Amikor az SPX esik, de a VIX nem emelkedik...

Ritkán látok olyat, hogy 70-100 pontot úgy esik az SPX, hogy közben a VIX vagy meg sem mozdul, vagy éppenséggel esik. De ilyet láttam múlt héten...

SPX - VIX kapcsolat

Normál piaci körülmények között, amikor az SPX esik akkor a VIX emelkedik, mert a piaci szereplők elkezdik fedezni magukat Put opciókkal, így megnő azok volatilitása, ami megjelenik a VIX index értékében.

Magyarán, ritkán esünk úgy, hogy közben már senki sem fedezi magát, azaz ritka az olyan helyzet, amikor az SPX úgy esik, hogy közben a VIX nem nő. Nyilván ennek a pontos okait nem lehet tudni, de ahogy az alábbi FB üzenetben is megírtam 05.12-én, az egyik oka az lehet, hogy itt már a nagy játékosok be vannak fedezve és csak a retail ad el. Ha pedig már csak a retail ad el, akkor jöhet is a forduló, ahogy meg is jött... :).

SPX vs VIX napi mozgás

Alábbiakban nézzük meg napos grafikonon a szóban forgó mozgásokat. Sárgával jelöltem a kérdéses 4 napot. Nagyításhoz kattints a képekre.

Az SPX-en az látszik hogy 05.09-én elég jelentős új aljat tudott összehozni, míg a VIX ugyan tudott emelkedni, de nem ment új csúcsra.

Ezt követően az SPX folyamatosan esett, de a VIX a következő napokban nem hogy emelkedni tudott volna, de még esett is. Ezek alapvetően ritka helyzetek és ha nem is tökéletes előrejelzői a fordulóknak, mindenképp figyelmeztető jelek és érdemes rájuk odafigyelni.

SPX-en látszik, hogy 05.12 volt a lokális alj és onnantól indult is a klasszikus bear market rally, amikor ész nélkül megvesznek mindent néhány napig. Hogy ez meddig tart, azt nyilván nem tudjuk...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-05-18



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.