Túlzott önbizalom

A kognitív torzítások közül talán ez az egyik legkritikusabb ha valaki kereskedik a tőzsdén. A túlzott önbizalom akarva akaratlanul is megjelenik a trader életében de van rá kezelési megoldás. Nézzük, hogyan kezelhető!

A túlzott önbizalom annak a jelensége, amikor saját képességeinkbe vetett hitünk indokolatlanul megnő. A kezdő kereskedők általában az önbizalom hiányának tudják be a kereskedési kudarcaikat, habár az sokkal inkább köszönhető a rossz kereskedési rendszerüknek és stratégiájuknak. Az egészséges önbizalom szükséges a kereskedéshez, a túlzott viszont ártalmas.

Önbizalom vs. teljesítmény

A mai motivációs hype világban sokan észre sem veszik az önbizalom és a teljesítmény ok-okozati kapcsolatát. Tömegek esnek abba a hibába, hogy nagyon sikeres embereket tanulmányoznak, látják a magabiztosságukat és azt igyekeznek másolni. A valós és megalapozott magabiztosság viszont csak a teljesítmény árán szerezhető meg.

Amikor Roger Federer megnyer egy tenisz játszmát, nem azért nyert, mert magabiztos volt, hanem azért, mert minden tőle telhetőt megtett ennek érdekében. Elhiszi hogy győzni fog (magabiztos), mert tudja, hogy felkészült. A magabiztosság és az önbizalom a teljesítményre épít.

Túlzott önbizalom

A teljesítmény nélküli, indokolatlan önbizalom óriási veszély a kereskedésben. Ahogy Will Rogers is mondta egyszer: "nem az fog gondot okozni, amit nem tudunk, hanem az amit rosszul tudunk". Sajnos a piacon minél tudatlanabb valaki, annál nagyobb az önbizalma.

Nézzük, hogy nagy általánosságban hova vezet a túlzott önbizalom kereskedés során.

  1. A trader hajlamos az egyéni véleményét magasabbra értékelni mint a jelenleg fennálló trendet és piaci konszenzust. Tipikus jelenség a "majd én eltalálom a tetejét meg az alját, tudom hol fordul a piac".
  2. Trenddel szemben való megalapozatlan kereskedés.
  3. Egy profitos széria agresszívé teszi, így megnöveli a pozíciók méretét (és a veszteség hatását is).
  4. Mivel úgy érzi tudja a tutit, nem fordít figyelmet a helyes pozíció méretezésre és diverzifikálásra.
  5. A túlzott önbizalom, túlzott optimizmust is eredményez, aminek hatására sokkal jobbnak látja az éppen aktuális trading ötleteit, mint amilyenek azok valójában.
  6. Utolsó híres trading mondatok: "ennél tovább már nem eshet, ez már nagyon erős támasz", "kizárt, hogy ennél tovább emelkedjen, ez már indokolatlan", "itt fordulnia kell".

Túlzott önbizalom kezelése

Mivel tudjuk, hogy minél tudatlanabb valaki annál magabiztosabb tud lenni, így egyenesen adódik a következtetés, hogy tanulással ez kezelhető. Valóban, minél többet tudsz egy adott témáról, annál inkább látod, hogy mennyi mindent kell még megtanulnod, így csökken az indokolatlan magabiztosságod.

Minél többet tudsz, annál jobban látod, hogy mik a kockázatok és a benne rejlő lehetőségek. Így sokkal inkább képes leszel tényszerű és megalapozott döntéseket hozni, ezáltal a magabiztosságod egyre inkább a teljesítményre fog épülni és nem egy délibábra.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-11-22 05:00:00



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.