Már a légitársaság is opciót ír ki?

Már a légitársaság is opciót ír ki?

Nemrég egy légitársaság fedélzetén olyat tapasztaltam, amit eddig még soha: a szokásos frissítők felszolgálását követően sorsjegyek vásárlására buzdították az utasokat.

2€-ért lehetett váltani egy sorsjegyet, ami 1.000.000€ fődíj reményével kecsegtetett. Meggyőződésem volt, hogy szinte senki sem fogja feltenni a kezét, hogy vásárolna, de tévedtem. Sikerült eladniuk sorsjegyet és nem is egyet. Sőt még leszállás előtt is felkínálták a sorsjegyeket megvételre, ha esetleg valaki még nem nyerte volna meg az 1 millió €-t akkor még landolás előtt lett volna rá esélye:). Természetesen a második körben is voltak vásárlók, akik elhitték, hogy pont az övék lesz az 1 milliós sorsjegy...

Nem tudtam magamon úrrá lenni és azonnal opciós piaci analógiákban kezdtem gondolkodni.

Nézzük csak mi a helyzet a sorsjegy eladó és vevője között

Az eladó nagyon magas valószínűség mellett keres 2€-t sorsjegyenként, a vevő nagyon alacsony kockázat (költség) mellett megveszi a magas hozampotenciált. Vagyis mit is csinál? Megvásárolja a reményt... - de ki az akinek végül több pénz marad a zsebében? Nyilván annak aki a sorsjegyet eladta (opció kiírás). Nem véletlenül működnek nagyon profitábilisan a biztosítók vagy kaszinók akik ugyanezt teszik. A reményt adják el a vásárlónak úgy hogy közben a matematikai valószínűség az ő oldalukon marad végig. Azaz a vásárló magas hozam reményében alacsony valószínűségű pozíciót vállal - de hisz benne!

Ezért imádom az opciózást, mert ott is gyönyörűszépen kiadja magát a valószínűség és a statisztika ugyanis az opció kiírással hosszútávon profitábilisabban lehet kereskedni mint az opciók vételével, de csak ésszel, ugyanis a fedezetlen opció kiírás lenullázhatja a számlát.

Azok akik már min. 5-10 éve a piacon mozognak és még életben vannak, pontosan tudják miről beszélek: valószínűségekben való gondolkodás az egyik legfontosabb koncepció a kereskedés során! Ha opciót írok ki, akkor a valószínűség mindig az én oldalamon áll, ami természetesen alacsonyabb profitot eredményez mint az opció vétel, viszont magasabb valószínűséggel és sűrűbben. A kereskedési számla gyarapításához vezető út nem a ritka előfordulású magas profiton keresztül vezet, hanem a konzisztens és magas valószínűségű stratégiákon keresztül.

Ha valaki ennek ellenére mégsem opciókkal kereskedik annak is rendelkezésére állnak a magas valószínűségű stratégiák, akár stop megbízás elhelyezésére, akár pozíció felvétele vagy zárása során, azonban sokkal kevésbé kiszámítható és menedzselhető módon.

Nyilván az opciózás sem a Szent Grál, hiszen ha a piaci véleményed rossz akkor opcióval is lehet bukni, de max nem annyit és nem úgy mint az átlagos eszközök esetén ahol nem te kontrollálod a veszteséged realizálásának időpontját hanem a jó öreg stop megbízás...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2012-01-02



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.