FED pénzkivonás padlógázzal

2020 és 2022 között több mint kétszeresére nőtt a FED mérlege. Ennek oka a Covid pánik általi gazdasági sokkra adott monetáris lazítás volt.

Most, 2022 szeptemberében viszont eljött az idő, amikor a FED gőzerővel nekiáll csökkenteni a mérlegét, amivel likviditást von ki a piacról.

Az előző 2 évben átlagosan havonta 80 milliárd értékben vásárolt a FED államkötvényeket és 40 milliárd értékben MBS-t (mortgage-backed securities). Ez azt eredményezte, hogy 3.9 billióról (ezer milliárd) 8.5 billióra nőtt a FED mérlege 2022 májusára. Az alábbi ábra szemléletesen bemutatja ezt a folyamatot.

Íme egy másik ábra ahol azt láthatjuk, hogy a FED mérlege elérte a GDP 42%-át.

Vége a pénznyomtatásnak egy időre...

A 2022 májusi FOMC ülésen jelezték, hogy megkezdik a FED mérlegének csökkentését már júniustól. Az alábbi ábrából látszik, hogy a nyár hónapjaiban 47.5 milliárddal csökkentette havonta a mérleget, amiből 30 milliárd államkötvény és 17.5 milliárd MBS volt.

2022 szeptembertől viszont ennek a dupláját kezdik el, azaz 60 és 35 milliárd értékben, így havonta 95 milliárd dollár értékű mérleg leépítés történik. Ez annyit jelent, hogy a lejáró kötvényeket, értékpapírokat egyszerűen nem újítják meg, hanem azt a likviditást "kivonják" a piacról.

Látható, hogy a tervek szerint ezt 2023 decemberig folytatják majd. Ha tehát eddig óriási pénzbőség mellett ment az egekbe a piac, akkor most ilyen szintű likviditás kivonás közben...

Nem lesz egyszerű a 2022 Q4 (sem)

Nagyon sok faktor mutat abban az irányba, hogy további jelentős volatilitás várható a piacon 2022 Q4-ben (is). Nagyon sok a piacon a bizonytalan tényező, ezt pedig a piac nem annyira szereti.

Íme néhány (várhatóan) volatilitást okozó tényező:

  • FED további kamatemelések,
  • ha nincs inflációs csúcs és menetelünk tovább,
  • európai energiaválság inflációs, recesszió hatása,
  • gyengébb Q3 gyorsjelentési szezon,
  • háború.

Fentieket figyelembe véve nem árt komolyabb hangsúlyt fektetni a kockázatkezelésre és a vállalható pozícióméretezésre.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-09-05



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.