Te Hogy Állsz a Pénzzel? – III.

pénzügyi tudatosság

Csak azt tudod menedzselni, amit mérni is tudsz. Ezért kell tudatosan kezelned a pénzzel kapcsolatos viszonyodat.

A pénzzel kapcsolatos viszonyodat úgy tudod a leggyorsabban megváltoztatni, ha elkezdesz vele intenzíven foglalkozni. Sok olyan embert ismerek, akik régebben elutasították a pénzt. Nem egyszer hallottam, hogy „engem nem érdekel a pénz”.


Ekkor biztos lehetsz benne, hogy az illetőnek nincs pénze…

Azzal nem tudsz foglalkozni, amit elutasítasz. Ha szeretnél változtatni a pénzzel kapcsolatos viszonyodon, akkor első lépésként el kell kezdened foglalkozni vele.

Ami mérhető az menedzselhető

Amíg nem tudod pontosan, hogy állnak a kiadásaid, bevételeid, hiteleid és hozamaid, addig nem vagy azzal sem tisztában, hogy mikor fogod elérni a kitűzött anyagi céljaid (ha vannak egyáltalán ilyenek).

Én annak vagyok a híve, hogy minden pénzügyi tevékenységet mérned és adminisztrálnod kell. Ha érdekel, megosztom veled, hogy én mit csinálok ennek érdekében.

  1. Minden egyes kiadásomat rögzítem, és kategóriákba sorolva tárolom. Erre az egyik legjobb mobilos alkalmazás a Money Lover.
  2. Az összes bevételemet szintén rögzítem, kategóriákba csoportosítom.
  3. Hó végén átnézem a bevételi és kiadási analitikát, összesítőket és levonom a következtetéseket.
  4. Minden hónap végén aktualizálom a vagyonleltáramat egy táblázatban. Pontosan tudom, mennyi pénzem van a különböző eszközosztályokban (részvény, ingatlan, opció, vállalkozás, stb) és azok milyen súlyt képviselnek. Az eszközosztályok közti diverzifikálás fontosságáról már itt írtam.
  5. Minden év végén értékelem az évet, megnézem a kitűzött pénzügyi célok teljesülését és meghatározom a jövő éves célokat. Áttekintem a legjobban profitáló tevékenységeimet és annak megfelelően tervezem meg a jövő évi tevékenységeket.

Ennek a folyamatnak a segítségével maximálisan pontos képem van szinte folyamatosan arról, hogy állnak a pénzügyeim, mennyire vagyok a célomtól, kb. mikorra fogom elérni és annak érdekében mit kell tennem.

Alakíts ki egy rendszert!

Akár tetszik akár nem a pénzügyi tudatosság egyik alapköve, hogy folyamatosan rendelkezz egy naprakész kimutatással. Ha úgy tetszik ez olyan mintha saját kontrollingot vagy könyvelést vezetnél. Elsőre biztosan szokatlan lesz, de idővel nagyon meg fogod szeretni, mert támogatja a céljaidat.

A Money Lover alkalmazás használata nagyon gyors és praktikus. A mobilod mindig kéznél van, így bármikor, amikor pénzt költesz, rögtön rögzítheted is a kiadásodat. Ha még soha nem csináltál ilyet, hó végén meg fogsz döbbenni, hogy mire megy el a legtöbb pénz…

A bevételeidet szintén rögzítheted ebbe az alkalmazásba, így azt is látni fogod, hogy havonta nő vagy csökken az egyenleged, azaz több-e a bevételed mint a kiadásod.

Relatív vagy abszolút gazdagság?

Mielőtt belevágnál érdemes tisztázni a kettő közti különbséget a célodat tekintve. Az abszolút gazdagság egy forint összeg, azaz pl. szükséged van havi 1 millió nettó bevételre. A relatív gazdagság pedig a ráfordított idővel arányos bevételt jelenti.

Magyarul, melyik a vonzóbb?

1. napi 12 órát dolgozni havi 1 millió nettóért vagy

2. napi 4 órát dolgozni havi 500.000 nettóért?

Az arányok gondolom egyértelműek. A kérdés, hogy számodra az abszolút érték az érdekes, vagy az életminőséggel korrigált relatív gazdagság.

A pénzt el is kell költeni, ahhoz pedig időre lesz szükséged…

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 97%

Ne maradj le a folytatásról!

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-12-16 15:20:03Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.