt. Valahogy úgy gondolkodtam, hogy inkább az IB fusson majd a pénze után, mint én, ha arra kerül a sor.

A SEC oldalán talált TRCH dokumentum 150. oldalán egy apró betűs részében az állt, hogy a Torchlight-nak 2021. december 31-ig kell eladni az eszközeiket, ha addig nem sikerül, akkor az egyesített társaság egy újabb spin-off-ot hajt majd végre és ezek az eszközök egyfajta „spin-off osztalékként” kerülnek majd kifizetésre, illetve a shortosoktól behajtásra. Pontosabban idézve „fizethetővé válik” kifejezés szerepelt az írásban, jelentsen ez bármit is.

Nem lehetett egyértelműen eldönteni, hogy ez utóbbi esetben ez egy cash-ben történő (ki/be)fizetést jelent és megszűnik majd a pozícióm, vagy lesz egy új spin-off pozim és határidő híján megint várhatok a csodára akármeddig, esetleg kereskedhető lesz a termék és zárhatom végre…

Az volt a „konszenzus” a reddites, stocktwits-es… berkekben (amiknek amúgy soha nem akartam tagja lenni, csak információ hiányában muszáj volt), hogy dec. 31-ig sok idő van, el fogják adni az eszközöket és akkor majd a bróker egyszer csak átkonvertálja a ~90% -ban Longos közönség pozícióit készpénzzé és természetesen a shortosok meg fizetni fognak.

Hab a tortán

A potenciális bukó mellé jelentkezett egy rendszeresen elszámolt, ugyan nem nagy, de elég dinamikusan változó kifizetendő veszteség is, a „borrow fee for short sales”, azaz a short hitelért felvett napi kamat. Erre még visszatérek. Hiába nem volt piaci értéke a pozíciómnak az IB mégis 1$-os névértékkel számolta el a short pozim kamatát. Azaz volt egy 200$-os hitelem. Kezdetben itt is a legrosszabbat feltételeztem, mert egy olyan pletyka is volt, hogy soha nem lesz eladva a terület, mert annyit senki sem fog érte adni, mint amennyire tartják. Szép kilátások: Egy örök, zárhatatlan short pozi, naponta változó, emelkedő kamatokkal. Nem 0.25% jegybanki kamatokra kell gondolni, hanem egyik nap 3% másik nap 11%...

Utólag tudom, hogy ez maximum 50%-nál megállt, de mivel más poziknál láttam már 200%-ot is, itt is feltételeztem, hogy miért ne mehetne fel akár 500-1000%-ig? Miért ne? (és nem tudnék ellene mit tenni…) Azaz közel 100-200$ kamatfizetési kötelezettség minden hónapban határidő nélkül(!!) Mert a dec 31. csak egy elméleti osztalékfizetési határidő volt, teljesen nyitva maradt egy kiskapu, hogy akár hosszú évekig simán elhúzhatják. Amikor ez tudatosult bennem akkor vert le a víz másodszor.

A bukó rész.

És hogy milyen kapcsolat van a „kockázatmentes reversal” és a napi kamat között? Sajnos elég szoros. A shortok miatti kölcsönzési díj az, ami az egész stratégiát ellehetetleníti. Az esetek többségében emiatt sokkal hamarabb mínuszos lesz a pozi, mint hogy az opciók kitermelnék a kreditet. Úgy néz ki, hogy emiatt alakul ki a látszólagos arbitrázs lehetőség.

Ha valakinek ennyitől még nem ment volna el a kedve egy ilyen bekötésétől, annak ajánlom figyelmébe IB-n, jobb klikk a tickeren -> Analytical Tools -> SLB Rates menüpontot (Stock Loan Borrow). Itt nyomon lehet követni, hogy mikor mennyi százalékot számolnak fel a shortolásért. Különösen hasznos lehet AMC (és társai) elszállására spekulálóknak. Úgy vettem észre, hogy gyakran előbb száll el a kamat és csak utána az árfolyam. Továbbá, ha nagyon magas SLB környezetben (ezért nagy kreditért) sikerül bekötni a reversal-t és valószínűsíthető ennek a kamatszintnek az esése (és spin-off sincs láthatáron :D ), akkor elképzelhető, hogy akár napok alatt sikerül profitban zárni a pozíciót. Én mégsem ajánlom senkinek, hogy ilyet kössön!

A fordulat.

A TRCHP.CNT pozi a nyár vége felé átváltott TRCHN (value) ticker-re, ami ténylegesen azt sugallta, hogy ez egyszer majd kap egy értéket és konvertálódik (nálam negatív előjelű) készpénzzé. Október 7-én újra megváltozott a ticker ezúttal MMTLP.Pink –re. Két nappal később vettem észre. Az IB-n továbbra is 0 market value látszódott és a chartot behozva sem mutatott semmit, viszont a számlám egyenlege láthatóan lecsökkent. Először a Financial Times oldalán láttam, hogy itt valami mozog (majd a tasty chartján is). :) Ha mozog, akkor trédelhető, gondoltam! A TWS-en megpróbáltam zárni, de egy „Contract is not supported” üzenet fogadott. Megnéztem a Tickerhez tartozó Description-t, amin az „Only closing orders are permitted in this stock.” felirat látszott.

Ez nekem pont meg is felelt, mert közel 4 hónapja erre vártam. Trédelhető osztalék! :) Jól hangzik! Írásban próbáltam zárást kérni miután a TWS nem engedte, de a support azt válaszolta, hogy nem tudják végrehajtani, próbáljam meg telefonon. Várakozással együtt 2*45 percnyi beszélgetésbe telt, mire sikerült zárni, végül 2.50$ -on, azaz 500$ veszteséggel megúsztam az egészet. Azért hívtam fel őket még egyszer, mert semmi változást sem láttam a TWS platformon. Megnyugtattak, hogy nagyon sok ilyen trading desk-es kérésük van ezzel kapcsolatban és holnap már látni fogom, :) de a trade az már végrehajtva.

A brókerről

Összességében elég vegyes érzelmeim alakultak ki az IB-vel kapcsolatban. A chat használhatatlan. Csak alapvető kérdésekben tudnak segíteni. A platform nem volt felkészítve erre az OTC pink exchange-es IPO-ra. Telefonon keresztül is fejetlenség jött át. (bár lehet, hogy ez normális náluk :)). A második hívásnál, ügyfél azonosítás után(!), miután átkapcsoltak a trading desk-re, összekevertek egy másik MMTLP shortossal (no comment).

A pszicho része

Megmondom őszintén, nehéz volt megtalálni az egyensúlyt a "ne nézzek rá a pozira, hogy ne őröljem szét magam" de ugyanakkor "legyek is képben, ha történik valami" között. Az első két hónap eléggé megviselt. A trading-nél, a tehetetlenség az egyik legrosszabb pszicho tényező. Szép lassan kellett rávennem magam, hogy nem kell napi szinten követnem a céget, elég csak pl. hetente.

Soha nem olvastam egy konkrét céggel kapcsolatban ennyit, mert egyszerűen nem érdekelt. Igazából nem befektetőnek tartom magam, hanem kereskedőnek.

Még nincs vége.

Redditesek arra buzdítanak sokakat, hogy ebben az új helyzetben ne zárják le a pozijaikat bagóért, inkább várják meg, amíg kifizetik az O&G eszközök eladásaiból származó vaskos osztalékot. Innentől már én is csak külső szemlélő leszek, de azért kíváncsian várom, hogy mi lesz a végeredmény.

Mivel ez egy „csak zárható instrumentum”, nem tudom, hogy ha elfogy az a néhány millió shortos, aki zárni akarta a pozícióját egy vétellel (mint én, szemben a 160 millió longossal, akik csak eladással tudnak zárni), akkor mi fog történni az árral? Elvileg a nullához kellene, hogy tartson, mivel tízszer annyi eladó van jelen, mint vevő. Mindenesetre a 2.50$-on történt zárásomat egyáltalán nem bánom, sőt egy nagy tehertől szabadultam meg.

Így, már tét nélkül, nekem meggyőződésem, hogy a dec. 31-es határidőig nem fogják eladni az eszközöket, emiatt a longosok sem fognak kapni osztalékot. Az apró betűs részben is szerepelt egy ilyen kifejezés, hogy utána már „nem lesznek rá jogosultak”, valamint értelmezésem szerint ezzel az IPO-val, a spin-off osztalék „fizethetővé válik” része is már most teljesült. Szerintem ezzel nincs tisztában senki. Ez az MMTLP pedig egy nulla közeli állapotban fogja végezni. Hogy azzal a hatalmas földterülettel mi lesz, azt nem tudom… Mivel az OTC pink exchange-re már korántsem vonatkoznak olyan szigorú szabályok, mint például a NASDAQ-ra, ezért bármit el tudok képzelni.

Véleményem szerint ez egy előre lejátszott árfelhajtó manipuláció volt (látszik a tüske is júniusban az MMAT, illetve TRCH chartokon), amivel rengeteg részvényest be tudtak szervezni még a „merge” előtt, akik majd nem fognak kapni semmit, mert még mindig nem fogták fel, hogy megvezették őket.

Amikor ezt a bearish gondolatmenetet megosztottam egy 99%-ban bullish TRCH-MMTLP csoportban, akik masszívan reménykednek még mindig a 15$++/részvény osztalékban, háát kaptam rendesen… én meg csak mosolyogtam magamban a buta, gyűlölködő kommenteken. Mindenesetre én szóltam. :)

Tanulságok

Tanulságos történet, igaz?

Talán az egyik legfontosabb dolog, amit megerősít, hogy nincs ingyen ebéd. Azaz a szabályozott tőkepiacon esélytelen kockázatmentes pozíciót kötni indításkor. Hiszen ha lenne ilyen, már a market maker megtalálta volna és már nem lenne.

A második észrevételem, hogyha az opciók is spin-off-olva lettek volna, akkor nem lett volna semmi gond. Tehát nem az opció volt a ludas, hanem az illikvid, noname alaptermék és a spin-off.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-10-21



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.