Alaptermék kombinációk

Opciós rovatunk tizenegyedik részében folytatjuk az opciós tudástárunk bővítését, és ezúttal az alaptermék és opciók kombinálásának lehetőségeiről ejtünk néhány szót.

Millásreggeli: Tovább folytatjuk akkor az okítást opciós kereskedés szinten, ma pedig alaptermék kombinációkról lesz szó. Kiknek szólnak ezek?

Nagy Gergely: Hát első körben azoknak fog szólni ez a rész, akik már amúgy is kereskednek valamilyen szintű stratégiával alaptermékkel. Tehát, ha mondjuk valaki kereskedik devizával, határidővel, vagy részévénnyel, akkor olyan dologról fogok beszélni, amit nagyon könnyen hozzá tud csapni a stratégiájához, könnyen ki tudja egészíteni opciókkal, és ezáltal akár többletbevételre tud szert tenni, vagy fedezni tudja.

MR: Nos mikor érdemes úgy dönteni, hogy egy alaptermékben meglevő pozícióhoz hozzácsapok még egy kis opciót is?

NG: Hát az első példa, ami ebben az esetben szóba jöhet, az mondjuk, hogyha valaki alaptermékkel kereskedik, és mondjuk beszáll egy longba, és van egy célár a fejében, akkor azt a célárat egy Call opcióval kiírja, és ezáltal extra bevételre tesz szert. Tehát gyakorlatilag egy opciós kiírással az alaptermékkel szemben tud extra bevételhez jutni. Erre csináltam is egyébként egy példát.

MR: Igen, ezt jó is hogyha példán illusztráljuk, mert így nem feltétlenül volt teljesen érthető. Igen?

NG: Megnéztem most reggel az EUR/USD-t, és hogyha azt feltételezem, hogy mondjuk az EUR/USD határidő innen már meg fog pattanni, 1.10-ről, akkor az azt jelenti, hogy megveszem 1.10-en 1 kontraktus EUR/USD-t. Tegyük föl, hogy van egy céláram a következő ellenállás szintig, ami 1.14 jelenleg a charton naposon. Akkor a normál átlag kereskedő azt mondja, hogy jó, én beszállok 1.10-en, és mondjuk beteszek egy take profitot 1.14-re, és hogyha elment oda az árfolyam, akkor realizáltam az alaptermékben lévő nyereséget.

MR: Igen, ez egyszerű devizapiaci spekuláció.

NG: Ez egyszerű iránytrading. Hogyha opcióval kombinálom ezt, akkor azt tudom tenni, hogy magát a célárat, ami jelen esetben az 1.14, azt kiírom Call opcióval. Tehát eladok egy Call opciót 1.14-re, és a példában, amit néztem reggel, 23 nap van hátra és ez az 1.14-es olyan 300-350 dollár körül fizet erre a 23 napra. Tehát hogyha ebben az esetben 1.10-ről elmegy az árfolyam 1.14-ig, akkor nemcsak az alaptermék nyerőt fogja elhozni az ember, hanem plusz ezt a 300 dollárt is, amit az opció kiírásért kapott.

MR: És ha nem megy el?

NG: Ha nem megy el az árfolyam, akkor is elhozza a 300 dollárt, mert elértéktelenedik az opicó.

MR: Plusz kevesebbet nyer az iránykereskedős részen, ha viszont jóval fölé megy?

NG: Ha viszont jóval fölé megy, akkor ugye 1.14-nél van egy eladási kötelezettségem a short Call miatt, ami azt jelenti, hogyha hirtelen elmegy az árfolyam 1.17-ig, akkor 14 és 17 között ő nem tud keresni. Tehát 14-nél a short Call miatt ez lelimitálja. Viszont, ha mondjuk 1.10-ről elmegy 1.13-ig, és ha ő azt mondja, hogy jó nekem ez a 2 pont nyereség, akkor ugye nem csak a 2 pont nyereséget hozza el, hanem mondjuk lejáratig még a 300 dollár profitja is megvan az opció kiírásból.

Kvázi ez azt jelenti, mintha lenne egy finanszírozott take profitom, úgy tudok idézőjelesen extra profitra szert tenni, hogy alapvetően többletkockázatot ebbe az egészbe nem hozok be.

Az egyetlen kockázatom, ami inkább pszichológiai, az az, hogy mi van ha az árfolyam elmegy 2 nap alatt 1.17-ig, és én nem vagyok benne. Mert ugye az 1.14-nél le vagyok limitálva. Tehát ez az egyetlen idézőjelesen kockázatom, hogy a nagy nyereséget, azt nem lehet elhozni, hogyha hirtelen mozdul el, mert ugye a Call opció az limitál.

De visszatérve az előző kérdésedre, ha mondjuk nem megy el 1.14-ig, hanem csak 1.13-ig, és lejár az opció, lejár az 1.14-es Call opció, elteszek 300 dollárt, még mindig hiszek az alaptermék longban, akkor kiírhatom a következő lejáratra akár az 1.16-ot. Tehát gyakorlatilag mindig tolhatom magam előtt a célárat egy opció kiírással, és minden esetben kapok érte prémiumot. Tehát gyakorlatilag hosszabb távon sokkal többet lehet ezzel keresni, mintha csak ülök bent egy take profitos megbízással és várok, hogy odaáig elmenjen az alaptermék. Tehát nem csak várakozok, hanem közben az időértékkel pénzt is tudok keresni az opció kiírással.

MR: És mennyi időre írnád ki ezt a Call-t?

NG: Hát olyan 30 nap vagy az alatt.

MR: Miért pont annyi?

NG: Azért, mert az utolsó 30 napban esik ki a leggyorsabban az idő, tehát ott lehet arányaiban a legtöbb pénzt keresni, nem írnék ki mondjuk 90 naposat.

Amire még figyelni kell itt a kiírások meg a mennyiségek tekintetében, hogyha veszek 1 kontraktus EUR/USD határidőt, akkor azzal szemben mindig csak 1 kontraktus Call opciót szabad kiírni, mert egyébként ha többet ír ki az ember, akkor fedezetlen kockázatot hoz be az ügyletbe, az meg messze nem az, amiről eddig beszéltünk.

MR: A kontraktus méretek azok ugyanazok opciós piacon, meg a sima forex kereskedésben?

NG: A határidős devizapiacon 1 kontraktus mérete az mondjuk egy EUR/USD-nél 125.000, az 1 konti alaptermékkel szemben 1 konti opció van, viszont ha mondjuk amerikai részvénypiacon kereskedek, akkor 100 részvénnyel szemben érdemes 1 opciót kiírni, mert akkor vagyok fullba fedezve.

És ebben az esetben az is látszik, hogy ugyan én opciót írok ki, viszont nincs szükségem további marginra, nincs szükségem további fedezetre, mert ott van az alaptermék. Nincsen egy ilyen komoly margin igénye az ügyletnek.

MR: Mi van akkor, hogyha mondjuk van egy trend és én egy kicsit ráparázok, hogy az változni fog, és mondjuk egy opcióval biztosítanám magamat, vagy hiszek mondjuk a trendben, csak arra gondolok, hogy lesz abban egy ideiglenes korrekció, mert ha jól tudom erre is vannak ideiglenes opciós megoldások, erre a helyzetre, illetve erre a várakozásra is.

NG: Igen, ez ilyen fedezeti ügylet, ami annyiból áll, hogyha veszek alapterméket, akkor meg kell hozzá vennem Put opciót. Itt opció vevő vagyok, és hoztam is rá egy példát, a GLD-re, a GLD arany ETF.

MR: Az arany árfolyamát követi lényegében lépésről lépésre. Az ETF az pedig egy tőzsdén kereskedett befektetési alapként funkcionál, lényegében arra szolgál, hogy az arany árat kisebb alapletéttel, illetve kisebb kockázattal lehessen megjátszani, mint mondjuk a fizikai aranypiacon, ahol többet elkérnek, ha jól foglalom össze.

NG: Igen, abszolút pontos. Tehát sokkal kisebb alapletét kell, mint mondjuk az arany futures-hez, az arany határidőhöz. És ha megnézi valaki ezt napos charton, látszik, hogy eléggé sokat gap-pel ez a termék, tehát elég sok ilyen rés nyitás van napon túl, nem túl ideális a stop megbízással való kockázatkezelés ennél a terméknél.

És itt azt néztem, hogyha mondjuk 100 darabot, most jelenleg 111-es árfolyamon van az arany, eléggé ilyen támasz szint környékén, és veszek hozzá itt is 23 napos lejáratra 110-es árfolyamra egy Put opciót, akkor ez azt jelenti, hogy megvédtem ezt az alapterméket, 110 alá bárhova esik be, én nem tudok annál többet veszteni. Ennek a biztosításnak a díja 23 napra 100 dollár.

Gyakorlatilag ezért az összegért meg lehet védeni az alapterméket, ez esetben ugye a max. kockázatom kb. 200 dollár lesz, mert 111-en szálltam be, és 110-re vettem a biztosítást, ott van 1 pont, meg még 1 pont az opció ára.

És ezt is egy ilyen 30 nap vagy azon belüli időszakra érdemes, és lehet kvázi trailing stopként is használni, de azt hosszútávon érdemes azért látni, hogy ezeknek a biztosításoknak komoly összege tud lenni, tehát mondjuk nekem az a tapasztalatom, hogy egy normálisabb ETF-nél olyan 1%/hó. Tehát ha van 10.000 dollár befektetett összeg, akkor annak az 1%-áért lehet kb. 1-1.5 hónapra lebiztosítani relatíve normális szinten. Tehát az, hogy mondjuk egy évig benne üljön az ember, az nem annyira rentábilis dolog.

MR: Világos, tehát túlbiztosítani sem érdemes magamat, mert akkor elveszítem az alapterméknek a nyereség potenciálját.

NG: Meg már nagyon sokat kell hozni.

MR: Tehát nagyon úgy kell gondoljam, hogy itt valami korrekció következik be az előttünk álló időszakban ahhoz, hogy ezt érdemes legyen megcsinálni, ugye, hogyha röviden foglalom össze.

NG: Igen-igen abszolút. Itt látni kell azt, hogy a biztosításnak ára van, tehát az nem egy olyan dolog, hogy beleül valaki egy évre.

MR: Jól van, hát köszönjük szépen, ma is okosabbak lettünk, remélhetőleg segítettünk a hallgatóknak és adtunk tippeket, folytatjuk.

Nagy Gergellyel beszéltünk, az opcioguru.com tulajdonosával, oktatójával.

Ha szeretnél további hasznos cikkeket olvasni az opciókról, ajánljuk az alábbiakat:

Ha pedig szívesen tanulnál az opciókról, itt feliratkozhatsz az OpcioGuru teljesen ingyenes, 30 napos online képzésére.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.