Szenvedély Vagy Függőség?

kereskedési függőség

Nemrég a belső fórumon elindult egy érdekes beszélgetés azzal kapcsolatban, hogy mi a különbség a kereskedési szenvedély és függőség között.

Olykor nagyon nehéz különbséget tenni a függőség és a szenvedély között. Én azt gondolom, hogy kereskedésben az lehet sikeres, aki szenvedéllyel csinálja. Aki szereti, imádja és maga a tevékenység olyan örömet okoz, hogy nem "csak" a pénzért csinálja. De mikor válik mindez függőséggé? Amikor már nincs semmi más az életedben csak a kereskedés, minden mást hanyagolsz és a kereskedési eredményed is romlik. Amikor nem a tevékenység maga vonz, hanem az izgalom.

A szenvedély feltölt, a függőség lehúz. Amikor valamit szenvedéllyel csinálsz (pl. flowban) akkor az a tevékenység feltölt és könnyebben válsz benne sikeressé mintha függőségből csinálnád.

Soha ne kereskedj kényszerből, "mert kell a pénz". Soha! Az élet minden területén megbosszulja magát a kényszer. Semmit sem tudsz sokáig kényszerből jól csinálni. Ahhoz, hogy sikeres legyél, szükséged van arra, hogy szeresd, amit csinálsz. De ne függj tőle. Ez nagyon fontos, mert sok esetben hajszál vékony a különbség a kettő között. Többnyire annak a legnehezebb ezt felismernie, aki benne van...

A destruktív kereskedésről

Nándi post-olta nemrég a belső fórumon és annyira tetszett, hogy megosztom mindenkivel.

Eszembe jutott Brett Steenbarger - A kereskedés pszichológiájából egy kis idevágó rész: :)

A pszichológusoknak van egy kérdőíve, amit arra használnak, hogy felmérjék, problémás-e egy illető alkoholfogyasztása. Az alábbiakhoz hasonló kérdésekkel szokták felmérni, fennáll-e az alkoholfüggőség:
 
1. Tapasztalta-e már, hogy ivása kellemetlen, negatív következményekkel jár?
2. Volt-e mostanában bűntudata amiatt, hogy ivott?
3. Érezte-e már azt, hogy többet kell innia, hogy jól érezze magát?
4. Változik-e a személyisége akkor, amikor sokat iszik?
5. Nehezére esik-e abbahagynia az ivást még akkor is, ha igazából tudja, hogy ezt kellene tennie?
6. Előfordult-e, hogy csak azért ivott, hogy jól érezze magát?
7. Van-e úgy, hogy nem tudja kontrollálni, mennyit iszik?
8. Bosszantották-e önt rokonai, ismerősei ivási szokásai miatt?
9. Előfordult már, hogy megfogadta, kevesebbet fog inni, és aztán nem tudta betartani?
10. Nehéznek találja, hogy ne igyon, ha lehetősége van rá, még akkor is, ha a helyzet éppen nem megfelelő erre?

Válaszold meg a fenti kérdéseket úgy, mintha az ivás helyett a kereskedésről szólnának!

A félelem és a kapzsiság két igen erős befolyásoló tényező a kereskedésben. Szerintem a legtöbb problémát mégsem ezek okozzák, hanem a függőségre hajlamosító
személyiségjegyek. A sikeres kereskedők akarnak trédelni. A függőknek muszáj trédelniük. A jó kereskedők szenvedélye a kereskedés. A függők szenvedélye az izgalom.

----

Maximálisan egyetértek az utolsó mondattal. A függők szenvedélye az izgalom. Ha az izgalom miatt mész be a piacra, nem sok jövőt jósolok.

Önvizsgálat

Te hány kérdésre adtál IGEN választ? Ha több mint a fele, akkor érdemes átgondolnod a kereskedési szokásaidat és a belső motivációdat.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%

Ne maradj le a folytatásról!

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-03-03 05:25:17Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.