Ennyi papírt nem tudok figyelni - szűkítsünk egy kicsit!

a megfelelő tőzsdei papírok kiválasztása

Egy kicsit ismét felfüggesztem a technikai alakzatok tárgyalását. Ennek az oka az, hogy sokan kérdeztétek privátban, hogy mi alapján választom ki a figyelt papírok körét.

Sokat próbálkoztam, és jelentős mennyiségű hibát követtem el a papírok kiválasztása során. Hosszas próbálkozást követően összeállt az a dinamikus lista és keresési feltétel, amivel jól tudok kereskedni. 

 
 
 

 Mi alapján választom ki a papírokat?

 Azokat a részvényeket figyelem, amik az alábbi feltételeknek megfelelnek:
- napi átlagos volumen min. 1 millió
- opciózható legyen
- min. $5 az ára

Hogy miért?
 
Azért, mert:
- ha kevesebb mint 1 millió részvény forog napi szinte, könnyű manipulálni. Továbbá a nagy likviditású papírnak az opciós BID/ASK spread-je is általában kedvező és az opciós OI (open interest) is eléggé magas ahhoz, hogy megfelelő opciós stratégiákat lehessen alkalmazni.
- ha nincs rá opció, nem is érdekel. Részvényt önmagában nem kereskedek, csak ha nagyon indokolt, de próbálom kerülni.
- $5 alatti árfolyam esetén az opciókkal nem érdemes foglalkozni. Ez is már nagyon határeset. Jobb szeretem ha $10 körül van az árfolyam, de nem zárom ki az $5-öt sem, ha jók az opciói.
 
Az egyik előző cikkben már bemutattam egy olyan felületet, ahol kiválóan lehet részvényeket szűrni.
Ingyenes a regisztráció és saját szűrő feltételeket tudsz beállítani. Majd ezeket a részvényeket tudod exportálni CSV vagy Excel fájlba és onnantól olyan elemző programba importálod, amilyenbe csak akarod. Én pl. Amibroker-be szoktam.

Megosztom veled a saját szűrési beállításomat, amit itt találsz:
http://finviz.com/screener.ashx?v=211&f=sh_avgvol_o1000,sh_opt_option,sh_price_o5&ft=1&ta=1&p=d&r=1

Így a lista az eredeti 8000-ről lecsökken 1000-1200-ra. Ez napi szinten változhat +/- 5-10-el, mivel ha valamelyik részvény már nem felel meg a kritériumok egyikének, akkor nem lesz benne a találati listában.

A találati lista nem csak részvényeket tartalmaz, hanem ETF-eket is. Az ETF-ekről egy következő cikkemben fogok írni. Elképesztően hasznos instrumentumok arra, hogy indexeket, árutőzsdei termékeket vagy devizákat trédelj.

Alapvetően magadnak kell eldöntened, hogy a kereskedési stílusodhoz milyen instrumentumok illenek a legjobban. A fenti szűrési feltétel a saját kereskedési stílusomhoz illik. Neked nem kell ugyanezt használnod. A lényeg, hogy alakítsd ki a saját stílusod és annak megfelelően keresd meg az összes olyan instrumentumot ami ebbe beleillik. Azonban ne ess abba a hibába, hogy túl sok instrumentumot figyelsz. A tapasztalatom azt mutatja, hogy már az ezer is egy olyan szám, amit elég nehéz kezelni, de még meg lehet vele birkózni.

Az első lépés tehát a stíluskeresés, a második a megfelelő instrumentumok körének megválasztása.

Tanulságok:
- Ki kellett választanom a kereskedési stílusomhoz legjobban illő instrumentumokat.
- Opciót csak az alábbi instrumentumokra kötök: részvény, ETF.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.