"Szint eladás" - a valószínűség melletted!

"Szint eladás" - a valószínűség melletted!

Ha nem ismered az opciókat, hogyan tudsz pénzt keresni a részvény vagy akármilyen alaptermék piacon, pl. forex? Természetesen direkcionálisan, vagyis vagy long vagy short iránnyal. Más lehetőség nem nagyon van.

Ha az alaptermék oldalazik, nem keresel semmit, sőt veszteséget is szenvedsz el (tőkeköltség - kamatkiesés). Ezt mindenki elfogadja, aki szimplán alaptermékkel kereskedik. De az opciós kereskedők tudják, hogy ennél sokkal rugalmasabban is lehet pénzt keresni. Részvény esetén ugyebár ha long az elképzelésed, akkor a short és oldalazás irányok esetén veszteséget szenvedsz el.

Vagyis a 3 irányból 2 irány esetén veszteség keletkezik. (fogadjuk el, hogy az oldalazás is veszteség, mert lényegében kiesett kamatbevétel) Tehát ezt figyelmbe véve a részvénykereskedő 3 irányból 1 irány esetében tud pénzt keresni, ez 33%-os valószínűség, ami az irányt illeti.

Hogyan érhetsz el nagyobb valószínűséget?

Aki opciózik az tudja, hogy ennél sokkal jobb valószínűséget is el tud érni. Sokféle stratégia létezik ennek megvalósítására. Az egyik ilyen stratégia, amit én úgy neveztem el, hogy "szint eladás". Ebben az esetben egy erős támaszhoz vagy ellenálláshoz igazított szintet adok el.

Ezt úgy fogalmaztam meg a diákjaimnak:
"Nem kell tudnod, hogy mi a célár és mikorra teljesül, elég azt sejtened, hogy mi alatt vagy felett nem lesz az árfolyam lejáratkor - vagyis jelentős támasz és ellenállás..."

Nézzünk két példát!

Példa1: XYZ részvény 50-en van és erről a szintől már 2x visszapattant, mert egy erős támasz megfogta. Ekkor eladom az 50-es szintet és arra játszom, hogy lejáratkor az árfolyam 50 vagy afölött legyen. Vagyis akár oldalazik, akár emelkedik, profitot termelek.

Példa2: XYZ részvény másodszor is lepattant a 100-as szintről. Ebben az esetben eladom a 100-as szintet és arra játszom, hogy lejáratkor 100 vagy azalatt lesz az árfolyam. Vagyis akár oldalazik, akár csökken, profitot realizálok.

Így ezzel a két stratégiával a 3 irányból 2 irány esetében profitálok, vagyis az irányok 66%-ában!
A részvénykereskedő profithoz szükséges irányvalószínűsége 33%, míg az opciós kereskedő esetében ez 66%.

Gondolj csak bele, az irányok 66%-ban nyereséges lehetsz, vagyis a lehetséges 3 irányból 2 esetében is profitálsz. A részvénykereskedők csak 1 esetben profitálnak - de hát nem kell leragadni a részvények világánál:)

Tanulság:
- Szint eladás esetében a profitábilis piaci irányok aránya 66%!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: valószínűség, iránymentes,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2009-12-11



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.