ARK Invest 2023-as "Nagy Ötletei"

A Cathie Wood féle Ark Invest minden évben közzéteszi a "Big Ideas" dokumentumát, amiben az aktuálisan innovatív és diszruptív trendeket próbálják meg feltérképezni.

Függetlenül az Ark ETF-ek utóbbi években nyújtott szánalmas teljesítményétől, szerintem érdemes átpörgetni a PDF-et, mert ad egy átfogó képet a trendekről és ötleteket is generálhat. A 2023-as is elég masszívra sikeredett, 153 oldalas lett. Innen tudod letölteni.

Alábbiakban röviden összefoglalom azokat a területeket, amikről az idei anyagban írtak, de előtte érdemes tisztában lenni az ARK által megfogalmazott disclaimer-rel, ami így szól a dokumentum elején.

"Az ARK által azonosított cégek, amelyekről azt feltételezik, hogy innovatívak és fejlesztenek új technológiákat régebbi technológiák felváltására vagy új piacok létrehozására, valójában lehet, hogy nem teszik ezt. Az ARK célja, hogy tájékoztassa a befektetőket, és igyekszik felmérni a potenciális befektetési lehetőségeket, figyelembe véve, hogy a kockázatok és bizonytalanságok befolyásolhatják előrejelzéseinket és kutatási modelljeinket. A befektetők a bemutatott tartalmat kizárólag tájékoztató célra használják, és legyenek tudatában a piaci kockázatnak, az innovációs kockázatnak, a szabályozási kockázatnak és az egyes innovációs területekkel kapcsolatos kockázatoknak."

ARK által definiált 14 fő terület

Technológiai konvergencia: az öt innovációs platform (AI, nyilvános blokkláncok, energiatárolás, robotika és multiomikus szekvenálás) összefonódásáról szól, amelyek példátlan növekedési lehetőségeket teremtenek. Az AI a konvergencia legfontosabb katalizátora, mivel lehetővé teszi más technológiák hatékonyabbá és intelligensebbé válását. Például az AI chatbotok robotaxikat vezethetnek, az AI nyelvi modellek segíthetik a robotok tanulását tapasztalatokból, és az AI neurális hálózatok javíthatják a DNS-szekvenálás pontosságát.

AI: Az AI minden gazdasági ágazatot átalakít, az egészségügytől a pénzügyeken át a szórakoztatásig. Az AI új piacokat és üzleti modelleket is létrehoz, mint például a ChatGPT, amely egy beszélgető AI platform, amely természetes nyelvű válaszokat generálhat különféle célokra. Az ARK becslése szerint a ChatGPT 2025-re évi 30 milliárd dollár bevételt generálhat.

Digitális fogyasztók: arról szól, hogy a fogyasztók egyre inkább digitális platformokat és szolgáltatásokat használnak igényeik és preferenciáik kielégítésére. A digitális fogyasztók elkötelezettebbek, lojálisabbak és nyereségesebbek, mint a hagyományos fogyasztók. Emellett hálózati hatásokat és adat-visszacsatolási hurokokat hoznak létre, amelyek növelik a digitális platformok értékét. Például a Spotify felhasználói adatait arra használta, hogy személyre szabott lejátszási listákat és ajánlásokat hozzon létre, amelyek növelik a felhasználók megtartását és elégedettségét.

Digitális pénztárcák: ez arról szól, hogy a digitális pénztárcák hogyan válnak a fogyasztók elsődleges pénzügyi felületévé. A digitális pénztárcák kényelmet, biztonságot és hozzáférést kínálnak számos pénzügyi szolgáltatáshoz, mint például a fizetések, kölcsönzés, befektetés és biztosítás. A digitális pénztárcák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy részt vegyenek a decentralizált pénzügyekben (DeFi), amely egy peer-to-peer pénzügyi tranzakciókra épülő rendszer, melyet nyilvános blokkláncok támogatnak. Az ARK előrejelzése szerint a digitális pénztárcák elérhetik a 4,6 milliárd felhasználót 2025-re.

Nyilvános blokkláncok: ez arról szól, hogy a nyilvános blokkláncok hogyan hoznak létre egy új, bizalom nélküli és decentralizált infrastruktúrát az internet számára. A nyilvános blokkláncok lehetővé teszik a peer-to-peer tranzakciókat, az okos szerződéseket, a digitális eszközöket és a decentralizált alkalmazásokat. Emellett átláthatóságot, biztonságot és adatvédelmi előnyöket is kínálnak. Az ARK úgy véli, hogy a nyilvános blokkláncok 2030-ra a világ GDP-jének 10 billió dollárját megszerezhetik.

Bitcoin: ez arról szól, hogy a Bitcoin globális értékőrzőként és digitális alternatívájaként bukkan fel az aranynak. A Bitcoin korlátozott, 21 millió érméből álló készlettel, decentralizált bányászokból és csomópontokból álló hálózattal és megbízható konszenzusmechanizmussal rendelkezik. A Bitcoin rendelkezik egy hálózati hatással is, amely növeli értékét ahogy egyre több felhasználó fogadja el. Az ARK becslése szerint, ha a globális vagyon 10%-a átkerül a Bitcoinba, annak ára 2030-ra elérheti az 500.000 dollárt.

Okos szerződéses hálózatok: ez arról szól, hogyan teszik lehetővé az okos szerződéses hálózatok a programozható pénzt és pénzügyeket a nyilvános blokkláncokon. Az okos szerződéses hálózatok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy létrehozzanak és végrehajtsanak önerőből érvényesülő megállapodásokat közvetítők nélkül. Ezek a hálózatok új pénzügyi szolgáltatásokat is lehetővé tesznek, mint a kölcsönzés, kölcsönvétel, kereskedés és befektetés. Az ARK előrejelzése szerint az okos szerződéses platformok 2030-ra 10 billió dollár értékű gazdasági tevékenységet segíthetnek elő.

Precíziós terápiák: ez arról szól, hogy a precíziós terápiák hogyan alakítják át az orvostudományt és az egészségügyet specifikus betegségek és betegek célzásával. A precíziós terápiák genomi adatokat, molekuláris diagnosztikát, génszerkesztést, sejtterápiát és immunterápiát használnak személyre szabott és hatékony kezelések létrehozásához. Az ARK szerint a precíziós terápiák 2030-ra 66 millió életet menthetnek meg és 9 billió dollárt adhatnak a globális GDP-hez.

Molekuláris rákdiagnosztika: ez arról szól, hogy a molekuláris rákdiagnosztika hogyan javítja a rák észlelését és kezelését a daganatokban lévő DNS-mutációk elemzésével. A molekuláris rákdiagnosztika folyadékbiopsziát, többféle rákszűrő vizsgálatot, minimális reziduális betegség-teszteket és kísérő diagnosztikai módszereket alkalmaz a pontos és időszerű információk biztosítására a betegek és orvosok számára. Az ARK előrejelzése szerint a molekuláris rákdiagnosztika évente 150 milliárd dollár bevételt generálhat 2030-ra.

Elektromos járművek: ez arról szól, hogy az elektromos járművek olcsóbbá és jobbá válnak a benzinüzemű autóknál. Az elektromos járművek alacsonyabb karbantartási költséggel, jobb teljesítménnyel és kisebb környezeti hatással rendelkeznek a hagyományos autóknál. Emellett előnyt élveznek az akkumulátor költségcsökkenéséből, a töltőinfrastruktúra bővüléséből és az önvezető technológia fejlesztéséből. Az ARK előrejelzése szerint az elektromos járművek a globális autóeladások 40%-át tehetik ki 2030-ra.

Önvezető fuvarmegosztás: ez arról szól, hogy az önvezető fuvarmegosztó szolgáltatások hogyan változtatják meg a közlekedési ipart olcsóbb és biztonságosabb mobilitási lehetőségek nyújtásával. Az önvezető fuvarmegosztó szolgáltatások olyan önvezető járműveket használnak, amelyek emberi vezető vagy utas nélkül is működhetnek. Ezenkívül kihasználják az AI-t, szenzorokat, kamerákat és térképeket a bonyolult környezetben való navigációhoz. Az ARK arra számít, hogy az önvezető fuvarmegosztó platformok évi 6 billió dollár bevételt generálhatnak 2030-ra.

Önvezető logisztika: ez arról szól, hogy az önvezető logisztika hogyan forradalmasítja az áruk és szolgáltatások szállítását drónok, robotok, teherautók, hajók és repülőgépek segítségével. Az önvezető logisztika csökkenti a munkaerő-költségeket, növeli a hatékonyságot, felgyorsítja a kézbesítési időket és javítja az ügyfélelégedettséget. Emellett lehetővé teszik új üzleti modellek kialakítását, mint például az igény szerinti kézbesítés és a mikro-teljesítési központok. Az ARK előrejelzése szerint az önvezető logisztika évi 280 milliárd dollárt takaríthat meg a költségeken 2030-ra.

Robotika és 3D-nyomtatás: ez arról szól, hogy a robotika és a 3D-nyomtatás hogyan javítja a gyártást és a termelést feladatok automatizálásával és személyre szabott termékek létrehozásával. A robotika mesterséges intelligenciát, érzékelőket, aktuátorokat és szoftvereket alkalmaz fizikai munka elvégzésére különböző területeken, mint például az ipari automatizálás, az egészségügyi segítségnyújtás és a háztartási feladatok. A 3D-nyomtatás digitális modelleket, anyagokat és nyomtatókat használ fizikai tárgyak létrehozásához különböző szektorokban, mint például a repülőipar, az orvosi eszközök és a fogyasztási cikkek. Az ARK becslése szerint a robotika és a 3D-nyomtatás évi 5 billió dollár és 120 milliárd dollár bevételt generálhatnak 2030-ra.

Orbitális űripar: Ez arról szól, hogy az orbitális űripar hogyan nyit új lehetőségeket a felfedezésre, kommunikációra és kereskedelemre az űrben. Az orbitális űripar műholdakat, rakétákat, állomásokat és lakóegységeket használ az alacsony Föld körüli pályán (LEO), közepes Föld körüli pályán (MEO), geostacionárius pályán (GEO) és azon túl való működéshez.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-03-24



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.