Papermoney account - ne vedd túl komolyan!

Papermoney account
Folytatva az előző blogbejegyzést, elmesélem, hogy miképp vertem át saját magam a virtuális számlámon elért sikerek mámorával. Ahhoz, hogy ez világosabb legyen, egy-két új fogalmat be kell vezetnünk.
A részvények eladási, vételi és középárfolyamáról van szó. Angolul BID, ASK, MARK, így fogsz ezekkel találkozni a kereskedési felületeken is.
 


Mi az a BID/ASK Spread?

A vételi és eladási árfolyam közötti rés. Ez ugyanolyan, mint amikor bemész a bankba és veszel vagy eladsz valutát. Elég nagy a rés, vagyis a spread a vételi és eladási árfolyam között, ebből él a bank. A tőzsdén ugyanez a helyzet a részvények vételével és eladásával kapcsolatban. Az ún. market maker-ek, akik lejegyzik az árfolyamot a tőzsdén, a spread-ből élnek.
 
Mondok egy példát:
MSFT (Microsoft) vételi árfolyam 26.10, eladási árfolyam 26.30. Ez azt jelenti, hogyha venni akarsz Microsoft részvényt, azt 26.30-ért teheted meg, viszont ha ugyanabban a pillanatban el is akarod adni, akkor csak 26.10-ért fogja neked lejegyezni a market maker. Ezért van az, hogyha megveszel egy papírt, akkor azonnal veszteséget látsz a számládon még akkor is, ha a papír meg sem mozdult. Ez a BID/ASK spread miatt van. Hiszen nem mozdul a papír, de te mégis csak 26.10-en fogod tudni értékesíteni, vagyis 0.20-al alacsonyabb áron, mint amin megvetted.
 
A MARK a vételi és eladási árfolyam közötti árfolyam, vagyis a középárfolyam, ami ebben az esetben 26.20.

Minél likvidebb egy papír, annál szűkebb a BID/ASK spread. Nem érdemes nagyon széles spread-del kereskedő papírt venni, mert nagyon nagy elmozdulást kell produkálnia ahhoz, hogy profittal tudj kiszállni belőle. A szűk spread azért jó, mert sokkal könnyebb profitot termelni vele, ha közel van a vételi és eladási ár egymáshoz.
 
Ha például az MSFT spread-je jóval szélesebb lenne, mondjuk BID: 26.10, ASK: 26.70 akkor gyakorlatilag mindaddig negatívban leszel, amíg a papír nem mozdult el 0.60-at. Ha ez a papír még amellett, hogy illikvid, volatilitása is alacsony, akkor tuti halálra van ítélve a pozíciód. Ezért nagyon fontos a likvid, szűk spread-del rendelkező papírok kiválasztása. Soha ne trédelj illikvid, széles spread-del rendelkező papírt, hacsak nem látod előre, hogy óriási elmozdulást fog produkálni rövid időn belül.

Térjünk vissza a papermoney esetéhez. Miért is volt ez gond? Egy ideig nem vettem észre, hogy akár adtam, akár vettem, az összes pozícióm MARK áron teljesült. Vagyis hiába volt szűk vagy tág a spread, mindig középárfolyamon sikerült venni és eladni. Így sokkal magasabb profitot tudtam realizálni minden egyes traden valamint a vesztes tradeken pedig sokkal alacsonyabb volt a veszteség, mint a valóságban lett volna. Egyáltalán nem volt élethű a kereskedés. Mikor erre rájöttem, kértem segítséget az elektronikus rendszert üzemeltető brókercégtől. Megkérdeztem tőlük, hogy nem lehet-e a valós BID/ASK párossal kereskedni és hanyagolni a MARK árakat. A válasz az volt, hogy nem. Épp ezért nem alkalmas a virtuális számla és kereskedési rendszer a valós helyzetek szimulálására. Egy ideig teljesen abban a hitben voltam, hogy mennyire profin megy nekem a trédelés, hiszen szinte akármilyen pozíciót is nyitottam, nyerőben tudtam kiszállni.
Mikor erre rájöttem, ismét csalódás és elkedvtelenedés lett úrrá rajtam, de már jobban kezeltem mint az elején. Ezen a piacon mindig fel kell tudnod állni, ha sikeres akarsz lenni. Soha sem szabad feladnod, hiszen nem létezik kudarc, csak tanulság!

Egy szó mint száz: lehet papermoney virtuális számlákkal próbálkozni, csak ne vedd túl komolyan. Nagyon hasznos kitanulni a felületet, a kereskedés lépéseit, de az elért eredményeket ne hidd el és ne vonj le belőle messzemenő következtetéseket. Főleg ne bízd el magad túlzottan.

Összefoglalva a papermoney account előnyei:

- a kereskedési felület tesztelése,
- funkciók kiismerése.

Összefoglalva a papermoney account hátrányai:

- érzelemmentesen hozol döntést, nem valós helyzetben,
- BID/ASK spread helyett MARK árat használ, aminek köze sincs a valósághoz,
- az elért sikerek nem valósak, nem felelnek meg az éles környezetnek,
- nem szabad hosszútávú következtetéseket levonni, sem a sikerekből, sem a kudarcokból.

Tanulságok:
- Nagyon fontos a BID/ASK spread szélessége, mivel befolyásolja az eredményességet.
- Papermoney account nem a BID/ASK árakat használja, hanem a MARK-ot, ezért alkalmatlan az éles helyzet szimulálására.

A következő részben elkezdünk ismerkedni a technikai alakzatokkal. Az első olyan terület, aminek segítségével sikerült áttöréseket elérnem.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.