Mi az a Wheel Strategy?

Wheel strategy névre hallgat az egyik legnépszerűbb részvénnyel kombinálható opciós stratégia, amit még azok is néha használnak, akik nem nagyon értenek az opciókhoz.

Ennek a stratégiának három alkotóeleme van: Put opció, Call opció és maga a részvény. A stratégia célja az, hogy úgy szálljunk be a részvénybe, hogy közben szüreteljük az opciós prémiumot, majd ha már birtokoljuk a részvényt, úgy adjuk el, hogy szintén kapjunk érte opciós prémiumot.

Stratégia felépítése

Tegyük fel, hogy be akarok szállni FB részvénybe, de egy picit alacsonyabb szinten, mint ahol most tartózkodik. A cikk írásakor az FB árfolyama 195. Tételezzük fel, hogy a legutolsó támasz szint közelében szeretnék beszállni, de mindezt úgy akarom elérni, hogy nem csak ülök és várok, hanem kiírok pl. egy 45 napos 175-ös Put opciót, amiért jelenleg kaphatok 480 dollárt. Erről a lépésről korábban már készítettem egy Youtube videót.

Azt fontos tudni, hogy egy darab részvényopció 100 db részvényt kontrollál. Azaz ha kiírok 1 db 175-ös Put opciót, akkor 100 db részvényre keletkezik vételi kötelezettségem. Tehát ha az árfolyam lejön 175-re a lejáratig hátralévő idő alatt és rám hívják, akkor 100x175 dollárért kell vásárolnom FB részvényt.

Ezt sosem szabad elfelejteni. Az ilyen ügyleteket "biztonságosan" cash secured módon érdemes csinálni, tehát már a Put opció kiírásakor rendelkezzünk azzal az összeggel szabadon, ami a későbbi esetleges vételi kötelezettségvállaláshoz szükséges, mert egyéb esetben lehet belőle akár margin call is.

Nézzünk néhány alap esetet:

  1. Ha kiírás után a hátralévő időben lejön az árfolyam 175 alá és rám hívják, akkor beszálltam 175-ön 100 db FB részvénybe, de közben kaptam 480 dollár opciós prémiumot, így a bekerülési átlagáram 175 - 4.8 = 171.2.

  2. Ha nem megy le az árfolyam a kiírt szintig, akkor elteszem a kiírásból származó prémiumot és ha akarom akkor később egy másik árszintre is kiírhatok Put opciót és ismét kapok prémiumot. Ezt egészen addig tudom játszani, amíg rám nem hívják egyszer a részvényt.

  3. Ha beszakad az árfolyam 175 alá, pl. 150-re, nekem akkor is meg kell vennem a 100 db részvényt 175-ös áron, de a bekerülési átlagáram továbbra is 171.2, azaz lesz egy elég jelentős lebegő veszteségem, hiszen az FB már 150. Ez benne van a pakliban, ezzel számolni kell amikor valaki ezt elkezdi. Nyilván a short Put opció általi vételi kötelezettségtől meg lehet időközben is szabadulni, de ahhoz jelentős veszteségben vissza kell venni a kiírt Put opciót.

Ha bent vagyok a részvényben, akkor indul a Wheel Strategy második lépése a Call opció kiírása, ami Covered Call néven ismert. Ebben az esetben 100 db részvénnyel szemben történik egy darab Call opció kiírása. Ez eladási kötelezettséget jelent, azaz ha a kiírt szint felett zár lejáratkor az FB, akkor azon a szinten el kell adni. Tegyük fel, hogy most birtokolok 100 db FB részvényt és ki akarok írni 45 napra egy 220-as Call opciót, mert úgy ítélem meg, hogy azon az ellenálláson szívesen kiszállnék belőle. Ebben az esetben a Call kiírásért kapok 300 dollárt.

Nézzünk néhány alap esetet:

  1. Ha lejáratig elmegy az árfolyam 220 fölé és rám hívják a 220-as Call opciót, akkor el kell adnom az FB részvényt 220-ért és eltettem a részvényemelkedésből származó profitot + az opciós prémiumot, ami 300 dollár volt.

  2. Ha lejáratig nem megy el az árfolyam 220-ig akkor eltettem a 300 dolláros prémiumot és kezdhetem előlről a folyamatot, amíg birtoklom a 100 db FB részvényt.

  3. Ha sokkal tovább megy az árfolyam, mint 220, nekem akkor is ennyiért kell eladnom. Ez a hátulütője a Call kiírásnak. Azaz felső nyereségkorlátot hoz létre az FB részvényemhez, cserébe az opciós prémiumért. Tehát ha óriási emelkedésre számítok, akkor vagy nem írok ki Call opciót vele szembe, vagy olyan szintre és olyan rövid időre, hogy még vállalható legyen.

Wheel Strategy variációk

Fenti lépések a legegyszerűbb formái ennek a stratégiának. Azonban ha valaki ért az opciókhoz akkor további kombinációs lehetőségekkel akár sokkal több is kihozható ebből a stratégiából.

Nemrég az OMK tagjai számára készítettem egy videós modult, ahol 1 órában ennek a különböző változatait mutatom be.

Ha érdekel a témakör, de nincsenek meg hozzá az opciós alapismereteid, akkor most csatlakozhatsz az OMK-hoz és ajándékba kapod az Opció START képzésemet ami segít elsajátítani az opciós alapokat, illetve aktiválhatod a Wheel Strategy variációk modult is.

Így egy befizetéssel 2 modulhoz kapsz hozzáférést. Ha a klubtagságod nem szeretnéd folytatni, csak ez az anyag érdekel, akkor egy gombnyomással lemondhatod az előfizetést és ezekhez az anyagokhoz továbbra is megmarad a hozzáférésed.

Nem kell aktív klubtagság ahhoz, hogy a már egyszer kifizetett oktatási anyagokhoz hozzáférj. Ha pedig megtetszett az OMK, akkor addig maradhatsz tag, amíg a számodra értékes modulokat le nem hívtad. Tehát nincs semmiféle előfizetési kényszer, addig vagy bent, amíg számodra hasznos.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-05-31



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.