Papermoney account - ne vedd túl komolyan!

Papermoney account
Folytatva az előző blogbejegyzést, elmesélem, hogy miképp vertem át saját magam a virtuális számlámon elért sikerek mámorával. Ahhoz, hogy ez világosabb legyen, egy-két új fogalmat be kell vezetnünk.
A részvények eladási, vételi és középárfolyamáról van szó. Angolul BID, ASK, MARK, így fogsz ezekkel találkozni a kereskedési felületeken is.
 


Mi az a BID/ASK Spread?

A vételi és eladási árfolyam közötti rés. Ez ugyanolyan, mint amikor bemész a bankba és veszel vagy eladsz valutát. Elég nagy a rés, vagyis a spread a vételi és eladási árfolyam között, ebből él a bank. A tőzsdén ugyanez a helyzet a részvények vételével és eladásával kapcsolatban. Az ún. market maker-ek, akik lejegyzik az árfolyamot a tőzsdén, a spread-ből élnek.
 
Mondok egy példát:
MSFT (Microsoft) vételi árfolyam 26.10, eladási árfolyam 26.30. Ez azt jelenti, hogyha venni akarsz Microsoft részvényt, azt 26.30-ért teheted meg, viszont ha ugyanabban a pillanatban el is akarod adni, akkor csak 26.10-ért fogja neked lejegyezni a market maker. Ezért van az, hogyha megveszel egy papírt, akkor azonnal veszteséget látsz a számládon még akkor is, ha a papír meg sem mozdult. Ez a BID/ASK spread miatt van. Hiszen nem mozdul a papír, de te mégis csak 26.10-en fogod tudni értékesíteni, vagyis 0.20-al alacsonyabb áron, mint amin megvetted.
 
A MARK a vételi és eladási árfolyam közötti árfolyam, vagyis a középárfolyam, ami ebben az esetben 26.20.

Minél likvidebb egy papír, annál szűkebb a BID/ASK spread. Nem érdemes nagyon széles spread-del kereskedő papírt venni, mert nagyon nagy elmozdulást kell produkálnia ahhoz, hogy profittal tudj kiszállni belőle. A szűk spread azért jó, mert sokkal könnyebb profitot termelni vele, ha közel van a vételi és eladási ár egymáshoz.
 
Ha például az MSFT spread-je jóval szélesebb lenne, mondjuk BID: 26.10, ASK: 26.70 akkor gyakorlatilag mindaddig negatívban leszel, amíg a papír nem mozdult el 0.60-at. Ha ez a papír még amellett, hogy illikvid, volatilitása is alacsony, akkor tuti halálra van ítélve a pozíciód. Ezért nagyon fontos a likvid, szűk spread-del rendelkező papírok kiválasztása. Soha ne trédelj illikvid, széles spread-del rendelkező papírt, hacsak nem látod előre, hogy óriási elmozdulást fog produkálni rövid időn belül.

Térjünk vissza a papermoney esetéhez. Miért is volt ez gond? Egy ideig nem vettem észre, hogy akár adtam, akár vettem, az összes pozícióm MARK áron teljesült. Vagyis hiába volt szűk vagy tág a spread, mindig középárfolyamon sikerült venni és eladni. Így sokkal magasabb profitot tudtam realizálni minden egyes traden valamint a vesztes tradeken pedig sokkal alacsonyabb volt a veszteség, mint a valóságban lett volna. Egyáltalán nem volt élethű a kereskedés. Mikor erre rájöttem, kértem segítséget az elektronikus rendszert üzemeltető brókercégtől. Megkérdeztem tőlük, hogy nem lehet-e a valós BID/ASK párossal kereskedni és hanyagolni a MARK árakat. A válasz az volt, hogy nem. Épp ezért nem alkalmas a virtuális számla és kereskedési rendszer a valós helyzetek szimulálására. Egy ideig teljesen abban a hitben voltam, hogy mennyire profin megy nekem a trédelés, hiszen szinte akármilyen pozíciót is nyitottam, nyerőben tudtam kiszállni.
Mikor erre rájöttem, ismét csalódás és elkedvtelenedés lett úrrá rajtam, de már jobban kezeltem mint az elején. Ezen a piacon mindig fel kell tudnod állni, ha sikeres akarsz lenni. Soha sem szabad feladnod, hiszen nem létezik kudarc, csak tanulság!

Egy szó mint száz: lehet papermoney virtuális számlákkal próbálkozni, csak ne vedd túl komolyan. Nagyon hasznos kitanulni a felületet, a kereskedés lépéseit, de az elért eredményeket ne hidd el és ne vonj le belőle messzemenő következtetéseket. Főleg ne bízd el magad túlzottan.

Összefoglalva a papermoney account előnyei:

- a kereskedési felület tesztelése,
- funkciók kiismerése.

Összefoglalva a papermoney account hátrányai:

- érzelemmentesen hozol döntést, nem valós helyzetben,
- BID/ASK spread helyett MARK árat használ, aminek köze sincs a valósághoz,
- az elért sikerek nem valósak, nem felelnek meg az éles környezetnek,
- nem szabad hosszútávú következtetéseket levonni, sem a sikerekből, sem a kudarcokból.

Tanulságok:
- Nagyon fontos a BID/ASK spread szélessége, mivel befolyásolja az eredményességet.
- Papermoney account nem a BID/ASK árakat használja, hanem a MARK-ot, ezért alkalmatlan az éles helyzet szimulálására.

A következő részben elkezdünk ismerkedni a technikai alakzatokkal. Az első olyan terület, aminek segítségével sikerült áttöréseket elérnem.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-09-12



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.