Két amerikai inflációs adat: CPI vs. PCE

Az amerikai inflációs adatok az elmúlt években rendkívüli figyelmet kaptak az egész világon. Az infláció emelkedése sokakat aggodalommal töltött el, mivel hatással lehet az élet minden területére, pl. a lakhatásra, élelmiszerre, ruházatra, stb.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve (FED) pedig különösen figyeli ezeket az adatokat, mivel az infláció alakulása befolyásolja a monetáris politikát és az alapkamatok alakulását.

Az infláció mérésére két fő indikátort használnak az Egyesült Államokban: a Fogyasztói Árindex (Consumer Price Index, CPI) és a Személyi Fogyasztási Költségek indexe (Personal Consumption Expenditures, PCE). Mindkét mutató általános árnövekedést jelez, de eltérő módon számolják ki és más adatokat használnak fel.

A CPI az Egyesült Államokban a legismertebb inflációs mutató, amelyet a Bureau of Labor Statistics (BLS) számol ki. A CPI a háztartások által fogyasztott áruk és szolgáltatások átlagos árváltozását méri egy adott időszakban. Az index az áruk és szolgáltatások súlyozott átlagát mutatja, ahol a súlyozás azt jelenti, hogy azok az áruk és szolgáltatások, amelyeket gyakrabban fogyasztanak a háztartások, nagyobb súllyal szerepelnek az indexben. A CPI jelzi az általános infláció alakulását és az árak változását a fogyasztói piacokon.

A PCE azonban kicsit más megközelítést alkalmaz. A PCE a személyi fogyasztási kiadásokat méri, amely magában foglalja a CPI által mért fogyasztási cikkek és szolgáltatások mellett a lakást és a tartós javakat is. A PCE azt is figyelembe veszi, hogy a fogyasztók hogyan változtatják meg a vásárlási szokásaikat az árváltozások hatására. Például, ha az élelmiszerárak emelkednek, akkor a fogyasztók valószínűleg kevesebb élelmiszert fogyasztanak vagy olcsóbb élelmiszerekre váltanak át. A PCE tehát valósághűbb képet ad az inflációs nyomásról.

A két index közötti eltérések a következőképpen alakulnak:

  • A kosár összetétele: Az árindexeket a különböző termékek és szolgáltatások árának összegyűjtése után számolják ki, azonban a kosarak összetétele különbözik. A CPI kosara több olyan terméket tartalmaz, amelyek ára gyakran változik, mint például az élelmiszer, az energia és a közlekedés. A PCE kosár viszont több olyan terméket tartalmaz, amelyeknek az ára kevésbé változékony, mint például a szolgáltatások. Ezért a PCE index alacsonyabb inflációs mutatót mutat, mint a CPI.

  • A súlyozás: Az árindexek súlyozása is eltérő. A CPI súlyozása statikus, azaz nem változik az idővel. A PCE súlyozása dinamikus, azaz időről időre változik az összetétele. Ez azért van, mert a PCE tartalmazza a fogyasztás változásait is. Ha a fogyasztók többet költenek a szolgáltatásokra, akkor a PCE kosárának összetétele változik.

  • Az árazás módszere: A PCE árazása sokkal szélesebb körű és komplexebb, mint a CPI-é. A PCE árazása figyelembe veszi a termékek és szolgáltatások minőségének változását is. Ha például egy szolgáltatás minősége javul, de ára nem változik, akkor a PCE ezt pozitív hatásként értékeli, míg a CPI-nél ez nem történik meg.

Összefoglalva, a CPI és a PCE inflációs adatok fontosak az amerikai gazdaság számára és a befektetők számára is. Az inflációs adatokat a FED is figyeli, és az inflációs célok elérése érdekében különböző monetáris politikákat alkalmaz.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-02-22



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.