"Forget the money" - felejtsd el a pénzt!

felejtsd el a pénzt

A minap egy nagyon érdekes levelezést folytattam egy chicago-i ex-market maker-rel, aki már 25 éve a kereskedésből él.

Megkérdeztem tőle, hogy mi lenne a legfontosabb tőzsdepszichológiai momentum, amit ennyi év kereskedés után ki tudna emelni. Nagyon röviden összefoglalta a választ: "Forget the money"

 

Azaz, felejtsd el a pénzt. Ne a pénzért csináld! Ha jobban belegondolsz ennél jobban talán össze sem foglalhatta volna mindazt, amit a hozzáállásról tudni érdemes.

A szenvedély a fontos

Ha végignézel azokon a sikeres olimpikonokon, vagy feltalálókon, akik magasszintű teljesítményt nyújtottak, kétlem, hogy a pénzért csinálták volna! Aki valamiben igazán sikeres akar lenni, magát a tevékenységet kell mesterfokon űznie, szenvedéllyel kell végeznie és a jutalom nem marad el.
El tudsz képzelni olyan sportolót, aki az olimpiai bajnok címre csak a pénz miatt hajt? Én kizártnak tartom. Az igazán sikeres embereket soha nem a pénz motiválja önmagában. Soha nem a pénz kizárólag!

Javaslom olvasásra a New Market Wizard c. könyvet. A meginterjúvolt sikereses traderek közül egyik sem a pénzt jelölte meg elsődleges mozgatórugóként, hanem magát a "játékot" és a "kihívást". Szenvedéllyel csinálták, teljes odaadással és természetesen ennek megfelelően a javadalmazás sem maradt el.

Biztos Te is észrevetted már magadon, hogy amikor kinyitod a trading alkalmazásod, az első dolog ahová a tekinteted vándorol a P/L vagy account summary rész, vagyis az, ami mutatja hogy áll az egyenleged. Ez azonnal kivált egy érzelmi reakciót. Boldog leszel vagy éppen szomorú. Ez az állapot nagyban meghatározza, hogyan állsz hozzá az aznapi kereskedéshez. Mi lenne, ha ezt a mezőt eltüntetnéd és nem néznéd többet, csak a pozíciókkal foglalkoznál és a stratégiáidat követnéd? A legtöbb trading platform-on ez megvalósítható, a TOS-ban biztos:) Ezzel kvázi elérheted, hogy nem rögtön a pénzre koncentrálsz, hanem a trading "élményére". Nagyon más lesz az eredmény is. Természetesen ez sem fekete vagy fehér. Néha célszerű ránézni, hogy tudd hol állsz a dolgokkal, de ne az legyen minden alkalommal az első gondolat.

Vajon milyen kereskedési fókuszt eredményez aznapra ha esetleg negatív képet látsz a P/L-en?

Ismerősek az alábbi gondolatok?

- "nem hiszem el, már megint mínuszban vagyok."

- "miért éppen velem, miért csak ellenem megy a piac?"
- "azt hiszem most egy időre leállok, kicsit elegem lett."
- "na most jól visszakeresem a tegnapi veszteségem."
- "ez nem lehet igaz, gyorsan keresnem kell valamit, amivel ezt visszahozom."

Ugye ezek a gondolatok alapvetően meghatározzák az aznapi fókuszt. Többnyire el fogsz térni a stratégiádtól, a tervtől, az elképzelésektől, mert az érzelmi töltet nem engedi érvényesülni a racionalitást. Inkább rá se nézz a P/L-ra.

Ugye ez nem csak a veszteségek esetén működik...
Ha valaki folyamatosan pluszban van, de a P/L alapján azt látja, hogy "hú mennyit nyertem már, inkább kizárom", az sem hagyja érvényesülni az előre meghatározott célárat és kitűzött stratégiát.

"Forget the money"

Foglalkozz a kereskedés élményével és ne csak a pénz lebegjen a szemed előtt. Ne feledd, aki igazán sikeres akar lenni valamiben, az nem csak a pénzért csinálja!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2010-03-26 10:13:51



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.