A Szokás Hatalma

A szokás hatalma

Bármennyire is hihetetlen, 95%-ban gépek vagyunk. Gondold végig, hogy hány olyan dolgot csináltál ma ugyanúgy, mint ahogy tegnap és azelőtt?

95%-ban teljesen automatikusan működünk, programok, rutinok, beidegződött viselkedésminták szerint működünk. Ha viszont megváltoztatod a szokásaid, az megváltoztatja magát a gépezetet.

 

Miért? Mert ha 95%-ban azt teszed, amit eddig, azt kapod amit eddig. És gyanítom más szeretnél kapni...

Mi határozza meg az életed?

Íme egy picit elnagyolt és vázlatos formula arra, hogy mi határozza meg az életed:

Szokás -> Viselkedés -> Személyiség -> Élet

Azaz a szokás meghatározza a viselkedésed, a viselkedésed kihat arra, hogy milyen személyiséggel rendelkezel az pedig alapvetően határozza meg azt, hogy milyen életet élhetsz. Mivel a gépezet mélyén a szokásokat találod, így elsősorban azokat kell megváltoztatnod. Te magad a szokásaid vagy.

Ha elárulod a szokásaid, megmondom mennyire vagy sikeres és mennyire van esélyed a szabad életre! Nagyon egyszerű egy ember jövőjét megjósolni a jelenlegi szokásai alapján.

A legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy több szokást akarnak egyszerre bevezetni, holott ez az egyik oka a sorozatos kudarcoknak. A szokás nem más, mint beidegződött idegpálya, egy program, ami fut, de időre volt szüksége ahhoz, hogy tudattalan folyamattá váljon.

Ha tudsz autót vezetni, gondolj vissza a kezdeti időkre, amikor még át kellett gondolnod, hogy hol van a 2-es és 3-as sebesség. Aztán egy idő után totálisan automatikussá vált, ugyanis tudattalan kompetenciát fejlesztettél belőle, szokássá vált a tevékenység. De ehhez idő kellett. A szokások beépülésének nagyon komoly folyamata van, amit szokás gravitációnak hívnak. Erről a következő cikkemben olvashatsz részletesebben.

"A legtöbb ember több időt és energiát fordít arra, hogy kerülgesse a problémákat, mint arra, hogy megragadja és megoldja őket." - Henry Ford

A szokásokban az a jó, hogyha egyszer beépültek, onnantól kezdve nincsen dolgod velük, hiszen részeddé váltak. Van egy mondás miszerint rossz szokásokat könnyű kialakítani, de nehéz velük élni, míg jó szokásokat nehéz kialakítani, de könnyű velük élni. A rossz szokásokat nem tudod elhagyni, csak jó szokásokkal tudod azokat helyettesíteni. Ezért nagyon fontos, hogy tudatosan tervezd meg a szokásaidat annak érdekében, hogy szabad legyél!

Valódi választ csak a megfelelő kérdések feltevése után kaphatsz:

  • Neked milyen jó szokásaid vannak?
  • Tudatában vagy a napi rutinjaidnak?
  • Melyik napi szokásod támogat a célod elérésében?

 Gondolkozz el az alábbiakon:

  • Miért van az, hogy az emberek könnyen alakítanak ki rossz szokásokat?
  • Miért van az, hogy sokkal nehezebb a jó szokásokat megőrizni, mint a rosszakat?
  • Miért nem tanítják sehol a szokások kialakításának módszertanát?
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 96%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2012-09-12 12:36:08



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.