Csökkenő háromszög (Descending triangle)

Csökkenő háromszög (Descending triangle)
Definíció: csökkenő háromszög egy meglévő csökkenő trendben alakul ki egy rövid időn belüli éles esést követően. Általában trendkövető alakzat, de előfordul egy emelkedő trend legtetején is, ami egyértelműen a trend fordulását jelző előre.
Az ármozgás folyamatosan teszteli a horizontális támasz szintet, majd egyszer áttöri és kilép a háromszögből.

Emlékeztetőül az alakzatok bevezetését itt találod.


Ahogy az árfolyam teszteli a horizontális szintet, folyamatosan egy egyre csökkenő diagonális ellenállási szintet alakít ki, így formálja meg a csökkenő háromszög alakzatot. Csökkenő háromszög esetén az ellenállás a csökkenő diagonális vonal és a támasz a horizontális vonal.

A kitörés általában a háromszög csúcsánál következik be, de történhet korábban is, ami erős csökkenő trendet jelez előre.

Sikeres: egy csökkenő háromszög akkor lép életbe, ha a horizontális támasz szintet áttöri az árfolyam. Ez a szint a továbbiakban ellenállásként funkcionál.

Sikertelen: ha a támasz áttörése után a visszatesztelést nem tartja meg a diagonális ellenállási szint, akkor kimondhatjuk, hogy az alakzat hibás, nem működik.
 

Csökkenő háromszög (Descending triangle)

Időtáv:
Rövidtávú alakzat, ami azt jelenti, hogy általában egy hónap alatt alakul ki, de nem tart tovább mint 3 hónap.
Célár:
a horizontális ellenállási szint és a diagonális támasz szint közti legnagyobb távolság + kitörés szintje.
Időhorizont:
a háromszög kezdetétől a kitörésig eltelt idő jövőbeni kivetítése.

Mielőtt megmutatnám, hogyan számolom a kitörési pontot és a stop loss szinteket, meg kell ismerkednünk az ATR nevű indikátorral. Alapvetően egy papír átlagos volatilitását méri. Az ábrán látszik, hogy az ATR mellett van egy (14)-es érték ami azt jelenti, hogy az elmúlt 14 nap átlagának volatilitását mutatja a grafikonon alul. Ez arra jó, hogy megtudjam, hogy átlagosan mekkora az elmozdulása a papírnak. Az indikátor alapján MOS átlagos volatilitása a kitörés környékén 9 volt.
 
Kitörési pont:
Amikor az árfolyam áttöri a horizontális támaszt és legalább az átlagos ATR értékkel bezuhan. Példánkban minimum 9-et kell esnie, hogy elhiggyem, hogy az alakzat működik.
Stop loss:
Ha az árfolyam az átlagos ATR értékkel letöri a diagonális ellenállási szintet, akkor zárom a pozíciót.
Volumen:
Az alakzat kialakulása során általában csökken a volumen, majd átlagosnál nagyobb volumen mellett történik meg a kitörés.
Trade:
Ha jelentős volumen mellett kitör a háromszögből, érdemes felvenni egy short pozíciót. Sok esetben a kitörés után visszateszteli a ellenállást, ami addig támasz volt. Érdemes lehet a visszatesztelést is megvárni, de kockázatos, mert ha nem történik meg, akkor az elmozdulás elejéről le lehet maradni. Ha csak napon belül töri át a horizontális támaszt, de nem zár alatta, akkor még várni kell egészen addig, amíg a záróár nem lépi túl a támaszt, jelentős volumen mellett.
Figyelem:
Gyanús, hogyha az ár nem tört ki az alakzatból egészen a háromszög csúcsáig. Ha a csúcsnál nem történt meg a kitörés, valószínűleg már nem is fog. Általánosságban a háromszög 2/3-ánál ki szokott törni az alakzatból, de legkésőbb a háromszög csúcsánál.

Tanulság:
- A csökkenő háromszög ha egy emelkedő trend tetején alakul ki, akkor trendfordulót is jelezhet előre, egyébként trendkövető alakzat.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.