Steve Jobs Mint Profi Trader?

Steve Jobs Mint Profi Trader

Steve Jobs az egykori Apple vezér elképesztően profi trader lett volna, mert megvoltak benne mindazok a karakterjegyek, amik a sikerhez elengedhetetlenek.

Nemrég olvastam egy zseniálisan jó cikket róla a Harvard Business Review nevű lapban, ahol Walter Isaacson összefoglalta az általa megalkotott Jobs életmű főbb mondanivalóit. Az összes fontos jellemzőből most egyet emelnék ki, amelyik talán a legfontosabb: FÓKUSZ!!! Azaz a folyamatos és kitartó fókuszálás képessége...

Steve Jobs 1997-ben tért vissza az Apple élére, amikor a cég százféle különböző termékkel volt jelen a piacon, de egyik sem volt professzionális a maga nemében. Mindegyik átlagos volt, de széles kört tudtak vele lefedni. Számos vezetői ülésen való részvétel után elege lett és az egyik vezetői értekezleten felpattant és üvöltve közölte: "Elég volt!", majd odament a flipcharthoz és felrajzolt egy 2x2-es négyzetet amibe a következő kifejezéseket írta: "Consumer", "Pro", "Desktop", "Portable". Ezek után kiadta feladatba a fejlesztőknek, hogy ebben a 4 kategóriában gondolkozzanak a legprofibb termékekben. Az összes többit törölte a palettáról. Néma csend fogadta a bejelentést. Akkor még nem értették mire megy ki a játék, de végül Jobs-nak lett igaza: mindegyik területen vezetővé vált az Apple. Nem tett mást, mint fókuszt adott a legfontosabb területeknek, így nem aprózta szét magát a cég. Hitvallása szerint: "Eldönteni, hogy mit ne csinálj legalább annyira fontos, mint azt, hogy mit csinálj!"

No de ennek mi köze a tradinghez?

Több mint hinnéd. A fókusznak a tradingben is jelen kell lennie, egyébként nem tudsz semmire sem koncentrálni. A mai világban a legnagyobb ellenséged a dekoncentráltság, a sok online cucc ami elvonja a figyelmed, az ezerféle platform, email, fb, twitter, skype, stb. Tudtad, hogy az emberi agyat nem multitaskingra tervezték? Csak mi próbáljuk meg rákényszeríteni...

Néhány jel, ami arra utal, hogy gondjaid vannak a fókuszálással:

  • ezerféle terméket követsz
  • több tucat stratégiát figyelsz
  • minden idősíkon kereskedsz
  • 5-10 indikátort használsz egyszerre
  • párhuzamosan több tanfolyamra jársz
  • 6 monitorod van és azon 40 chart van nyitva
  • egyszerre 20 pozíciód van nyitva 5 platformon...

Ismerős érzések? Így nem lehet semmire sem koncentrálni. Ahhoz, hogy valamiben profi legyél lézerszerű fókusszal kell a figyelmed ráirányítani. A tudatosság a figyelem fókuszában van! Sokan érzik a "lemaradok" általános érzését, de hidd el nem maradsz le semmiről. A profit az különbözteti meg a középszerűtől, hogy a profi 1-2 dologban a legjobb, a középszerű mindenhez ért egy picit. Te melyik akarsz lenni? Minden terméket akarsz egy kicsit ismerni, vagy profi lenni valamiben? Vajon a nagy pénzeket a profik vagy a középszerűek keresik?!

A fókusz az élet többi területén is elengedhetetlen. Ahhoz, hogy elérd a kitűzött célod, fókuszálnod kell. Erre sehol sem tanítanak meg, legfőképpen nem a munkahelyeken, ahol egyszerre csörög a telefon, csipog az email, hozzád szól a melletted ülő, a másik magában beszél, stb... Nem véletlenül tanulmányozta Steve Jobs olyan behatóan a Zen tanait. A fókuszálás egy képesség, ami tanulható, de megvannak a maga módszerei.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.