BITO: az új Bitcoin határidős ETF

2021.10.19-én indult útjára a BITO ticker-re hallgató Bitcoin határidős árfolyamot követő amerikai piacon kereskedhető ETF.

Alapvetően ez egy jelentős mérföldkő a kripto világban, mert ez az első SEC (amerikai tőzsdefelügyelet) által is engedélyezett Bitcoin ETF. Már az első kereskedési napon jelentős volume áramlott a termékbe. A debütálása napján a BTC új csúcs közelébe tudott felkapaszkodni, konkrétan 64.000 USD fölé.

Ez egy hasonlóan fontos mérföldkő, mint anno 2017-ben a CME által elindított BTC határidős kereskedés. Viszont a közvetlen határidős piacba való befektetés limitált számú szereplőnek engedélyezett, így nagyon sok befektetési és nyugdíj alap eddig nem tudott BTC-t venni, mert a határidő kizárt volt, a spot BTC szintén. Most viszont az ETF megjelenésével sokkal szélesebb kör számára vált elérhetővé a BTC alaptermék. Tehát ez egy potenciálisan erős likviditási esemény a BTC életében. Magyarul, komolyabb, eddig a partvonalon várakozó tőke indulhat meg ebbe az irányba.

Nem jó hosszútávú befektetésnek

BITO nem a klasszikus buy and hold alaptermék, mert nem a spot BTC-t követi hanem a határidős BTC-t, aminek komoly görgetési költségei lehetnek a határidős görbe árfolyamának alakulásától függően.

Az alábbi képen a BTC határidős termék forward görbéje látszik.

A piros körök mutatják, hogy ahogy megyünk ki időben, úgy nő a BTC határidős ára. 2021 decemberi ár még 64.000 körül, 2021 február már 65.000 körül és így tovább. A folyamatosan emelkedő határidős görbét Contango-nak hívják.

Ez azt eredményezi, hogy a BITO-t jegyző ProShares alap minden egyes görgetéskor megveszi a távoli hónapot és eladja a közelit, amin a jelenlegi contango mellett havi 1-2% görgetési veszteség keletkezik. Ezért a BITO soha nem fogja lekövetni a BTC spot árfolyamot egy az egyben.

Ugyanez a működési elve (és a baja is) az USO-nak, UNG-nek. Az USO az olajat követi és számos alkalommal bebizonyosodott, hogy hiába emelkedett az olaj árfolyama, az USO ezt nem tudta rendesen lekövetni. Ennek a jelenségnek a magyarázatára 2020-ban két külön Youtube videót is szenteltem. Ezt és ezt a videót érdemes megnézned a témakörben, ha nem vagy tisztában a Contango és határidős ETF hatásaival.

Alábbi szemléletes ábrán az olaj és a hozzá kötött USO ETF teljesítménye.

Rövid és középtávra ideálisabb

Fentiek miatt gondolom úgy, hogy a BITO sokkal inkább alkalmas rövid és középtávú spekulatív elképzelések lekereskedésére. Ettől függetlenül azért érdemes a határidős görbe alakulását figyelemmel kísérni, mert ha az alap befektetési politikája nem változik, akkor a görbe meredeksége és iránya jelentősen befolyásolja azt, hogy a BITO mennyire tudja lekövetni a spot BTC árfolyamot. Egy biztos, a határidős aleptermék miatt egy az egyben sosem fogja követni.

Az alap éves díja 0.95%. A cikk pillanatában több, mint 1.1 milliárd dollár parkolt már ebben az ETF-ben, ami nem rossz pár nap alatt.

A termék részletes leírását itt találod.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: ETF, bitcoin,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.