Ki fog helyetted változni?

változás

Szinte közhelynek számít már manapság, de mindenki tisztában van vele, hogy egyetlen állandó dolog létezik csak és az a változás.

Sokan - magukat becsapva - úgy érzik, hogy létezik állandóság, létezik olyan állapot, ami nem változik.
Az állandóság pusztán egy olyan látszat, ami a változás esetleges láthatatlanságából fakadó illúzió.

Hogy miért félnek sokan a változástól?

A válasz nagyon egyszerű: a változás bizonytalansággal jár.
Minden változás / bizonytalanság magában hordozza a pozitív és negatív végkifejlet lehetőségét. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy vajon félnél-e a változástól akkor is, ha tudnád előre, hogy nem lehet negatív kimenetel? Szerintem a válasz: NEM! Vagyis csak azért félsz tőle, mert bizonytalan a kimenetele, ami magában hordozza a bukás és a kudarc lehetőségét is. Itt gyorsan vissza is utalnék az egyik előző cikkemre, ahol azt tárgyaltuk, hogy elhiszed-e egyáltalán magadról, hogy Neked is sikerülhet? Ha nem hiszed el, akkor az összes változásban a bukás lehetőségét fogod meglátni. Ha a kudarcra fókuszálsz, azt a valóságot is hozod létre.

Felmerülhet a kérdés benned, hogy ez mind szép és jó, de hogyan tudsz ezen úrrá lenni.

Hogyan tudod a változást üdvözölni és pozitív jelenségként megélni?

Gondolj csak vissza a gyerekkorodra. Amikor egészen kicsit voltál, nap mint nap fejlődtél, változtál, alakultál. Minden próbálkozásod maga volt a bizonytalanság. Vajon fel tudsz-e állni, vajon képes vagy-e egyedül megfogni a poharat, elmenni WC-re, stb. Ezek mind mind bizonytalansággal jártak, de akkor nem így élted meg. Nagyon sok kudarcod volt. Nagy sokszor estél el, égetted meg magad. Senkinek sem ment elsőre a járás, a beszédet meg ne is említsük. Mennyi időbe is telt, mire egy értelmes mondatot ki tudtál nyögni?
Hát nem napok kérdése volt...

Egy dolgot biztos nem tettél: a kudarc hatására nem hátráltál meg, nem adtad fel. Addig próbálkoztál, amíg elérted, amit akartál. Ha abbahagytad volna 1-2 kudarcot követően, most se nem tudnál járni, se nem tudnál beszélni. Ezt jelenti a változás integrációja. A sikereket és kudarcokat egyaránt integrálni kell tudni, ahhoz, hogy ezen tapasztalások beépüljenek a jelen személyiségedbe és az általad vágyott jövőt szolgálják.

Tekints az életedben megjelenő változásokra - köztük a tőzsdézésre is - úgy mintha most kellene megtanulnod járni. Ne kritizáld magad, ne ön vádaskodj. Egyszerűen fogadd el a tapasztalatot olyannak amilyen, legyen az siker, vagy kudarc. Tanulj belőle, állj fel és menj tovább.

Egyszer egy buddhista mestertől hallottam egy mondást, aki az életben történő dolgok elfogadásáról mesélt: "Take it as it is". Magyarul, fogadd el az élet eseményeit úgy ahogy jönnek és tanulj belőlük.

Az ellenállás feszültséget szül, az elfogadás harmóniát

Ez különösképpen fontos a tőzsde világában. Itt ugyanis naponta többször is fel kell tudnod állni, főleg ha daytrade-elsz. Ha nem vagy képes elfogadni a piacot olyannak amilyen, hanem ellenállsz és "akkor is meg akarod mutatni" - hamar le fogod nullázni a számlád! Kevés olyan terület van ahol annyira szükség van az alázatra mint a tőzsdén. Fogadd el azt, amit a piac ad neked, fogadd el azt amit el tudsz venni és tanulj belőle. Integráld a változást, a sikert és a kudarcot egyaránt. Fogadd el a teljesítményed olyannak amilyen, ne görcsölj rajta, ne hadakozz és állj ellen. Ez a jelenlegi teljesítményed, ez te vagy. Ha képes vagy integrálni, soha nem adtad fel. Soha nem a gravitációt hibáztattad az esésed miatt. Egyszerűen nem hibáztattál semmit és senkit, elfogadtad a teljesítményed és a fejlődés mellett tetted le a voksod. Ezért tudsz ma járni! 

Ne hibáztasd se a piacot, se a gazdaságot, se a politikusokat. Te vagy, aki a döntéseket hozza, te vagy az aki cselekszik. Ne hibáztasd magad, ne állj ellen, fogadd el és integráld a tapasztalatot, bármilyen is legyen az. Integráld magadba, meg fogod látni a tanulságokat és azokat hasznosítani fogod tudni a későbbiek során. 

"Kelj fel és járj"

A következő témánk a Hála kérdésköre lesz.

 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-11-04 22:00:00



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.