A kevesebb néha több - avagy a rendszerezett tudás hatalma

a rendszerezett tudás hatalma

Sokszor hallani a következő közhelyet: az információ hatalom (főleg a tőzsdei bennfentes:D). Sajnos azonban ez a fejlődésre és tanulásra nem igaz.

Nézz körül a weben! Mennyi információt találsz a tőzsdei kereskedésről? Extrém mennyiségű rendszerezetlen információ áll rendelkezésünkre, amiből a lényeget kihámozni a legnehezebb. Érezted már valaha magad az alábbi képen lévő diák helyében? Tisztán emlékszem még arra az érzésre, amikor 2005-ban elkezdtem opciós kereskedés témában kutatni a weben. Elképesztő mennyiségű információt találtam, ami nem csak gyakorlati, de elméleti szinten sem volt rendszerezve.

Te is ezzel küzdesz?

Szó szerint évekig tartott mire ebből az információhalmazból kihámoztam a lényeget és érdemi rendszerezett tudássá formáltam. Ezután a tapasztalat után döbbentem rá, hogy a fenti közhely csak abban a formában igaz, hogy a rendszerezett tudás a hatalom, nem az információ önmagában! Gondolj csak bele mennyi információ van a weben vagy csak egy szimpla könyvtárban. Annak lexikális tudása nem sokat ér, ha az ember nem tudja gyakorlattá formálni. Az elmúlt évek oktatási tapasztalata is azt súgja, hogy nem voltam egyedül ezzel a problémával. A legtöbb kezdő és haladó is ezzel néz szembe. Túl sok az információ a weben, nincs benne rendszer és nehéz használható gyakorlattá formálni. Mennyiféle webinár, ebook, audiobook, pdf és egyéb anyag került publikálásra ebben a témában? Extrém mennyiség. Ha csak megnézzük az egyes kereskedési platformon létező indikátorok tárházát, már attól elborzadunk...

Csak a rendszerezett tudás a hatalom!

Ezért is hoztam létre az oktatásokat, ahol a gyakorlatban hasznosítható rendszerezett tudást adok át. Így nem neked kell a weben található információáradatból kihámozni a lényeget.

Ha az opciós piac nem a te világod akkor is érdemes megfogadnod az alábbiakat, hogy elkerüld a totális információ túlterhelést, ami köztudottan az analízis paralízis jelenséghez vezet:

  • szűkítsd le a figyelt kereskedési instrumentumok körét, ne nézz többszáz részvényt, mert nem tudsz egyikre sem koncentrálni,
  • ne kereskedj egyszerre több tíz indikátorral vagy szignál rendszerrel, mert egyiket sem fogod tudni érdemben kitapasztalni,
  • ne tanulj ezerféle kereskedési stratégiát egyszerre, mert egyiket sem fogod kiismerni,
  • ne iratkozz be párhuzamosan több tanfolyamra, mert egyiket sem fogod tudni igazán magadévá tenni.

Hidd el, a kevesebb néha több! A túl sok információ stresszt okoz, a stressz megnehezíti a koncentrációt, ami a tőzsdén veszteséget eredményez!

Túl sok információ = veszteség!
Rendszerezett tudás, gyakorlat = nyereség!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2011-11-02



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.