Inflációs hiszti

Tegnap kijött az augusztusi inflációs adat (CPI), ami rosszabb lett a vártnál, de nem sokkal, mégis hatalmas esést okozott a piacon.

A várakozás  az volt, hogy a CPI 0.1%-al csökken, ennek ellenére 0.1%-al nőtt és a Core CPI 0.3%-al nő, ehelyett 0.6%-al nőtt. Így mind a CPI mind a Core CPI esetén csalódást okozott az inflációs jelentés. Erre hatalmas hiszti alakult ki a piacon, mert a megelőző napokon kissé előreszaladt a piac, azt feltételezve, hogy jobb lesz a CPI a vártnál, így a FED előbb fog kapitulálni. A Core CPI nem tartalmazza a nagyon volatilis termékeket, mint pl. energia és élelmiszer.

Alábbiakban látható a sima CPI alakulása. A konszenzus augusztusra 8.1% volt és helyette lett 8.3%. De látszik, hogy két hónapja csökken az infláció, csak nem az elvárt mértékben.

A Core CPI az alábbiak szerint alakult. A konszenzus 6.1%-ot várt, míg a valóság 6.3% lett. Azt gondolom, hogy ettől borult ki a piac, hisz itt nem látszik még trendszerű csökkenés.

Nincs FED pivot

Fentiek alapján minden remény elszállt azzal kapcsolatban, hogy a FED ideje korán lazít a kamatemelési és pénzkivonási tervein. Alábbiakban az SPX napos chart-on látszik, hogy az előző néhány napban a piac kissé előreszaladt, azt árazta, hogy az infláció jobb lesz a vártnál, ezért a FED enyhít majd. Ezt a reményt 1 gyertyában visszaadta a piac.

A napos chart-on látszik, hogy mind a 20, 50 és 100 napos mozgóátlag alá beszakadt a piac tegnap.

Ami ebben az esésben a legijesztőbb az az, hogy a hír megjelenését követően gyakorlatilag 1 perc alatt estünk több mint 100 pontot az /ES-ben, ami az S&P500 határidős terméke. Olyan volt, mintha kiállt volna mindenki a könyvből. Íme az /ES 1 perces grafikonja. Eléggé látványos, hol volt a CPI...

75 vagy 100 bázispontos emelés?

Egészen a tegnapi napig a piac 0% esélyt adott annak, hogy 09.21-én a FED 100bp-ot fog emelni, de ez (is) megváltozott tegnap. A piac jelenleg 34%-os eséllyel árazza a 100 bázispontos emelést és 66%-os eséllyel a 75 bázispontosat. Tegnapelőtt még volt esélye az 50 bázispontos emelésnek is, de ez a CPI után szertefoszlott.

A kamatemelés mellett nem árt arra is figyelni, amit az előző cikkemben írtam, miszerint 09.15-től indul a FED általi 95 milliárdos tőkekivonás a piacról. Tehát tulajdonképpen azt még el sem kezdték...

Apple-t sem kímélték

Az ilyen piaci esések során érdemes megnézni, hogy a magas súllyal rendelkező, sztár részvényekkel mi történt. Az AAPL esetén pl. azt látjuk, hogy CPI előtti napon +4%, tegnap -6%, ami aggodalomra adhat okot. Íme az AAPL napos chart-ja.

2008 vs. 2022

Íme egy ábra, ami a 2008 és 2022 közti analógiát követi egy ideje. Ha tényleg működik az analógia, akkor még van hova esnünk...

10 éves államkötvény hozama

A TNX (10 éves amerikai államkötvény hozama) is szép szintre került a tegnapi nap folyamán, megközelítve a júniusi csúcsot. Nyilván ez is csak erősíti a piaci esést.

Végül álljon itt egy jó kis hőtérkép a tegnapi nap teljesítményéről.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-09-14



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.