Iránykereskedés - elég korlátozott, nem?

iránykereskedés

Ha egy ideje tőzsdézel már, akkor biztosan szemben találtad magad az irány és célár megállapításának nehézségével. Az összes indikátor, trendelemzés, egyéb kiegészítő eszközök mind azt próbálják eltalálni, hogy merre van az előre.

Vagyis a piac merre fog menni, fel vagy le és várhatóan meddig. Ugyebár ezt hívjuk direkcionális vagy iránykereskedésnek. Mindegy hogy valaki devizát, részvényt, indexet, ETF-et, áruterméket vagy CFD-t kereskedik a hagyományos módon, az irányról és várható célárról döntenie kell. Meg kell tudnia határozni, hogy merre fog menni az ár és az irány mellett szükség van egy célárra is.

Mondok egy példát: részvényesünk úgy dönt, hogy adott papírt szeretné 100-on megvásárolni és a célára 110. Ebben az esetben - ha az irányt és a célárat is jól eltalálta - 10% profit üti a markát. Ugyanezt megjátszhatja lefelé is.

Azt ugye mindenki tudja, hogy a részvénypiac 60-70%-ban oldalazik és 30-40%-ban trendel?

Na mármost ha hiszünk ennek a statisztikának - és miért ne hinnénk, hiszen a chart is igazolja - akkor a részvényes ebben a helyzetben hogyan kereshet pénzt? Többnyire várakozással, kiüléssel, hiszen amíg a pénze benne van egy oldalazásban, nem fog tudni profitálni.

Továbbá vegyünk szemügyre még egy alapvetést: 3 irány létezik a piacon: fel, le, oldalazás. Ha mindegyiknek csak hasonló súlyt adunk, akkor 33% esélyem van, hogy eltaláljam az adott irányt. Vagyis az "irányvalószínűségem" 33%. Ez annyit jelent, hogy az irányokkal 33%-ban fogok tudni az adott véleményemmel profitot termelni. Ez elég karcsú ahhoz képest, amit az opciós piacon el lehet érni...

Mik az opciós kereskedő lehetőségei?

Ezzel szemben nézzük az opciós kereskedőnek milyen lehetőségei vannak arra, hogy ne csak irányt kereskedjen. Tegyük fel előző emberünk 100-on be akar szállni a részvénybe, de nincs célár a fejében, csak annyit sejt, hogy a 100-as szint egy erős támasz és az alá nem fog bemenni az ár lejáratra. Mit tesz ilyenkor annak érdekében, hogy az irányok 66%-ban legyen nyereséges?
A "szint kiírás" módszerét alkalmazza, ami egy megfelelően kockázatmenedzselt spread ügylet. Ennek az ügyletnek korlátozott a nyeresége, de a vesztesége is. Ennek segítségével tud arra spekulálni, hogy az adott részvény NEM lesz 100 alatt, de nem érdekli különösképpen, hogy eléri-e a 110-es célárat. Egy célja van, ne zárjon lejáratra 100 alatt.

Vagyis ha a fenti irányvalószínűséget nézzük, akkor hány % esélye van a profitra?

66% igaz? Miért is? Azért mert két irányban profitál: ha a papír eloldalazik 100 körül vagy ha elkezd emelkedni. Neki mindegy, hol zár a papír, a lényeg az, hogy 100 felett legyen. Lehet az 100.01 de lehet akár 120 is, ő egy maximált profitot fog realizálni a stratégia kiírásáért.

Így az opciós kereskedő oldalán áll az irányvalószínűség és nem kell folyamatosan a célárakat meghatároznia.

Ne feledd, hogy a direkcionális kereskedésnél vannak sokkal nagyobb valószínűségű stratégiák is, amiket csak opciók kereskedésével lehet megvalósítani.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2011-01-29



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.