Háromdimenziós Kereskedés

Háromdimenziós opciós kereskedés
Egy hétköznapi probléma annál könnyebben megérthető, minél jobban el tudsz tőle vonatkoztatni. Ha valamitől elvonatkoztatsz, akkor egy magasabb szintről vizsgálod. Így "messzebbről" tudsz ránézni, ami sokszor jelentősen növeli a mentális feldolgozás sebességét is.Figyeld meg ezt a saját hétköznapi életedben. Ha túlságosan "beránt" egy adott probléma, soha nem találod meg rá a megoldást, csak akkor ha felülemelkedsz és kvázi külső szemlélőként próbálsz ránézni az adott kérdésre. Így van ez az opciós kereskedéssel is. Mielőtt levezetem miért gondolom azt, hogy az opciós kereskedés 3 dimenziós, tekintsük át a hagyományos kereskedés dimenzióit.

Hagyományos kereskedési dimenziók

A hagyományos piacokon alapvetően kétféle profitálási lehetőséggel találod magad szembe. Veszel (long) és az ár emelkedik, ekkor profitálsz. Eladsz (short) és az árfolyam esik, ekkor szintén profitálsz. Azaz emelkedő és csökkenő piacon is tudsz pénzt keresni azzal, ha eltalálod az árfolyam irányát. Létezik-e még más profitálási lehetőség a hagyományos piacokon? Ha az FX piacot nézzük, akkor ott van a carry trade, ahol a pozitív swap naponta kamatot termel, pl. EUR/HUF short, AUD/JPY long, EUR/TRY short, stb. A carry trade esetén a kamatkülönbözet adja a profitot, de emellett nagyon jelentős az árfolyam elmozdulása is. Azaz nem hagyhatjuk figyelmen kívül ott sem az ármozgást mint jelenséget.

Ha eltekintünk a kamat és carry trade ügyletek potenciáljától akkor azt mondhatjuk, hogy a hagyományos kereskedés egydimenziós. Az ár az egyedüli dimenzió, amit menedzselni kell. Nincs más. Nyilván nagyon hosszútávú befektetés esetén a tőkeköltség is jelentős tud lenni, de most maradjunk a tőzsdei kereskedés területénél. Tehát kimondhatjuk azt, hogy a hagyományos tőzsdei kereskedés esetén az egyedüli profitszerzési lehetőség maga az ÁR! Azaz "elég ha megtanuljuk" mit kezdjünk az árral, és máris gazdagok vagyunk. Egyszerű, nem?:)

Opciós kereskedési dimenziók

Az opciós piac egy származtatott piac, azaz mindig van egy alaptermék, amire az opciót jegyzik. Így ha a hagyományos piac egydimenziós, itt is meg kell találjuk ezt a dimenziót, ami nem más volt, mint az ár. Ezen felül azonban van még két további dimenziója is a kereskedésnek. Mik ezek? Mivel az opció élettartama korlátos, így a második dimenzió maga az idő. Az opció lejár, elértéktelenedik, így nagyon komoly hangsúlyt kell fektetni az időérték kezelésére. Ezért is van az, hogy a legtöbb kezdő hamar ledarálja a számláját azzal, hogy ész nélkül veszi az opciókat. Az opciós kereskedés nem arról szól, hogy veszel Call-t és Put-ot majd hátradőlsz. Jut eszembe, nemrég az egyik "hozzáértő" barátom megkérdezte: "Gery ugye akkor ha esik a piac elég ha veszel egy csomó Puttttyot és kaszálsz?" - hát majdnem:)
A harmadik dimenzió maga a volatilitás. Ugyebár a hagyományos piacon maga a volatilitás megjelenik az árban, így azzal nem kell külön foglalkozni, hiszen ha volatilitást kereskedik valaki, akkor egyben árat is kereskedik. Az opciós piacon picit más a helyzet. Ott az opció ára egyrészt attól is függ, hogy mekkora az alaptermék volatilitása. Ha magas a volatilitás akkor az opció túlárazódik, amikor alacsony, alulárazódik. Sőt egy opció ára úgy is emelkedhet, hogy az alaptermék meg sem mozdult, csak a beárazott jövőbeni volatilitása (Implied Volatility) nőtt meg például egy közeli spekulatív várakozás miatt.
Tehát ahhoz, hogy valaki sikeres opciós kereskedővé váljon, három dimenziót kell kezelnie a piacon: ár, idő volatilitás.

OPCIÓS KERESKEDÉS 3 DIMENZIÓJA = ÁR + IDŐ + VOLATILITÁS

Ezzel szemben a hagyományos piacon csak maga az ár létezett. Ezért sem kezd bele minden forex kereskedő az opciós kereskedés megtanulásába, mert elsőre bonyolultnak tűnhet. De a bonyolultsága egyben a hatalmas előnye is. A sima kereskedés esetén csak az árat tudod menedzselni, az opciós piacon tudsz időre és volatilitásra is optimalizálni. Sokkal több lehetőséged van egy adott stratégiát menedzselni, átalakítani, kockázatot kezelni, mint a hagyományos piacon. Az opciós piacon a kontroll maximálisan a te kezedben van. Nem csak ármozgásból profitálsz, hanem időből is tudsz és volatilitásból is. Ez sehol máshol nincs így...

Én legjobban azt imádom, amikor időt adhatok el! Az oktatásokon komoly AHA élményt szokott okozni mikor a társaságnak leesik mit is jelent időt eladni a piacnak a valószínűséggel szemben, úgy hogy sok esetben közöd sincs az ármozgáshoz, hiszen nem abból profitálsz ebben az esetben.

Következő cikkemben megmutatom mi a kereskedés NEGYEDIK DIMENZIÓJA...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2013-07-22



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.