Kereskedés volatilis, csapkodó piacon

Van néhány irányelv, amit érdemes betartani akkor ha az ember olyan volatilis és csapkodó piacon kereskedik, mint a mostani.

A 2022-es év merőben más piacot hozott, mint a 2021. Elindult a FED kamatemelési sorozata, ami nyilván nem tesz jót a tőkepiacnak.

Tegnap (2022.06.15) 75 bázispontos (0.75%) emelést hajtottak végre, amire nem volt példa 28 éve. A FED kamatemeléssel próbálja megfékezni a száguldó inflációt, de mindenki sejti, hogy ezzel az eszközzel önmagában nem kezelhető a kialakult probléma. Viszont nyilván valamit tenni kell, ők ennyit tudnak tenni. A folyamatos kamatemelésekkel próbálják meg visszaverni a keresleti oldalt, hátha egy kicsit lehűti az inflációt. Eddig nem sok sikerrel, mert a legutóbbi CPI adat 8.6% lett, amire szintén évtizedek óta nem volt példa.

Ilyen makro környezetben a piac ideges, ami csapkodáshoz és magas volatilitáshoz vezet. Totálisan másképp kell itt kereskedni, mint tavaly. Ami tavaly kényelmesen működött (pl. buy the dip) az most érthető oknál fogva nem működik.

Íme az SPX napos grafikonja, sárgával jelölve az idei évet. 

Nem nehéz észrevenni, hogy teljes más gyertya méreteket látunk, mint a 2021-es év során. Most nem buy the dip a mondás, hanem sell the rip, azaz minden emelkedésbe beleadnak, ami normálisnak mondható egy bear market esetén.

Kereskedés csapkodó piacon

Alábbiakban összeszedtem néhány olyan szempontot, amit érdemes figyelembe venni ilyen piacon.

  1. Kisebb pozícióméret alkalmazása, hiszen elég gyorsan fordulhat ellened a trend.

  2. Kevesebb alaptermékre fókuszálj, mert ezen a piacon sokkal intenzívebben kell menedzselni a stratégiákat.

  3. Stabil opciós struktúrákat előnyben részesíteni, mint pl. Butterfly, Calendar, hiszen ezek kevésbé tudnak ellened fordulni és könnyebb őket menedzselni gyors ellenirányú mozgások esetén is.

  4. Belépéskor és kilépéskor nem szabad kapkodni, sokszor ha vársz pár percet akár jobban is teljesülhet az order egy ilyen gyors piacon.

  5. Ha lehet akkor a stop megbízások teljes nélkülözése, mert nagyon rossz helyeken is teljesülhetnek, érdemesebb opciós kockázatkezelésben gondolkodni.

  6. Gyorsabb profit realizálás, hisz bármikor fordulhat a piac.

  7. Scale in alkalmazása, azaz nem rögtön benyitni a teljes poziméretet.

  8. Adaptálódj a helyzethez, ne erőltesd azt, ami tavaly működött, de most nem.

  9. Ne várd el magadtól azt a teljesítményt, mint nyugodt piacon.

  10. Ha nem működik valami, tarts szünetet és lépj hátra!

A magas volatilitás számos opciós stratégiának nagyon előnyös. Ezek megtalálásához ajánlom figyelmedbe a GuruScan-t, mert napi szinten órákat lehet vele spórolni, hisz nagyon felgyorsítja az opciós spread-ek, szűrését, kiválasztását.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-06-16



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.