Szimmetrikus háromszög (Symmetrical triangle)

Szimmetrikus háromszög (Symmetrical triangle)

Az utam során megtanultam, hogy érdemes egyszerre egy alakzattal foglalkozni a technikai elemzés elsajátítása során.

Érdemes begyakorolni, hogy képes legyél minden grafikonon "meglátni" az Emelkedő háromszöget, majd ha az jól megy már, akkor áttérhetsz a Szimmetrikus háromszögekre.

Az összes technikai alakzatot a kezdetekben úgysem leszel képes beazonosítani, ha pedig azt hiszed hogy igen, akkor általában helytelen lesz a beazonosítás, ami veszteséghez fog vezetni. 

Sajnos ez tapasztalat...
Ha már az előzőek jól mennek, nézzük a Szimmetrikus háromszög jellemzőit és alkalmazási lehetőségeit.

Emlékeztetőül az alakzatok bevezetését itt találod.
Definíció: meglévő emelkedő trendben alakul ki. A háromszög általában egy jelentős elmozdulást követően alakul ki, relatíve rövid idő alatt. Az ármozgás a háromszög két oldala között alakul ki, ami egyben egy diagonális támasz és ellenállási szint is. A vevők és eladók egyre agresszívebb fellépése miatt az ármozgás szűkül, majd a háromszög csúcsához érve általában kitör. Nem feltétlenül kell a kitöréshez elérni a háromszög csúcsát, ez előbb is megtörténhet, ha a két kereskedői réteg nem bír egymással. A szimmetrikus háromszög irányát tekintve semleges, a kitörés iránya mindig függ a meglévő trendtől. Ha a szimmetrikus háromszöget emelkedő trendben veszed észre, nagy a valószínűsége, hogy felfelé történik meg a kitörés, míg egy csökkenő trendben ennek megfelelően lefelé.
Sikeres: akkor igazolja az alakzat önmagát, ha az árfolyam a háromszög felső diagonális ellenállási szintjéből kitör és folytatja emelkedését.
Sikertelen: nem működik az alakzat, ha a háromszög alsó diagonális támasz szintjét lefelé töri át és a trend nem felfelé folytatódik.
Szimmetrikus háromszög (Symmetrical triangle)
Időtáv:
Pár héttől akár hónapokig is tarthat a kialakulása. Ha három hétnél rövidebb idő alatt jön létre, akkor általában ékről beszélünk (lásd később). Átlagosan 3 hónap alatt alakul ki ez a formáció.
Célár:
A háromszög két legtávolabbi pontja közötti távolság + a kitörés szintje.
Időhorizont:
A háromszög kezdetétől a háromszög csúcsáig eltelt időszak jövőbeni kivetítése.

Mielőtt megmutatnám, hogyan számolom a kitörési pontot és a stop loss szinteket, meg kell ismerkednünk az ATR nevű indikátorral. Alapvetően egy papír volatilitását méri. Az ábrán látszik, hogy az ATR mellett van egy (14)-es érték ami azt jelenti, hogy az elmúlt 14 nap átlagának volatilitását mutatja a grafikonon alul. Ez arra jó, hogy megtudjam, hogy átlagosan mekkora az elmozdulása a papírnak. Az indikátor alapján FNF átlagos volatilitása a kitörés környékén 0,5 volt.
Kitörési pont:
Amikor az árfolyam áttöri az ellenállást és legalább az átlagos ATR értékkel megemelkedik. Példánkban minimum 0,5-el kell emelkednie, hogy elhiggyem, hogy az alakzat működik.
Stop loss:
Ha az árfolyam az átlagos ATR értékkel letöri a diagonális támasz szintet, akkor zárom a pozíciót.
Volumen:
Az alakzat kialakulása során általában csökken a volumen, majd átlagosnál nagyobb volumen mellett történik meg a kitörés. A kitörést vihar előtti csend előzi meg, majd hirtelen, magas volumen mellett kitör az alakzatból.
Trade:
Mivel ez az alakzat néha a befektetői hezitálást jelenti, ezért mindenképp érdemes megvárni a valós kitörést és annak irányába felvenni pozíciót. Kitörés után az eddigi ellenállás gyakran támaszként szolgál, így lehet számítani visszatesztelésre. Ezt a vissza tesztet ki lehet várni, de fennáll a veszélye annak, hogy egy erős kezdeti elmozdulást hagyunk ki. Ez a helyzettől függ, egyedileg mérlegelendő.
Figyelem:
Előfordul, hogy az alakzat nem trendkövetőnek bizonyul, hanem trendfordulónak. Azaz nem a meglévő trend irányába tör ki, hanem ellenkező irányba. Sokan a hezitálás jeleként tartják számon a szimmetrikus háromszöget, ezért a pozíció felvételével addig érdemes várni, míg nem látjuk a kitörés irányát beigazolódottnak.
Gyanús, hogyha az ár nem tört ki az alakzatból egészen a háromszög csúcsáig. Ha a csúcsnál nem történt meg a kitörés, valószínűleg már nem is fog. Általánosságban a háromszög 2/3-ánál ki szokott törni az alakzatból, de legkésőbb a háromszög csúcsánál.


Tanulság:
- A szimmetrikus háromszög nem feltétlenül minden esetben trendkövető alakzat, jelezheti egy trend fordulását is.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 90%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.