A Stop Megbízásoknak Hamarosan Annyi...

stop megbízások

2016.02.26 után a NYSE (New York Stock Exchange) sem hajt végre több stop és GTC megbízást. Nézzük mit is jelent ez.

2015 novemberében az NYSE is csatlakozott azon tőzsdékhez, akik többet nem fogadnak stop és GTC (good-til cancel, azaz visszavonásig érvényes) megbízásokat. Előttünk ezt már a Nasdaq és a BATS is megtette.

Mi az oka?

Azzal magyarázzák a döntésüket, hogy még ma is sok retail kereskedő használ úgy stop megbízásokat, hogy nem érti a benne rejlő kockázatokat. Sokan azt gondolják, hogyha mondjuk megvettek egy részvényt 60-on és beraknak egy GTC stop megbízást pl. 55-re, akkor az tényleg ott is fog teljesülni. Sok olyan eset van, amikor ez nem fog megtörténni, pl. 2015.08.24 amikor percek alatt esett 1000 pontot a Dow. Ez esetben simán lehet, hogy 52-n teljesül a stop megbízás, aztán jön a visszarántás, de a jómadár már nincs benne. Ettől próbálják megkímélni az átlag kereskedőt. Érthető...

Mit használnak akkor a profik?

Nagyon egyszerű, a profik nem használnak stop megbízásokat, mert vagy ott ülnek egész nap és figyelik a piacot, vagy opcióval kereskednek / védekeznek. Nem véletlen, hogy ezek az újítások a 2015. augusztusi esemény után láttak napvilágot. Brutálisan sok order teljesülhetett ott ahol senki sem várta és gondolom voltak "panaszok".

Nekem tetszik a kezdeményezés, mert a befektetőket olyan irányba igyekszik terelni, ami sokkal fegyelmezettebb és kontrolláltabb kockázatkezelést valósít meg. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy mindenkinek opcióznia kellene vagy opciókkal fedezni, de a kockázatkezelés gyökeres megváltoztatása fontos cél.

Ezek után hol lehet stop megbízásokat használni?

Természetesen az OTC devizapiacot nem érinti ez a korlátozás, hiszen ott nincs központi tőzsdei árjegyzés. Továbbá néhány bróker továbbra is elfogadhat stop megbízásokat, max nem a NYSE, BATS vagy Nasdaq tőzsdéken hajtják végre, hanem házon belül vagy dark pool segítségével.

Én továbbra sem bíznám a kockázatom kezelését stop megbízásokra. Úgy gondolom elég jelentős lépés a fenti a világ legnagyobb tőzsdéi részéről. Érdemes rajta elgondolkodnod, ha még mindig stopokra bízod a pénzed...

Mit gondolnak azok, akik váltottak Forexről?

Az alábbi levelet a minap kaptam.

OpcioGuru ügyfél levele

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-01-29



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.