A mondat, amire beszakadt a piac...

A pénteki Jackson Hole-os Powell beszédben volt egy mondat, amit nagyon nem akart hallani a piac. Eddig is volt erről szó, de most sokkal direktebb és egyértelműbb volt, mint eddig.

A 2 napos Jackson Hole Symposium legjobban várt eseménye Jerome Powell, FED elnök beszéde volt. Az egész piac kíváncsian várta a FED jövőbeni terveit és azt, hogyan értékeli Powell a júliusi picit alacsonyabb inflációs adatot. Nagyon sokan reménykedtek a FED Pivot-ban, azaz abban, hogy a FED meghátrál, leáll a folyamatos kamatemelésekkel és ismét jön az "easy money" időszaka. Powell beszéde után viszont elég egyértelművé vált, hogy a közeljövőben nem lesz FED pivot, marad a szigorú monetáris politika.

A mondat, amire beszakadt a piac

"We will keep at it until we are confident the job is done".

Magyarul, Powell elég egyértelmű volt annak kapcsán, hogy addig folytatják a kamatemeléseket, amíg el nem érik a cél inflációs rátát, ami a FED számára 2%. A jelenlegi 8.5%-os CPI mellett ez még elég távolinak tűnik, így folytatódik a "hawkish", szigorú monetáris politika. Powell burkoltan azt is jelezte, hogy nem érdekli a FED-et az esetleges gazdasági lassulás, elsődleges céljuk az árstabilitás elérése, azaz az inflációs nyomás letörése. Ez nyilván nem tetszett a piacnak, amire az alábbi óriási napos SPX piros gyertával reagált.

Powell említést tett egy korábbi FED elnökről is, Paul Volcker-ről, akinek extrém magas inflációval kellett megküzdenie. Csak viszonyításképp, a Volcker alatti időszakban 14.6%-on volt az inflációs csúcs 1980 áprilisában, viszont a FED alapkamat 19.1%-ig kúszott fel 1981 júniusra. Ezen időszak alatt 33%-os esett az SPX.

Íme egy mókás ábra a Hedgeye-tól a korábbi FED elnökök alatti inflációs trendekről.

Powell egyébként említést tett arról is, hogy ugyan a júliusi inflációs adat alacsonyabb volt a vártnál, de egy havi adat nem adat, ha majd trendszerű csökkenést látnak, akkor lehet örülni, addig folytatódik a kamatemelés (until the job is done).

50 vagy 75 bázispontos kamatemelés?

A pénteki beszéd előtt a piac kb. 50-50% esélyt adott a soron következő FED ülésen (09.21) történő 50 és 75 bázispontos kamatemelésnek. Powell szavait követően ma már jóval magasabb valószínűséggel árazza a piac a 75 bázispontos kamatemelést. Alábbiakban látható, hogy jelenleg 70%-os esélyt ad piac a nagyobb kamatemelésnek.

FED számára az infláció mellett az egyik legfontosabb adat a foglalkoztatottság. Ezzel kapcsolatban 09.02-án jön ki a soron következő NFP, majd kicsit később az augusztusi inflációs adat.

Most ezt a kettőt figyeli a piac árgus szemekkel, mert a FED jövőbeni lépéseit alapvetően befolyásolják, de egy adat még nem adat. A FED is trendszerű változást vár. A piac ettől függetlenül persze előre tud szaladni, mint ahogy ezt láttuk az elmúlt néhány hétben is.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-08-29



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.