Kockázatmenedzsment - kockázati grafikon!

kockázatmenedzsment grafikon

Mivel az opciós piac egyik legnagyobb előnye a kockázatmenedzsment, így az elkövetkezendő néhány cikkben ezt a témát fogom kivesézni.

Az első és legfontosabb megismerni, hogy mi a kockázati grafikon.

Sokan vannak, akik úgy kezdenek el élesben opciózni, hogy fogalmuk sincs, mi egy kockázati grafikon, hogyan kell kielemezni. Jelen cikkemben ezt vesszük át.


Eleinte én sem foglalkoztam a kockázati grafikonokkal, ugyanis a részvénypiac ezt nem igényli. Pont ez a nagy baj. A részvénypiac (vagy bármilyen szimpla alaptermék) kockázati grafikonja "életveszélyes". Hogy miért? Hamarosan megtudod, ha tovább olvasol.
Eddig bárkivel beszéltem, aki részvényekkel kereskedik, fogalma sem volt a kockázati grafikonról.

Long kockázati grafikon

Íme egy részvény vételi megbízás (Long) kockázati grafikonja:

long kockázati grafikon

 

Mi a gond a grafikonnal? Az, hogy korlátlan kockázatot hordoz magában. Ismétlem, korlátlan kockázat. Ha jobban megnézed az ábrát, akkor az alábbiakat állapíthatod meg róla:
- jelenlegi árfolyam 390 körül (GOOG),
- lineáris a profit - veszteség görbéje,
- korlátlan veszteség, 0-ig mehet.

Tudom, hogy most rögtön a STOP megbízás jut az eszedbe, de gondold át még1x. Alapvetően kétféle STOP megbízás létezik:

STOP market:
- bármilyen áron forog éppen a termék, azon az áron kiszállsz a poziból,
- ha gap-el nyit a piac, nem tudod kontrollálni, hol fog teljesülni a megbízásod.
STOP limit:
- gap esetében a limit árat átugorja a piac, nem teljesül a STOP, benne maradsz a poziban...
Mindig tedd fel magadnak a kérdést, hogy "mit teszek ha ellenem megy a piac?". Egy ilyen kockázati grafikon mellett mit teszel? Tegyük fel van egy STOP market megbízásod 350-re. Másnap Google gap-pel nyit, 300-on (hogy miért, az mindegy). Óriási veszteséggel kiszállsz. Ha ugyanez a STOP megbízásod ráadásul limit order is volt, akkor ki sem szállsz, átugrotta a piac a STOP-odat.

Egyiket sem hívnám megfelelő kockázatmenedzsmentnek! Az opciós piac legnagyobb erőssége, hogy a kockázatot előre pontosan meg tudod határozni. Sokan - teljesen tévesen - hangoztatják, hogy az opciós piac kockázatos. Persze, ha nem tudod mit csinálsz akkor kockázatos. De minden kockázatos az életben, ha nem tudod mit csinálsz...

Tehát, a fenti képet, nem szeretem, nem tetszik. Opciós ügyletet olyan kép alapján választok, ami tetszik. Ha nem tetszik a kép, keresek egy másikat - azaz vagy egy másik alapterméket, vagy egy másik opciós stratégiát. A legfontosabb a kockázatok menedzselése, ezt nem győzöm hangsúlyozni. 

Short kockázati grafikon

Nézzük meg, milyen lenne ugyanennek a papírnak az eladási (Short) kockázati grafikonját:

short kockázati grafikon

Ez még rosszabb mint az előző kép, mert:
- Long esetében a papír "csak" nulláig mehet,
- Short esetében elméletileg bármeddig emelkedhet.
Mit tennél abban az esetben ha 380-ról Short vagy és egyik reggel arra ébredsz, hogy 500-ön nyit ki a Google? Ha STOP market megbízásod volt, akkor teljesült 500-on, vagyis óriási veszteséget szenvedtél el. Olyan nagy veszteséget, amit nem hívnék előre tervezett kockázatmenedzsmentnek.
Ha STOP limit megbízásod volt mondjuk 400-ról, azt szimplán átugrotta az árfolyam, vagyis még mindig benne ülsz a pozícióban. Ezt sem hívnám kockázatmenedzsmentnek!

Ne feledd, ha nem tetszik a kockázati grafikon, válassz egy másikat. Keress egy olyan képet, ami tetszik és az alapján hozz kereskedési döntést.

Az opciós piac nagy előnye, hogy képessé válsz korlátozott kockázattal kereskedni. Nem leszel többé a STOP megbízások áldozata. A következő cikkekben megérted, hogy mit nevezek olyan képnek, ami tetszik. Vagyis mik azok a kockázati grafikonok (opciós stratégiák), amik korlátozott kockázattal bírnak.

Hamarosan megérted, hogy miért imádom ennyire az opciós piacot. Olyan kereskedési lehetőségeket rejt magában, amit egy szimpla részvénypiac soha nem fog nyújtani...

Tanulságok:
- Kockázati grafikon elemzése nélkül soha ne kereskedj.
- Ha nem tetszik a kép, keress egy másikat (alaptermék vagy opciós stratégia).

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2009-04-30



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.