Margin Vs. Buying Power

margin és buying power

Meglepő módon mostanság elég sok kérdést kaptam margin és buying power témakörben, így érdemes közelebbről is megismerkedni a két jelenséggel.

Alapvetően mindkét fogalom valamilyen szinten a jelenlegi tőkehelyzetünket és szabad likviditásunkat határozza meg a kereskedés során.

Buying Power

Az az összeg, amennyi szabad tőke rendelkezésedre áll arra, hogy értékpapírokat vásárolj. Ilyen értékpapír lehet egy részvény vagy egy ETF is. Egy margin számlán ez mindig több, mint amennyi pénz van a számládon. Alapból pl. az Interactive Brokers napon belül 4x-es áttétet ad értékpapírok vásárlására. Azaz ha van 10.000 dolláros számlád, akkor napon belül 40.000 dollár értékben kereskedhetsz. Ez az összeg overnight (napon túl) leesik kétszeresre. Azaz napon túl csak 20.000 dollár értékben tarthatsz értékpapírokat. Ha többet költesz, mint amennyi pénz van a számládon, az tulajdonképpen egy felvett hitel a brókercégtől, amire kamatot fizetsz. Ezt jó ha tudod. Illetve azt is, hogyha túlhúzod magad hitellel, akkor egy kisebb ellenirányú mozgás is eredményezhet margin call-t(további letét bekérése).

BPE: néhány platform (pl. TOS) kiírja egy ügylet előtt a BPE értéket, ami nem más mint a Buying Power Effect, azaz mennyivel fog csökkenni a vásárló erőd, ha adott megbízás teljesül.

Fontos, hogy pl cash számla esetén a buying power annyi, mint amennyi pénz van a számládon szabadon, mert ott nem tudsz margin terhére vásárolni. Bővebben itt írtam a számlatípusokról.

Margin

Hasonló a buying power-hez (BP), de inkább a származtatott termékek esetén használják ezt a fogalmat. Ha pl. kiírok egy fedezetlen opciót, akkor nem a BP csökken, hanem margin-ként szerepel a számlán. Az eredménye hasonló, hiszen részvény vásárlás esetén a BP csökken, opció kiírás esetén pedig a szabad margin. Ennek ellenére tisztában kell lenni a két fogalom közti különbséggel. Pl. futures esetén soha nem beszélünk BP-ről, mert normál körülmények között ha kötök egy olaj határidőt, akkor magát a terméket nem vettem meg (no buying), csak "lekötöttem" és margin került befoglalásra a számlámon.

Részvény vásárlás esetén mindig vagy a felét (napon túl) vagy a negyedét (napon belül) kell letennem a teljes vételárnak. Így ennek a tőkeáttétje fixált.

Ezzel szemben futures esetén soha nem fixált a tőkeáttét, mindig a margin fixált. Azaz ha pl. akarok venni egy olaj határidőt és annak a margin követelménye $5000 viszont az alaptermék ára $50 (1000 hordó = $50.000 nominális érték), akkor 10x-es áttét keletkezett. Ha viszont felugrik az olaj $100-ra és a margin nem változik, akkor az áttét rögtön 20x-os. Na ilyen nincs se ETF-nél, se részvényeknél. Ez a különbség a BP és a klasszikus származtatott termék esetén használt margin között.

Melyikre figyelj

Ha alapvetően nem kereskedsz határidős termékekkel, akkor neked a BP lesz a fontos, ha igen akkor a szabad margin és a foglalt margin mértéke. Akármelyikkel is kereskedj, legyél tisztában azzal, hogy a túlzott mértékű tőkeáttét kétélű fegyver. Nagyon sokat is lehet vele keresni, de többet is bukhatsz, mint a számlád ha beüt az Armageddon.


Meg is hallgatnád? 

 


Töltsd le a cikk hanganyagát!

  Ha szívesen hallgatnád a cikket akkor is, amikor épp nincs neted, akkor itt le tudod tölteni.

Csak kattints jobb gombbal a linkre, és válaszd a Link mentése másként lehetőséget, így bármikor meghallgathatod.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-11-05Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.