Többet vagy mélyebben?

mély tudás

Nagyon jellemző minta a kereskedőkre, hogy még több információra van szükségük, és a soron következő titkot vagy technikát keresik, hogy az eredményeiket javíthassák.

Köztudott, hogy akármilyen technikát is adjanak a kezedbe, nem azon múlik, hogy eredményt érsz el vagy sem.

Nézzük mik azok a dolgok, amik a kudarcot alapvetően okozzák:

  1. A legtöbb rendszer, indikátor, stratégia nem működik önmagában jól.
  2. A legtöbb sikeres rendszer vagy stratégia is képes egy huzamban több veszteséget okozni, ami miatt a kezdő feladja.
  3. Nem mennek elég mélyre, csak felszínesen sajátítják el az ismereteket.

A mélység

Jelen cikkemben a harmadik pontról fogok bővebben írni. Nézzünk ehhez egy sport analógiát, pl. a golfot. A játék célja faék egyszerűségű. A labdát be kell ütni a lyukba egy ütő segítségével. Ennyi az egész. Mindössze ennyit kell csinálnod. De ha megnézed, hogy a profik milyen mélyre mennek a részletekben, meg fogsz döbbenni. Onnantól kezdve, hogy milyen az ütő, a cipő, a szél sebessége, iránya, az ütési technika odáig hogy mi játszódik le ütés előtt az ember fejében, mérhetetlen mélységeket járnak be a profik.

A stratégia másolása

Tegyük fel egy az egyben átadja neked valaki a sikeres stratégiájának a szabályait (pl. iránymentes kereskedés). Hazamész, elkezded végrehajtani pontosan úgy ahogy le van írva, de valahogy mégsem pont ugyanazok lesznek az eredményeid, mint a profinak, akitől kaptad a szabályrendszert. Ha egymás mellett kereskednétek, azt látnád, hogy mindig valamit egy picit másképp csinál mint te, és ez a "pici" hatalmas különbséget jelent a végeredményben.

A különbség a következő: a profi kereskedők mélyre mennek, nagyon mélyre. Nem csak a szabályokat ismerik, hanem a kontextust is. Világosán látják, mikor változik meg a piac, mikor milyen hatások érvényesülnek az adott stratégiánál, mikor mit fognak lépni, ha A vagy B megtörténik. Láttak már több ezer piaci együttállást, tudják mi várható, minek nagy a valószínűsége, és ők hogyan fognak rá reagálni. Tudják mikor tartsák ki a pozíciót, mikor adják fel. Ismerik az alaptermék minden rezdülését, tudják hogyan mozognak az opciós árak, mennyire érzékenyek a termék volatilitására, stb. Azaz tisztában vannak azzal a környezettel is, amiben az adott stratégiát futtatják. Mélyre mentek, nagyon mélyre.

A szerencsevadászok a felszínen maradnak, és mindig a tutit keresik. 3-4 veszteséges széria után feladják, nem mennek mélyre, így nem is lehet osztályrészük a siker és a profit.

Nem így kezdted!

Tudom, hogy amikor belevágtál a kereskedésbe akkor nagyon nem arra vágytál, hogy valószínűségeket kalkulálj, opciós időértékben és volatilitásban gondolkozz, szimplán pénzt akartál keresni. Pénzt akartál. Ennyi. De ez is olyan mint minden más szakma. Ahhoz, hogy kitűnj és sikeressé válj, mélyre kell menned. Ahogy a mondás tartja, az ördög a részletekben lakozik. A tradingben igenis le kell menni a dolgok mélyére és meg kell ismerned a részleteket a sikerhez.

De nem kell MINDENT tudnod a kereskedésről. Elég ha egy adott dologban vagy profi (pl. iránymentes kereskedés), és annak minden részletét és gyakorlati trükkjét ismered.

Hogyan menj mélyre?

Kemény munkát és kitartást igényel. Ez viszont csak úgy lehetséges ha szenvedéllyel közelítesz a kereskedéshez. Képzeld el milyen lenne, ha Tiger Woods csak a pénzért golfozott volna, de magát a sportot nem szerette volna. Nem hinném, hogy most a világ ismerné a nevét.

Ha szenvedéllyel állsz hozzá, hogy a lehető legtöbbet kihozd a következő poziból is, akkor nem tudsz nem sikert aratni. Ne a végeredmény érdekeljen, hanem maga a folyamat és a hozzáállásod. Mindig lesznek nyereséges és veszteséges pozíciók, de ezek nem számítanak. A folyamat és a megélés sokkal fontosabb ennél. Minden pozin nem nyerhetsz, de végrehajthatod ugyanazzal a lelkesedéssel és odaadással.

A profik élvezik, azt amit csinálnak

A legjobb kereskedők élvezettel kereskednek. El sem tudják képzelni, hogy abbahagyják. Steve Jobs is megmondta:

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Ne maradj le a folytatásról!

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-04-14 03:45:45Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.