Index Kereskedés - Hogyan És Mivel?

Index Kereskedés - Hogyan És Mivel

A kezdő kereskedő csak kapkodja a fejét a szinte végtelen számú kereskedési instrumentum láttán. Eleinte azt sem tudja mi a különbség a részvény, ETF, index, határidő és azok opciói között. Ismerem az érzést.

Az tény, hogy eleinte nagyon nehéz eldönteni, hogy az ember mivel kereskedjen, mert még a saját kereskedési énjét sem ismeri. Nagyon fontos azonban megtalálni a személyiségedhez illő kereskedési stratégiákat, időtávot és terméket. Ha nem feltétlen a daytrading hajt, akkor nagyon jó választás lehet az ETF vagy azok opcióinak kereskedése. De nézzük ezeket egyesével.

Index kereskedés

Az index nem más, mint a kereskedési intstrumentumok egy halmaza, amik bizonyos szempont szerint lettek összeválogatva. Léteznek részvény, kötvény, szektor, nyersanyag, stb indexek. Ebben az esetben nem az egyedi terméket fogod kötni, hanem a termékek halmazát. Pl. S&P500, ami 500 db "large cap" részvényt tartalmazó index. A Russel 2000 pedig 2000 db "small-cap" részvényt tartalmaz. Annak ellenére, hogy mindenki indexekről beszél, ezeket közvetlenül nem lehet kereskedni. Ha azt hallod valakitől, hogy az S&P500-at köti, az biztos nem direktben az index, mert arra nem lehet alaptermékkel kereskedni. Az indexből származó termékekkel lehet csak kereskedni.

Hogyan lehet indexeket kereskedni?

Három módja van annak, hogy indexeket tudjál kereskedni:

  • Az index opciójával kereskedsz
  • Az indexet követő ETF-et kötöd
  • Az indexből létrehozott határidős (futures) termékkel kereskedsz

A fenti három egyikéből kell kiválasztanod a hozzád illő instrumentumot. A fenti három fő irányon kívül még léteznek certifikátok, warrantok, de ezek mind kvázi opciós ügyletek, így ezzel külön nem foglalkozom.

Mi az az ETF és mire jó?

Az ETF-ekről már írtam régebben is egy cikket, ezért nem ismétlem meg az ott leírtakat. Azonban fontos tudni, hogy ez az egyik legegyszerűbb és "legolcsóbb" módja annak, hogy az indexek mozgását le tudd kereskedni. Ugyanis itt a legkisebb a margin követelmény. Ha az indexeket határidővel szeretnéd kereskedni, ott sokkal magasabb marginnal kell számolnod, mint ETF vásárlása esetén. Az ETF kvázi egy befektetési alap, amit ugyanúgy tudsz kereskedni, mint bármilyen részvényt. Azaz rá is vonatkozni fog a $25.000 szabály.

Index termékek

Az alábbi táblázatba összeszedtem a legfontosabb indexeket és a hozzájuk tartozó ETF és határidős termékek listáját. Így könnyebben ki tudod választani, hogy melyik mit követ és te melyikkel akarsz kereskedni.

index opciók, ETF opciók

Mi a különbség az index és ETF opciók között?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi alapján döntsd el, hogy index vagy ETF opciót kereskedj. Persze nem csak ez a kérdés, hiszen a határidős termékre is létezik opció, de erre most szándékosan nem fogok kitérni, mert egy totál más világ. Egyébként én imádom a határidős opciókat:).

Amerikai vagy európai?

Első nagy különbség, hogy az ETF opciók amerikai típusúak, azaz az opciók bármikor lehívhatók lejárat előtt. Index esetén az opciók európai típusúak, azaz csak lejáratkor gyakorolható a jogosultság. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet őket adni vagy venni. Akár amerikai, akár európai az opciód, adni venni tudod őket lejárat előtt, csak gyakorolni a jogot nem feltétlen.

Bid/Ask - likviditás

A második nagy különbség a Bid/Ask spread és likviditás. Pl. S&P500 esetén köthetsz SPX opciót vagy SPY opciót. A SPY többnyire likvidebb, így a Bid/Ask spread is szűkebb. Továbbá SPX-et nem lehet birtokolni, így az opció lehívása nem generál alapterméket, hanem csak pénzbeli elszámolást (cash settlement). Míg ha SPY opciós jogot gyakorolsz, így megkapod az alapterméket (stock settlement), ami nem más mint maga a SPY ETF.

Ha kezdő vagy...

Ha kezdő kereskedő vagy, akkor javaslom az ETF-ek vagy azok opcióinak kereskedését a szűk Bid/Ask spread és alacsony margin követelmény miatt. Ha pl. SPY helyett /ES-t akarnál kereskedni, ami az S&P500 határidős terméke, akkor sokkal magasabb letéti igénnyel kellene számolnod. Ma 169.70 a SPY árfolyama, azaz ha 1db-ot akarsz venni, akkor brókertől függően max. $169.70 + jutalék lesz a költséged, míg 1db /ES kontraktus esetén szintén brókerfüggően, de legalább $4,000. Nyilván a két választást össze sem lehet hasonlítani sem tőkeáttétben sem, risk/reward oldalról.

A lényeg, hogy legyél képben, hogy melyik termék mit követ, mekkora a margin követelménye, milyen széles a Bid/Ask spread és mekkora likviditása van. Nyilván a fenti termékek kötésének díja is eltér. Egy határidős kontraktusra jegyzett opció kötése mindig legalább 2x annyiba kerül mint az ETF vagy index opció, de ennek megvan az oka is...

Mit kötök én?

Többnyire határidős és ETF opciókat. Az index opciókat nem szeretem, mert nem annyira likvidek és sokszor szükségem van alaptermékre fedezeti célból, azokat pedig nem lehet lehívni (ld. fent). Néhány éve már teljesen felhagytam a részvények kereskedésével, mert csak a baj van velük...:)

Napi szinten csak 10-15 terméket követek. Azt vallom, hogy legyél profi néhány termékkel kapcsolatban és arra specializálódj. Ne kapkodj százféle részvény között, ne használj szkennereket, csak az idődet vesztegeted. El kell fogadni, hogy nem tudod lefedni a teljes piacot, így érdemes pár olyan terméket kiválasztani, amikben profi lehetsz. Néha a kevesebb több...

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2013-10-16



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.