Az opciók két típusa

A megújult opciós rovatunk második részében az opciók fajtáival, valamint az opció vétellel és az opció eladással foglalkoztunk.

Millásreggeli: Megyünk tovább abban a 13 hetes sorozatban, ami azt hivatott szolgálni, hogy egy alapfokú képzést adjunk a hallgatóknak, hátha opció kereskedő válik belőlük. Múlt héten ugyebár átnéztük teljesen az alapokat, arról volt szó ugyanis, hogy mire is használhatók az opciók, most megyünk tovább és megismerkedünk az opciók két típusával.

Nagy Gergely: Na akkor vágjunk is bele. Múltkor arról beszéltünk, hogy mi az opció, most viszont nézzük meg a 4 alapműveletet.

Kétféle opció létezik a piacon, ahogy mondtad, van a Call opció és van a Put opció.
Call opciót lehet venni, Call opciót lehet eladni, Put opciót lehet venni, Put opciót eladni. Ez a 4 darab alapvető művelet van, amivel az összes opciós stratégia felépíthető.

Most akkor nézzük meg először azt, hogy mit jelent az, hogy opciót veszek, mi a helyzet akkor, ha Call opciót veszek, és mi a helyzet akkor, ha Put opciót.

Ugye emlékszünk talán még arra az előző adásból, hogy az opció vevőjének jogosultsága van, és prémiumot fizet. Ez azt jelenti, hogy valamennyi összeget kifizet az opció megvételéért, és ebben az a szép egyébként, hogy ez a maximális összeg, amit el tud veszteni, tehát, már akár mondjuk 50 dollárért is vehetek opciót és ha mondjuk van egy 10.000 dolláros számlám, és mondjuk fél százalékos pozíció kockázattal dolgozok, akkor itt fixált is a kockázatom, nem kell stopot használnom. Tehát itt korlátozott kockázatú ügylet mindig az opció vétele, viszont az idő mindig az opció vevője ellen dolgozik, nagyon jól el kell találni az irányt meg az időzítést.
Az opció vevője mindig egy célárra kereskedik, tehát mindig van egy irányelképzelése a piacról, és hogyha az adott alaptermék oldalazik, vagy a másik irányba megy, akkor veszteséget szenved el.

Na most nézzük mi a helyzet akkor, hogyha valaki Call opciót vesz. A Call opció definíció szerint akkor értékelődik föl, hogyha az alaptermék emelkedik. Tehát hogyha én azt gondolom, hogy egy részvény emelkedni fog, akkor megveszek rá egy Call opciót, és ha igazam lett, és a részvény emelkedett, akkor a Call opció felértékelődött, viszont ha a részvény időközben oldalazott, vagy nekiállt esni, akkor a Call opció értéket veszít. És azért emeltem ki külön azt, hogy az idő az opció vevője ellen dolgozik, mert ha itt nem találja el jól valaki az időzítést meg az irányt, akkor is veszteséget lehet termelni, viszont ez a kockázat korlátozott.

Nézzük a Put oldalt.

A Put oldal az egy eladási jogosultság, és definíció szerint akkor értékelődik föl, hogyha a hozzá kötött alaptermék esik. Tehát ha nekem az az elképzelésem, hogy egy adott alaptermék esni fog, akkor megveszek rá egy Put opciót, és ha igazam lett, akkor a Put opció felértékelődik. És az első adásban arról beszéltünk, hogy a profitálási módszer például ebben az esetben az, hogy veszek valamit 100-on és eladok 200-on. Tehát ha vettem egy Call opciót 100-on, és a hozzá kötött alaptermék kellően emelkedett, akkor eladhatom 200-on, ugyanez a Put esetében is igaz.

Ez volt lényegében az opció vevője. Most nézzük mit csinál az opció eladója.

Az opció eladója az ugye prémiumot kap, és kötelezettséget vállal ennek fejében, viszont az idő neki dolgozik. Tehát ha én eladok egy Call opciót vagy egy Put opciót, és a piac oldalazik, akkor az idő végig nekem dolgozik.

Mikor ad el valaki opciót?

Kétféle piaci elképzelés lehet mögötte, vagy szintre kereskedés, vagy csatornára kereskedés. Nézzük mit jelent az, hogy szintre kereskedik valaki.

Tegyük föl, hogy a charton látok egy komolyabb támasz vagy ellenállás szintet, viszont nem akarom azt megtippelni, hogy hova pattan el az árfolyam, csak azt, hogy megpattan, tehát nincs célár a fejemben, akkor tudok szintkiírással operálni, ami annyit jelent, hogy mondjuk nem azt mondom, hogy 100-ról 110-re megy az árfolyam, hanem csak annyit mondok, hogy 100 fölött marad.

MR: Bocsáss meg, ne veszítsd el a fonalat, pont reggel a deviza blokkban volt egy ilyen példa, a dollár jen esetében van egy ilyen oldalazás, és akivel beszélgettünk szakértő épp arról beszélt, hogy nem tudni, hogy mi lesz ebből, fölfelé fog kitörni vagy lefelé, akkor ezek szerint pont ez az az eset.

NG. Igen, plusz hogy ha oldalazik, akkor lehet használni az opció kiírásánál a csatornás kereskedési módszert, ahol azt mondom, hogy kinézek a charton két szélső értéket, nyilván nagyobb a valószínűség, ha az két komolyabb támasz vagy ellenállás, és a két szélső érték közötti mozgásra spekulálok, és én akkor teszem el a prémiumot (a kiírásért ugye mindig opciós prémiumot, opciós díjat kapok) akkor tudom a teljes díjat eltenni, hogy ha lejáratkor tényleg a csatornán belül van az árfolyam. Ebben az esetben engem nem érdekel, hogy föl-alá mennyit megy az árfolyam, a lényeg az, hogy a csatornán belül mozogjon. És az a cél, hogy lejáratkor legyen közte.

Na most azért itt fontos megjegyezni az opció kiírásnál, mert nagyon sokan használják ezt a fajta opciós kereskedési stílust, hogy kezdőknek az nagyon veszélyes, hogy ha valaki fedezetlenül ír ki opciót, viszont tévhit, hogy önmagában az opció kiírás veszélyes, hiszen ezt az egész műfajt lehet fedezetten is végezni, és akkor korlátozott a kockázat. Mert akkor tud nagyon veszélyes lenni ez a dolog, hogy ha valaki úgy ír ki opciót, hogy teljesen fedezetlen, és az alaptermék nem kívánt mozgása esetén mondjuk többet is lehet veszíteni, mint a számla teljes mérete.

MR: Igen, lásd a januári svájci frank elmozdulást.

NG: Igen, ezt láttuk az EUR/CHF esetén is, hogy sok ember ott állt fedezetlenül opció Put kiírással, és ugye a 30%-os elmozdulás esetén többet lehetett veszteni, mint a számla mérete.

Na most mikor írok ki Call opciót és mikor írok ki Put opciót?

Alapvetően Call opciót akkor érdemes kiírni, hogyha a charton látok egy komolyabb ellenállást, és azt gondolom, hogy onnan le fog pattanni az árfolyam, viszont nincs a fejemben egy célár, tehát nem tudom, hogy 100-ról 80-ra pattan le, vagy csak 99,5-re. Akkor ha kiírok egy Call opciót, vagyis én vagyok a Call opció eladója és lejáratkor igazam van, akkor lejáratkor elteszem az opciós kiírásból származó prémiumot, tehát egy komolyabb ellenállási szintnél ez alkalmazható.

Ugyanez működik a Putnál is, csak ott egy támasz szintnél, tehát ha egy árfolyam lejött, mint például az olaj nemrég 44 körül megfordult, ott is lehetett ezt alkalmazni, hogy nem tudni, hogy hova fog visszapattanni, viszont azt gondolom, hogy annál a szintnél lejjebb nem lesz. Tehát egy erős támasznál ki lehet írni opciót, mondjuk itt Put opciót ebben az esetben, és nem kell meghatároznom, hogy itt mi a céláram.

Tehát lényegében ez a két dolog működik opció eladásnál, hogy szintezni tudok és csatornában tudok kereskedni, és nagyon fontos, hogy aki kezdő, az ezt fedezetlenül ne gyakorolja, mert komoly opciós tudás, illetve piaci gyakorlat meg ismeret kell ahhoz, hogy az ember bele tudjon nyúlni a stratégiába, hogyha az alaptermék ellene mozdul el.

Tehát összefoglalva négy ügyletünk van:

  • vehetek Callt,
  • eladhatok Call opciót,
  • vehetek Putot,
  • eladhatok Putot.

MR: Világos, rendben. Oké Gergő, köszönjük szépen, jövőhéten ismét jelentkezünk.

Nagy Gergellyel az OpcioGuru.com tulajdonosával és oktatójával beszélgettünk az opciók típusairól.

Ha szeretnél további hasznos cikkeket olvasni az opciókról, ajánljuk az alábbiakat:

Ha pedig szívesen tanulnál az opciókról, itt feliratkozhatsz az OpcioGuru teljesen ingyenes, 30 napos online képzésére.

 Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.