Recessziós indikátorok, kilátások

2022 nyarán mindenki azt találgatja, hogy vajon melyiktől kell jobban félni, a további inflációs nyomástól vagy attól, hogy a FED sorozatos kamatemelése recesszióba taszítja az amerikai gazdaságot.

Még a legnevesebb közgazdászok se látják előre a jövőt, de van néhány olyan terület, amit ilyenkor érdemes figyelni. A jövőt egyik sem mutatja, hiszen a döntések következtében történő visszacsatolások miatt extrém komplex rendszerről beszélünk.

Mi az a recesszió?

A recesszió egy közgazdasági fogalom ami az üzleti ciklusok gazdasági aktivitásának visszaesését jelzi. Definíció szerint ha két egymást követő negyedévben csökkent a GDP, akkor beszélhetünk recesszióról. Alapvetően egy természetes gazdasági jelenség, amitől nem kell megijedni, de tisztában kell lenni a hatásaival.

Hozamgörbe (yield curve)

Amit mindenki figyel az a 2 és a 10 éves amerikai államkötvény hozamának aránya, mert ez a múltban elég szépen jelezte előre a recessziókat. Ha a FED tovább emeli a kamatokat, de a befektetők recessziót áraznak, azaz alacsonyabb kamatokat várnak a jövőben, akkor a hosszabb lejáratú kötvényeken a hozam beesik és invertálódik a hozamgörbe, azaz bemegy 0 alá.

Az alábbi chart-on a 2000-es évektől láthatjuk ennek az alakulását. Amikor a hozamgörbe bement a 0 alá utána alakultak ki recessziók. Jelenleg éppen megyünk be alá...

(Kattints a képekre a nagyításhoz).

Fogyasztói hangulat (consumer sentiment)

A fogyasztók költése az amerika GDP 2/3-át adják, így elég jelentős súlya van. Tipikusan esik egy recessziós időszak előtt. Az alábbi ábrán szintén szürkével a recessziós időszakok és éppen nagyon esik a szentiment.

Gyártói index (Manufactoring Index, ISM)

Beszerzői index néven is ismert, angolul Purchasing Managers Index, azaz PMI. Az index alapját a rendszeresen megkérdezett többszáz gyári beszerzőtől kapott jövőbeni tervezett beszerzések adják. Magyarul azt mutatja meg, hogy mekkora a hajlandóság a fejlesztésekre, beszerzésekre.

Ha gazdasági visszaesés van, általában elhalasztják a beszerzéseket, így ez elég jól mutatja a hangulatot. Jelenleg ebben óriási dráma nem látszik, de azért szép visszaesésben van hónapok óta. 

Munkanélküliségi adat

Ez egy eléggé "lagging" indikátor, azaz jelentős késéssel mutatja a problémát. De egy jó megerősítés lehet a kialakult recesszióra ha azt látjuk, hogy a munkanélküliségi segélyre benyújtott igények folyamatosan nőnek. A 2020-as Covid olyan jelentős kiugrást produkált, amit előtte soha nem tapasztaltunk, de relatíve gyorsan helyreállt a rend.

Ha ráközelítünk az adatokra, akkor azt látjuk, hogy az utóbbi 3 hónapban ismét emelkedésnek indult a munkanélküliek száma Amerikában.

Ipari fémek, nyersanyagok

Recessziós várakozások mellett minden esetben esik a réz árfolyama, mert egy elengedhetetlen alapanyaga a gyártásnak. Ha gazdasági visszaesés várható, akkor nincs annyi rézre szükség, így esik az ára.

Íme a CPER heti árfolyama, ami egy jó ideje folyamatos zuhanásban van. Nemrég ütötte át a 200 napos mozgó átlagot.

Recesszióban nincs szükség annyi olajra sem. Ezt a képet persze most jelentősen árnyalja az orosz ukrán háború, de az olajban is látható egy jelentősebb korrekció az utóbbi néhány hétben. Az alábbi szintén heti chart.

Dollár árfolyama

Recessziótól függetlenül a magas dollár árfolyam sok dolognak nem kedvez. Drágulnak a dollárban denominált termékek (azaz kevesebbet vesznek belőlük így visszaesik az áruk), mint pl. olaj, búza, arany és nyilván a magas dollár az amerikai részvénypiacra áramló, befektetni kívánt tőkét is visszavetheti, így ha nem is közvetlenül recessziós indikátor, de érdemes követni.

Az utóbbi időben brutális dollár erősödést láthattunk. Alábbiakban egy havi chart.

FED vs. infláció

Az utóbbi időben világszerte jelentős inflációs emelkedést láthattunk. Ennek az egyik oka a Covid során kialakult extrém pénzbőség és laza monetáris politika, a másik oka az orosz ukrán konfilktus.

Ezzel harcol jelenleg a FED. Számos alkalommal nyilatkozta, hogy az elsődleges célja az infláció leszorítása, ha kell akár recesszióba is taszítva az amerikai gazdaságot. Ezért 2022-ben folyamatosan emeli a kamatokat. Az a gond, hogy a jelenlegi inflációs nyomás egy részére nincs hatással a FED kamatpolitikája, így jó kérdés, hogy mikorra áll helyre a rend.

Alábbiakban az infláció alakulása év/év alapon.

Miközben az infláció átlépte a 9%-ot, az alapkamat 1.5%. Kamat oldalról ez egy elég reménytelen harcnak tűnik egyelőre. Alábbiakban az USA alapkamat alakulása az elmúlt néhány évben.

Az alábbi ábra alapján az elmúlt 40 évben nem volt még olyan, hogy az alapkamat és az infláció között ekkora legyen a differencia. Ismeretlen terepre tévedtünk...

Részvénypiac

Végül de nem utolsó sorban elég egyértelmű, hogy recesszióra készülve a részvénypiac is esik. Az SPX 2022 óta folyamatosan lejtmenetben van. Ez nyilván sok tényezős a kialakult helyzetben, de a recessziós félelmek tovább erősíthetik az esést.

Alábbiakban az SPX heti grafikonja.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-07-13



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.