Hogy érzi magát a piac? - avagy a piaci indikátorok

piaci indikátorok

Ez előző cikkemben arról írtam, hogy még az elemzők sem tudják biztosan, hogy merre megy a piac. Nem azért mert ők képzetlenek, hanem mert senki sem tudhatja biztosan ( akik meg tudják, nem fogják elmondani ).

Ennek a bizonytalanságnak a kezelésére nagyon jól használhatók a különféle piaci trend és szentiment indikátorok. Ezen indikátorok segítségével kaphatsz egy képet a piaci helyzetről, az éppen aktuális trendről, stb.

Természetesen ezek sem csodaszerek, egyszerűen csak különféle szemszögből világítják meg a piaci történeseket. Kezdeti tőzsdézésem során nem tulajdonítottam nekik nagy jelentőséget és ez hiba volt. Sok olyan piaci indikátor van, amit igenis érdemes követni, akár intraday akár napon túl. Az egyik legfontosabb - főleg azoknak akik opcióznak - a VIX (volatility index). Hamarosan kifejtem mire gondolok, de most vegyük sorba a különféle piaci indikátorokat. Mivel nem szeretném ezt a kérdést (sem) összecsapni, ezért több cikket szentelek a témának. Egy cikkben túl hosszú lenne, így ezt folytatni fogjuk. Mielőtt belevágnánk, érdemes még azt tisztázni, hogy ezen piaci indikátorok az amerikai piacon léteznek és ott használhatók (kivéve a BDI). A többi piacon meglévő indikátorról nem tudok nyilatkozni, mert azokat nem ismerem, ott nem kereskedek.

BDI (Baltic Dry Index)

Az egyike azon indikátoroknak, amikre kevés helyen hivatkoznak, pedig egy nagyon fontos mutatója a gazdaság "egészségi állapotának". Ez az index a vízi szállítmányozási cégek adott napon történő várható szállítási díjának indexe. A szállítmányozási cégek nagyrészt árutermékek szállításával foglalkoznak, mint pl. kukorica, szén, vas, búza, foszfát, stb. Az index csökkenése azt mutatja, hogy egyre kisebb a szállítási igény, vagyis a fogyasztás csökken, a gazdasági recesszió közeli állapotba került. A szállítmányozási árak emelkedése a fogyasztás és ezzel a gazdaság erősödését is jelezheti. Nyilván ezen árakat az olaj ára is befolyásolja, így attól semmiképp sem szabad eltekinteni. Minél drágább az olaj, annál drágább a szállítás. Az olaj is funkcionálhat egyfajta fogyasztási indikátorként. A kettőt együtt érdemes követni.
Baltic Dry Index
Fenti ábra egy heti BDI (fekete vonal) és S&P 500 (kék vonal) chartot mutat visszamenőleg egészen 2003-ig.  Megfigyelhető, hogy 2008 nyarán jelentős zuhanásnak indult. Ekkor kezdett az olaj is esni. Az összefüggés szemrevaló. Ha 2009-ben olyan tőzsdei rally-t látsz, ami mögött nincs jelentős BDI emelkedés, kezdj el gyanakodni...

VIX (CBOE Volatility Index)

VIX: volatility index ticker , CBOE: Chicago Board Options Exchange
VIX megmutatja az S&P 500 index opciók elkövetkezendő 30 napos implied volatility (IV) értékét. Ha nagyon érdekel a VIX pontos kalkulációja, akkor azt ebben a whitepaper-ben olvashatod el. Annyit érdemes megjegyezni minden esetre, hogy nem a standard opciós kalkulációs metódust (Black-Scholes) használja.
Ezt az indexet továbbá a félelem indexének is nevezik. Ennek az az oka, hogyha a VIX magas, akkor az azt jelenti, hogy az opciók IV-je magas, vagyis nagy a bizonytalanság, nagy a félelem.
Természetesen másfajta volatility index-ek is léteznek. Erről egy összefoglaló táblázat:
volatilitás indexek
Régebben azt tanították, hogy 40 fölött érték esetén óriási a félelem és hamarosan jön egy korrekció. A tavalyi év harmadik-negyedik negyedéve bebizonyította, hogy ez nincs így, hiszen sikerült 80-90-es VIX értékeket is rögzíteni. 20 alatt azt mondják, hogy túl magas a piaci optimizmus és hamarosan esés következik. Az, hogy ki mikor lép be VIX alapján a piacra, egyedi dolog. Ha engem kérdezel, én szimplán a VIX alapján nem hoznék trading döntést, de az tény, hogy egy nagyon jó képet fest a piaci kedélyállapotról. Angolul "fear and gread" indikátornak is nevezik, ami magyarul "félelem és kapzsiság". Ha túl magas a VIX akkor mindenki retteg és adnak el, ha túl alacsony, mindenki optimista és vásárolnak. A kirívó értékeknél érdemes résen lenni és egy esetleg korrekciót figyelni. Íme egy heti chart a VIX-ről. Érdemes megfigyelni a 2008 utolsó felében történő félelmet és pánikot, majd a korrekciót. Szinte egy az egyben inverze az S&P 500 indexnek. Alapvetően a teljes piaccal inverz korrelációt mutat.
Az alábbi chart (heti) gyönyörűen mutatja az egyes piaci kiugrásokat és korrekciókat.
piaci kiugrások
Látszik, hogy 2008 év végén a VIX csúcsa 89.53 volt. Ilyen magas még soha nem volt a történelem során. Azóta megfeleződött ez az érték, kezd szépen lassan visszatérni az optimizmus. Ezen a charton is megfigyelhetők az egyes technikai alakzatok, mint például a 15.82-nél létrejött double bottom, stb. 

P/C ratio (Put to Call ratio)

Szintén egy opciós indikátor. Alkalmazni lehet egy adott részvényre, vagy egy egész piacra indexen keresztül. Azt mutatja meg, hogy mekkora a Put kereskedési volumene a Call-hoz képest. Vagyis ha ez a szám 1, akkor ugyanannyi Put és Call állomány. Ha ezt az S&P 500 indexen látjuk, akkor azt gondolhatjuk, hogy döntésképtelenség van a piacon, mert ugyanannyi long van, mint short. Ha ez a szám magasabb mint 1 akkor több a Put, ha alacsonyabb akkor meg több a Call. Több Put esetén a piac negatív, eladás a domináns, több Call esetén ennek az ellenkezője, pozitív a szentiment, vásárolnak. 

Az alábbi P/C chart (heti) a CBOE-n kereskedett Put és Call arányt mutatja, vagyis nem egy index specifikus arányt, hanem összességében amit chicago-i tőzsdén kereskedtek.
Put-Call arány

Gyönyörűen látszik rajta a 2008-as év végi pánik, majd megnyugvás. Az is megfigyelhető, hogy a VIX-el szinkronban mozognak. Ha nagy a pánik, a VIX és P/C értéke magas.

A következő cikkben további piaci indikátorok megvizsgálásával folytatjuk.

Tanulság:
- Piaci indikátorok nagyon jó képet adnak az éppen aktuális trendről és szentimentről.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2009-01-05



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.