Kognitív / érzelmi torzítások - cikksorozat

A tőzsdepszichológia egy tág fogalom, amibe beleértjük a kognitív és érzelmi torzításokat is. Nézzük melyek azok a torzítások, amelyek befolyásolják a trading teljesítményt.

50 különféle torzítás létezik

A pénzügyi döntésekkel kapcsolatos kognitív és érzelmi torzításokkal egy komplett tudományág (behavioral finance) foglalkozik. Ha jól tudom ezen a területen eddig 50 olyan torzítást vagy irányultságokat azonosítottak be, amelyek az emberek pénzügyi döntéseire hatással vannak. Ennek jó részét nyakon csíphetjük a tőzsdei kereskedésben is.

A következő néhány cikkemben ennek a témának fogok időt és teret szentelni, mert fontos, hogy meglásd ezeket magadban is. A felismerés ugyanis az első lépés a "gyógyulás" felé vezető úton.

Kognitív önreflexiós teszt

A 2008-ban Oechlesser, Roider és Schmitz által készített Cognitive Reflection Test (CRT) jól szemlélteti azokat a kognitív torzításokat, amelyeket intelligenciától függően a legtöbb ember elvét. A kérdésekre adandó helyes válaszok elég egyértelműek, mégis először többnyire a rossz válasz ugrik be mindenkinek.

Íme a 3 kérdés:

1. Egy ütő és egy labda együttes ára 110 cent. Az ütő ára 100 centtel több, mint a labdáé. Mennyibe kerül a labda?

  • Azonnali reakció: 10 cent
  • Helyes válasz: 5 cent

2. Ha 5 gépnek, 5 percig tart 5 terméket legyártani, akkor mennyi ideig tartani 100 gépnek 100 terméket legyártania?

  • Azonnali reakció: 100 perc
  • Helyes válasz: 5 perc

3. Egy tóban lévő tavirózsák száma naponta megduplázódik. Ha 48 nap kell ahhoz, hogy, hogy a teljes tavat ellepje, hány nap alatt fedi be a tó felét?

  • Azonnali reakció: 24 nap
  • Helyes válasz: 47 nap

A helyes válaszok esetén szinte magyarázat nélkül is látható, hogy miért azok a helyesek, mégis elsőre nem az ugrik be.

Ezek egyértelmű torzítások. Hiába tudunk róla, hogy ezek torzítások, mégis működnek. Annak ellenére, hogy tudjuk, nagyon nehéz saját magunk működésével kapcsolatban is észrevenni. Ezt a jelenséget hívják bias blind spot-nak (BSS), amikor mások működésében észrevesszük a kognitív hibákat, azonban saját magunkban nem.

A következőkben ezen torzításokkal, hatásaikkal és lehetséges kezeléseikkel fogok foglalkozni.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-11-15 06:00:00



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.