Az opciós likviditás fontossága

az opciós likviditás fontossága

A likviditás mint fogalom, az opciós piacon sokkal kritikusabb tényező, mint a részvénypiacokon. Ennek az egyik oka, hogy az opciók napi kereskedési volumene töredéke az alaptermék volumenének.

Jelen pillanatban az amerikai piacon 3312 olyan részvény található, amire jegyeznek opciót.

Ezt a legegyszerűbben ingyenes eszközökkel a finviz segítségével tekintheted meg az alábbi link használatával: 
http://finviz.com/screener.ashx?v=111&f=sh_opt_option


Sajnos ez nem azt jelenti, hogy ez a 3312 papír opciózható is érdemben. Az, hogy valamire jegyeznek opciót nem jelenti azt, hogy likvid. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a fenti listából mindössze néhány száz olyan papír létezik, amit érdemes opciózni, mert tisztességes napi likviditása van.

Az opciós piacon kétféle likviditási mutató létezik

- volume: az adott strike-hoz tartozó összes aznapi kereskedés mennyisége
- open interest: az adott strike-hoz tartozó összes nyitott, meglévő opciós kontraktus száma

Ha bármelyik fenti mutató alacsony, nem érdemes az adott opcióval foglalkozni. Mit is jelent, hogy alacsony? Tapasztalatom alapján az olyan papírok opcióival nem foglalkozom, aminek a fenti likviditási mutatói nem érik el a néhány száz darabot. Természetesen a nagyon likvid és népszerű alaptermékek opciói is nagyon likvidek. Pl. AAPL, GOOG, SPY, QQQQ, stb. Ezeknek napi szinten több tízezer illetve százezer a fenti mutatója.

De miért is fontos a likviditás?

Alapvetően meghatározza a BID/ASK spread-et, vagyis a vételi és eladási ár közti árrést. Minél likvidebb az adott opció, annál szűkebb a spread-je, vagyis annál gyorsabban lehet ki,- és beszállni, valamint annál kisebb az árrés, amit a tranzakciónként meg kell fizetnünk. Kezdetben elkövettem azt a hibát, hogy egyáltalán nem figyeltem az opciós likviditást és nagyon sok esetben fordult elő, hogy egy nyereséges pozíciót veszteségben tudtam csak zárni a széles BID/ASK spread miatt.

Továbbá a másik nagyon fontos szerepe a likviditási mutatóknak a spekuláció iránya. Bizonyos helyzetekben a volume / OI arányból 90%-os valószínűséggel megmondható, hogy merre fog menni az adott alaptermék. Vannak olyan helyzetek is, amikor az alapterméket technikailag kielemezve a kereskedőnek fogalma sem lehet az irányról, azonban megnézve az opciós likviditási mutatókat kaphat egy nagyon valószínű képet a jövőbeni elmozdulás irányáról és nagyságáról (ha még az IV-t is hozzáveszi a képhez).

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2010-11-06



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.