A Kereskedés Negyedik Dimenziója

A Kereskedés Negyedik Dimenziója
Előző cikkemben kifejtettem az opciós kereskedés 3 dimenzióját. Azt is megnéztük, hogy a hagyományos piaci kereskedés egydimenziós. Azt ígértem, hogy megmutatom mi a kereskedés negyedik dimenziója. A való világban negyedik dimenzióként mindig az időt értik (pl. 4D ultrahang). Emlékezz, hogy az opciós kereskedés 3 dimenziója az ár, idő és volatilitás volt. Így a negyedik dimenzió nem más mint, aki tevékenykedik a három dimenzióban: azaz TE magad vagy a NEGYEDIK DIMENZIÓ. Sokan tudomást sem vesznek erről a dimenzióról, holott ez a legfontosabb ahhoz, hogy a fenti 3 dimenzióban eltöltött tevékenység sikert eredményezzen.

A tőzsdei kereskedés két pólus között zajlik: félelem vs. kapzsiság, vagy más szóval, fájdalom vs. élvezet. A fájdalmat kerüljük a vágyat el akarjuk érni. Ez az egyik legalapvetőbb emberi pszichés minta. Nézz szét a világban, minden erről szól. Vagy valami felé hajtasz, vagy valamitől szeretnél megszabadulni. Nem nagyon létezik középút, nincs stagnálás.

Melyik az erősebb benned?

A vágy arra, hogy keress 5 milliót vagy a félelem attól, hogy elveszítesz 5 milliót? Az átlag kereskedő azt fogja válaszolni, hogy az 5 millió elvesztésétől sokkal jobban fél, mint amennyire az 5 millió megnyerése motiválja. Vajon miért van ez? Ebben az irányultságban komoly szerepet kap az alapvető pszichés beállítottság miszerint a fájdalmat jobban kerüljük mint amennyire a nyereség motivál. Ezen túlmenően véleményem szerint az egyik legfontosabb faktor ebben a kérdésben az is, hogy az 5 millió elvesztésében már megjelenik a birtoklás erősen hiszen az már a tiéd. Miért adnád oda, vagy veszítenéd el? Azaz 5 millió elvesztése azért is nagyobb fájdalom, mert már a tiéd volt, elkezdted birtokolni és az EGOd részévé vált, azonosultál vele. A nem létező 5 milliós nyereség a jövőben van, nem azonosultál még vele, ezért nem is vonz annyira. Amid van azt sokkal jobban félted, mint amid még nincs. Ez nagyon emberi.

Gondolom olvastad már kismillió helyen azt is, hogy akkor válhatsz profi kereskedővé ha az érzelmeket kiírtod. De vajon ki lehet teljesen? Amíg ember vagy, addig érzel. PONT. Kiírtani az érzelmeket nem tudod, átalakítani viszont igen. Ehhez pedig a kulcskérdés maga a fókusz. Ha arra fókuszálsz folyamatosan, hogy nehogy ismét bukjak, nehogy megint veszítsek, akkor az ezzel járó érzelem a folyamatos rettegés lesz. Rettegés közben viszont nem lehet ésszerű döntéseket hozni. A rettegés és félelem egy lefelé vezető spirált alakít ki, amiből az egyedüli megállás az a pont, amikor 0-ra írtad a számlád. Ezt a folyamatot kell megállítani a helyes mentális kondicionálással.

Mivel az ember legjobban a fájdalmat kerüli, így komoly hangsúlyt kell fektetni a kockázatkezelésre. Ez lehet mentális és lehet opciós kockázatkezelés is. Sok tanulmány rámutatott már arra, hogy az emberek irracionálisan döntenek, főleg a pénzügyekben (ld. Daniel Kahneman munkássága). A tömeg például nem akkor vásárol részvényt amikor a piac esik, hanem akkor amikor száguld. Pedig a tömeg imád mobilt venni, ha esett az ára. Miért van az, hogy fogyasztási cikkeket könnyebben vásárol az átlag eső piacon, mint részvényeket? Azért, mert ott tudja, hogy elköltött X forintot a termékre és elfelejti. Azaz ha lehet rá úgy tekinteni, akkor egy mobiltelefon megvásárlása limitált kockázat, annyiba kerül, mint amennyit kiadtam rá a boltban. Ezzel szemben a részvény esésekor történő vásárlás további bizonytalanságot és kockázatot rejt magában. Azaz a populáció nagy része tudattalanul is sokkal jobban szeret opciókkal kereskedni, olyan piacon ami esik, hiszen limitált a kockázata.
A mobiltelefon nem más mint egy long opció, került X forintba és tudod, hogy Y idő múlva lejár, elértéktelenedik. Azonban nem rejt magában további kockázatot, nincs bizonytalan...

Összefoglalva a kereskedés negyedik dimenziója te magad vagy. Azaz a negyedik dimenziónak önmagát kell menedzselnie ahhoz, hogy sikeressé váljon. Ez a legnagyobb kihívás a tőzsdei kereskedés során. De ha ezt egyszer megtanulod, akkor az élet minden területére át tudod ültetni. Hiszen az önmenedzsment, az érzelmek és indulatok kontrollja az élet minden területén kulcsfontosságú a sikeres működéshez.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2013-07-22



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.