Tasytworks adózási riportok

Közeledve a május 20-i határidőhöz, nézzük át, hogy Tastyworks esetén melyek az adóbevallást támogató riportok és honnan tölthetők le.

Előljáróban annyit fontos megjegyeznem, hogy nyilván nem vagyok sem adószakértő, sem könyvelő, így az adóbevallásod pontos részleteiről konzultálj adószakértővel.

Tastyworks webes riportok

Sajnos a Tastyworks esetén több riportból kell összekalapálni azt az adathalmaz, ami a bevallás alapja lesz, nincs meg egy helyen, mint az IB esetén. Szükség lesz hozzá a webes felületre és a kereskedési platformra egyaránt.

Nézzük első körben a webes felületet.

Belépést követően: My Account -> Tax Center és az alábbi kép fogad:

Ha több alszámlád van (ahogy nekem) akkor a "More accounts" résznél választhatod ki az ahhoz a számlához tartozó adózási riportokat, valamint alul kiválaszthatod a szóban forgó adóévet.

Nézzük sorban:

Tax documents

  • Form 1099-B Futures: az összes határidős ügyleted eredményét tartalmazza dollárban, de sajnos összesítve, így az egyedi ügyletek dátumait és realizált nyereségeit nem tartalmazza, ezért gyakorlatilag ez használhatatlan.

  • Form 1042-S: sajnos ugyanígy összesítve tartalmazza az összes osztalékbevételt, ami ebben a formában szintén haszontalan, mert neked szükséged van arra is, hogy melyik napon és mennyit utaltak, hisz USD/HUF árfolyammal fel kell szorozni, akárcsak a határidős pozíciók esetén.

Fentieket neked majd a platform által lekérdezhető tranzakciós történetből kell összevadászni. Ha nem volt osztalékod és határidős kereskedésed, akkor ezek a riportok nem is jelennek meg.

Tax Worksheets

Ezek a táblázatok tartalmazzák a részvény, ETF és opciós kereskedések realizált eredményeit CSV formátumban. Magyar adóalanyként neked nagy eséllyel a Tax Worksheet (w/ Wash Sales) táblázatra lesz szükséged.

Letöltés után kell a táblázattal dolgozni, hogy a megfelelő formátumba tudd hozni. Legfontosabb teendőid ezzel kapcsolatban:

  • CSV importálásnál figyelni arra, hogy az USA standard számformátumban a vessző az ezres elválasztó és a pont a tizedes, itthon viszont a vessző a tizedes. Ha ez nincs jól beállítva az import során, akkor meglepő adatokat is tartalmazhat a táblázat és inkorrekt lehet a végeredmény.

  • Tasty esetén nagyon fura a számok formátuma, mert $-al kezdődik és nagy sok 0-val folytatódik. A dollár jelet célszerű "keresés & csere" Excel funkcióval lecserélni mindenhol üres értékre. Ekkor a sok vezető 0 is el fog tűnni, főleg ha rendes számként ismerte fel az Excel.

  • Még szükség lesz az MNB oldaláról letöltött USD/HUF árfolyamos táblázatra, aminek segítségével az USD értékeket napi árfolyamon át kell szorozni (célszerűen fkeres függvény segítségével).

Fentiek segítségével a részvény, ETF és opciós kereskedési eredményeiddel már tudsz számolni, de ez a tábla semmit sem mond az osztalékokról, határidős vagy akár a kripto kereskedéseidről.

Tastywork platform riportok

Ehhez be kell jelentkezni a kereskedési platfomra, majd az alábbi képernyőkép alapján a history gomb megnyomása utána be kell állítani a kezdő és vég dátumokat (date filter=custom) és a CSV gombra kattintva letölteni a teljes listát.

Ekkor kapni fogsz egy óriási ömlesztett listát, amiben minden tevékenységed szerepel. Természetesen a CSV import során itt is szükséges elvégezned a fent leírt Excel átalakításokat, hogy értelmezhető adathalmazt kapj.

Mielőtt továbblépsz, fontos tudnod, hogy az alábbi értelmezés nem egy teljeskörű riport kiértékelés. Lehet, hogy neked adott szekciókat nem fogja tartalmazni a riport és az is lehet, hogy lesz olyan szekciód, amit meg az enyém nem tartalmaz. Így az önálló kiértékelést nem lehet megúszni, az alábbiakat támpontoknak szántam.

A táblázat második oszlopa a "Type", ami alapján le tudod szűrni, hogy mire vagyunk kiváncsi. Háromféle type van benne jelenleg:

  • Trade: összes kereskedéshez kapcsoló tranzakció
  • Money movement: osztalékok, transzferek, átvezetések, díjak, kamatok
  • Receive Deliver: opciós lehívások, split-ek.

Mivel ez csak egy tranzakciós lista, így az ügyletek nincsenek kiértékelve, tehát ne is keress benne realizált P/L oszlopot. Azt csak a fenti lista tartalmazza, de az is csak korlátozottan, hisz se határidős, se kripto nincs benne.

Tastyworks osztalékok lekérdezése

Fent lekérdezett Excel-ből az alábbiak szerint lehet a legegyszerűbben kinyerni az osztalékos információkat az oszlopszűrő segítségével:

  • Type = Money Movement
  • Instrument type = Equity

Ez a lista tartalmazni fogja az osztalékokat és elvileg a levont osztalékadót is. Ezeket kell USD/HUF adott napi árfolyamon kiértékelni.

Tastyworks határidős vagy kripto kereskedés lekérdezése

Fent lekérdezett Excel-ből az alábbiak szerint lehet a legegyszerűbben kinyerni a határidős / kripto kereskedéssel kapcsolatos információkat az oszlopszűrő segítségével:

  • Type = Trade
  • Instrument type = Future / Future Option vagy Cryptocurrency

Itt viszont az lesz a nehézség, hogy nincs kiértékelve egyik ügylet sem, így a nyitó és záró pozíciókat össze kell párosítanod és manuálisan kiértékelni, figyelembe véve a jutalékok mértékét is. Ha sok ilyen ügyleted volt, akkor ez elég időigényes lesz.

Kamatok lekérdezése

Ha átmenetileg kereskedtél hitelből és kamatot számoltak fel, azt is ebből az Excel-ből tudod összeszedni.

  • Type = Money movement
  • Description = szövegszűrő tartalmazza "from"

Így ki tudod listáztatni, hogy melyik hónapban mennyit vontak le kamatként.

Nem vagyok adószakértő!

Mint ahogy a cikk elején is írtam, nem vagyok adószakértő, így a fenti leírás nem egy teljeskörű adóbevallási útmutató. Abban igyekeztem segíteni, hogy lásd milyen riportokat használhatsz az adatok kiértékeléséhez. De azt, hogy neked milyen adatokra van szükséges és mikre nincs, azt neked és az adószakértődnek kell tudnia, így kérlek mindenképp konzultálj mielőtt véglegesíted a bevallásod.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-05-10



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.