Céltalanul mi értelme?

kereskedési célkitűzés

Kevés embert ismerek, akik a magánéletükben komolyan veszik a célkitűzéseket. Nem az újévi fogadalmakra gondolok, hanem a konkrétan megfogalmazott célokra, időtávokra.

Sokan gondolják, hogy felesleges, hiszen elég ha megvan fejben valakinek a célja. Sajnos nem elég. Az ember hajlamos a célokat folyamatosan változtatni, esetleg az elérendő értékeket csökkenteni, alakítani az éppen aktuális pillanathoz. Így soha nem lesz elérhető az eredetileg vágyott cél, mindig megalkuvás lesz a vége...

Én minden év elején kitűzöm az életem különböző területeire szánt céljaimat:
- életmód,
- család,
- személyes,
- pénzügyi.

Alapvetően ezt a 4 területet különböztetem meg. Mindegyik kategóriába megfogalmazom az elvárt eredményt féléves vagy egyéves távlatban. A célokat pontosan és körültekintően fogalmazom meg és írom le. Elég sok emberrel beszéltem már célkitűzésekről és többnyire ugyanazt a kifogást hallom: "nincs ebben semmi nehéz, mindenkinek vannak célja, minek azt leírni, stb". Említek néhány példát helyes és helytelenül megfogalmazott célkitűzésekre.

"Idén többet pénzt szeretnék keresni és félretenni." - helytelen, hiszen nem mérhető. Ha nem mérhető honnan lehet tudni, hogy a cél teljesült-e?

"Idén profitábilisabb kereskedővé szeretnék válni." - mit jelent a profitábilisabb?

Gondolom a fentiek alapján világos milyen a rossz és értelmetlen célkitűzés. Ha az ember nem tudja mérni a kitűzött célt, akkor annak megvalósulását sem tudja követni. Vagyis képtelen lesz a saját fejlődését figyelemmel kísérni, így be sem tud nagyon avatkozni a folyamatba, nem tudja mikor kell "finomhangolni". A cél nélküli ember sodródik az árral és bízik a szerencsében. A sikeres ember kitűzi a célt és a kemény munka eredményeképp a szerencse mellé szegül. Ez a nagy különbség.

A jó célkitűzésnek számomra 5 ismérve van

- tömör, rövid és érthető,
- realisztikus,
- jelen időben szól,
- határidőhöz kötött,
- végeredmény mérhető.

Ezeket az ismérveket figyelembe véve fogalmazzuk át a fenti 2 helytelen célkitűzést.

"2011.12.31-én a megtakarítási számlámat nézve büszkén realizálom hogy havonta sikerült félretennem 100.000 Ft-ot". - helyes megfogalmazás, hiszen mérhető, bizonyítható és határidőhöz kötött.

"2011.12.31-én a kereskedési számlakivonatomat nézve büszkén realizálom, hogy havonta tőkére vetítve 5% hozamot generáltam." - szintén helyes, hiszen mérhető, ellenőrizhető és határidőhöz kötött.

Továbbá minden célomhoz az alábbi 4 kérdésre válaszolok:

1. Miért akarom elérni a célt?
Ugyebár kell egy motiváció. A pénz önmagában nem az, a pénz is valamihez kell.

2. Mit kell tennem a célom eléréséhez?
Nagyvonalakban vázolni mi a stratégia.

3. Milyen emberré kell válnom?
Vagyis milyen rossz szokásokat kell elhagynom és milyen jó szokásokkal kell azokat helyettesítenem.

4. Kit kell bevonnom?
Azaz kinek a segítségére, partnerségére van szükségem a célom elérése érdekében.

Fentiek segítségével nagyon hatékonyan követhető az egyéni fejlődés. Ez nem elhanyagolandó az opciós és egyéb kereskedés során sem!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 96%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2011-01-06 14:55:13



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.