Magas hozam vagy konzisztens profit?

magas hozam vagy konzisztens profit

Engedjetek meg nekem egy eszmefuttatást, az opciós piacon elérhető profittal kapcsolatban. Az OpcioGuru.com 2008 júliusi fennállása óta rengeteg emailt kaptam.

Nagyon sok emberrel találkoztam személyesen is akár oktatások, akár egyéni konzultációk formájában. Néhány tévhitet és téves megközelítést szeretnék eloszlatni ami sok esetben a tapasztalatlanság miatt alakul ki a kezdő opciós kereskedők fejében. Néhány gondolkodásbeli "zavart" szeretnék felsorolni, ami jellemzi az opciós piachoz való általános hozzáállást a kezdők körében:


"Azért akarok opciózni, mert magas benne a tőkeáttét és sokat lehet vele szakítani..."

Nagyon hibás megközelítés. Alapjában véve lehet vele sokat szakítani, olykor-olykor. Olyan emberrel még nem találkoztam, aki konzisztensen képes hetente akár havonta megtöbbszörözni a számláját opciós kereskedés segítségével. Ne felejtsük el soha, hogy a magas profit alacsony valószínűséggel párosul. Ez az opciók árán is nagyon szépen visszatükröződik. Ahol alacsonyak az esélyek ott magas a profit potenciál... - de hát az esélyek ugyebár...

"Gyorsjelentésre akarok kereskedni, csak veszek Call-t és Put-ot, nem hibázhatok"
Ha ez így lenne, akkor miért nem mindenki a gyorsjelentésekre való spekulálásból veszi meg a másnapi betevő falatot? Elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, azonban ha az ember mélyebbre ás a kérdésben, rögtön észreveszi, hogy elég sok dolognak kell együttállnia ahhoz, hogy profitos legyen az adott trade. Csak néhány faktor ami jelentősen befolyásolja az eredményességet: mikor szállok be, mekkora az IV, mennyit fog még emelkedni, közben hova mozdul a részvény ára, milyen lesz a gyorsjelentés, mekkora elmozdulást fog produkálni és mennyire fog ettől az IV visszaesni... - mindössze ennyit kell együttesen jól megtippelni. Egyszerű?

Fenti megközelítések mind a magas hozamra hajtanak relatíve alacsony valószínűség mellett. Ez nem több mint kaszinó, szerencsésnek kell lenni.

Jómagam az olyan megközelítéseket részesítem előnyben, ahol a profit valószínűség - annak az esélye, hogy profitban végzem a kereskedést - mellettem áll. Ezek a stratégiák többnyire kevesebb profittal kecsegtetnek, mint a magas tőkeáttételű stratégiák, viszont sokkal több esetben hoznak profitot és sokkal konzisztensebben. Ilyen stratégiák többnyire az idő kiírások: credit spread, iron condor, stb. Mivel ezek az általam preferált stratégiák, ezért az oktatásokon is nagy hangsúlyt fektetek rájuk.

Felteszem a kérdést: ha hosszú távon profitálni akarsz a kereskedéseidből, akkor melyik megközelítés a helyes? Természetesen a válasz nem fekete vagy fehér. Lehet magas tőkeáttétre játszani, de az legyen egy csekély része az összes alkalmazott stratégiának. Itt is az egyensúly a kulcskérdés. Nem lehet folyamatosan a szerencsére bízni. A konzisztens profit mögött a valószínűségek helyes becslése áll és nem a kapzsi "gazdagodjunk meg gyorsan" megközelítés.

A tradingben a szerencse soha nem a kereskedő oldalán áll, mint ahogy a kaszinók sem mennek tönkre - ezért kiemelten fontos a valószínűségek és a profit elvárások reális megközelítése.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 88%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2010-12-06



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.