3x-os ETF - avagy hogyan veszik el a pénzed...

háromszoros tőkeáttételű ETF

Mivel egyre népszerűbbek a 3x-os tőkeáttételt tartalmazó ETF-ek így fontosnak találtam megosztani Veletek ezen termékek kockázatát.

Az eddig nálam járt diákoktól és levelekből azt tapasztalom, hogy a befektetők nagy többségének fogalma sincs, mik a 3x-os tőkeáttételben rejlő kockázatok hosszútávon. Sőt a legrosszabb az egészben, hogy akik ajánlják ügyfeleknek, azok sincsenek vele tisztában. Tisztelet a kivételnek természetesen...

Ezt a homályt szeretném most helyretenni. Annál is inkább, mert a termékben rejlő kockázat nem ismerése szimplán annyit jelent, hogy garantáltan el fogod bukni a befektetésed egy részét!

Nézzük az alapokat először

- vannak ugyebár az ETF-ek, amik kvázi tőzsdén forgó befektetési alapok. Erről bővebben már írtam két cikket is régebben, amiket itt és itt olvashatsz.
- továbbá léteznek ezen ETF-ekhez kötött származtatott termékek, amik 2x-es, 3x-os tőkeáttétet tartalmaznak. Ennek veszélyeire egy korábbi cikkemben is felhívtam a figyelmet, de ennek ellenére  tömegek esnek ugyanabban a hibába.

Az előző cikkekben megemlítettem a "shrinkelés" fogalmát, ami röviden annyit jelent, hogy miközben az alaptermék oldalazik, a hozzá kötött tőkeáttételes ETF konzisztensen esik. Nézzünk rá egy eklatáns példát két termék bemutatásával: XLF, FAZ.
XLF: pénzügyi szektor részvényeit magába foglaló befektetési alap
FAZ: ennek a 3x-os short verziója, vagyis ha az XLF esik 1%-ot, ennek emelkednie kell 3%-ot.

Ehhez képest álljon itt egy grafikon, ami összehasonlítja az XLF és FAZ relatív mozgását egy éves időtávon:

XLF és FAZ relatív mozgását egy éves időtávon

Ugye jól látszik, mit szeretnék ezzel szemléltetni? A fekete görbe az XLF, a zöld az FAZ. A kék vonal XLF-nél egy oldalazó időszak, a piros vonal FAZ esetében folyamatos esés. Hát nem oldalaznia kellene az FAZ-nak amikor az alaptermék is oldalazik? Az ember ezt várná, mégsem így történik, aminek sok oka van, de az egyik legegyszerűbb a termékben rejlő kamat tartalom.
Összességében látszik, hogy az XLF 15%-ot emelkedett, eközben az FAZ 55%-ot esett. Ha 3x-os a tőkeáttét, akkor csak 45%-ot kellett volna esnie egy ilyen piacon, de mégsem így történt.

Összefoglalva:

- a 3x-os ETF-ek konzisztensen buknak egy oldalazó piacon, így garantáltan a számla ledarálásához vezetnek
- kizárólag rövidtávú swing jellegű mozgások megjátszására alkalmasak (1-2 nap / hét)
- semmiképp nem jók több hónapos befektetés gyanánt!
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%

Tags: ETF,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.